Jak se udála vaše cesta do východočeské Chrudimi?

Byl jsem oslovený panem Linhartem a zároveň bývalým trenérem Pavlem Jirouskem. Probíhala jednání, vzal jsem si čas na rozmyšlenou z různých důvodů a nakonec jsme se dohodli. Rozhodl jsem se, že do toho půjdu, a že horké trenérské křeslo zde v Chrudimi převezmu.

Je horké tím, že na něm trenér Jirousek seděl šestnáct let v kuse, což je ve fotbale rarita?

Je to unikát. Nikde se nemůže stát, aby byl v jednom klubu trenér tak dlouho a tak úspěšný. Pavel Jirousek je ve fotbalovém prostředí jeden z mých nejlepších kamarádů, vždy jsme byli v úzkém kontaktu. Navíc je to za mě jeden z nejlepších trenérů v regionu, ne li v celé republice. Samozřejmě, převzít po něm roli by bylo složité pro každého trenéra. Na jeho místo jsem se nijak necpal.  Pavel se do jednání aktivně zapojoval, ukázal, že bylo jeho přáním, abych tuto práci vzal, předložil pádné argumenty a dokázal mě přesvědčit, abych na nabídku kývnul. On patří do Chrudimi a věřím, že se časem vrátí. Nyní chci hlavně navázat na jeho práci a věřím, že se podaří uspět.

Dával vám předchozí kouč konkrétní informace o hráčích?

Jak jsem již řekl, jsme v neustálém kontaktu. Například, co se týče posil, vše probíhá po vzájemné komunikaci sportovního manažera Tomáše Linharta, mě a právě Pavla. Na některých jménech jsme se shodli i nezávisle na sobě. Vnímám fakt, že není zapotřebí razantního zásahu do mužstva. Když někdo přijde a odejde, to k fotbalu patří.

S jakými asistenty budete v Chrudimi spolupracovat?

Tato otázka ještě není zcela vyřešená. Představou je, že není třeba dělat extra změny, měl by zůstat přibližně stejný. Nepřicházím provést revoluci, není to třeba, já jen navážu na něco, co tu léta fungovalo.

Jak bude po angažmá ve Spojených arabských emirátech náročné přizpůsobit se zpět na český styl fotbalu?

Vždy je to o určité adaptaci. Když jsem působil v zahraničí, hráči se měnili a je to vždy o tom samém – přizpůsobit se změně. Záleží na mentalitě hráčů, prostředí. Právě zde je prostředí velmi specifické…

Čím?

Hlavně tím, že je to poloprofesionální tým v plně profesionální soutěži. Zachránit se je zázrak. Navíc obecně platí, že druhá sezona je vždy náročnější, než ta první. Ale věřím, že máme na to, abychom daný zázrak dokázali zopakovat.

Jak moc jste stíhal sledovat hru a výsledky Chrudimi v loňské sezoně?

Stíhal, dokonce jsem řadu zápasů viděl naživo, na zbytek se díval zpětně na videu. Navíc dost často jsme si s Pavlem Jirouskem volali, poslouchal jsem jeho postřehy, díky kterým jsem si udělal ještě lepší obrázek o situaci.

Necháte si do trenérských věcí mluvit?

Komunikace bude probíhat. Cítím, že Pavlovi na chrudimském fotbalu neskutečně záleží, ale zároveň je znát, že si potřebuje oddychnout. Má toho na bedrech hodně. Naše společné přání v minulosti bylo, abychom si zatrénovali spolu. Není vyloučené, že se ke mně časem přidá, stát se může hodně věcí. Rád si vyslechnu jeho názor, zkonzultuji ho s ním, ale rozhodnutí musím udělat já sám. Logicky je v některých věcech ovlivněný dlouhodobým pohledem na věc, hráče, situace. Musí z dění vyskočit a načerpat nové podněty, které pak může upotřebit.

Co bude cílem pro letní přípravu?

Příprava bude krátká. Začínáme v pondělí, za první měsíc se nedá moc natrénovat. Mužstvo je velmi dobře připravené z loňského ročníku, takže nás čeká klasická letní příprava. V prvních čtrnácti dnech dáme šanci méně vytěžovaným a hráčům na zkoušce, poté kádr uzavřeme a budeme všechny připravovat na start nového ročníku ligy.

Posily z konkurenčního Hradce Králové
Na pondělním startu letní přípravy se trenérovi Veselému bude hlásit hned trojice nových hráčů. Z Hradce Králové přichází na zkoušku Jiří Janoušek, Tomáš Hynek a Jiří Miker, kteří se budou v měsíčním testu prát o angažmá u východočeského konkurenta. Hostování naopak nebylo z pracovních důvodů prodlouženo stoperovi Michalu Rendlovi, krajní záložník Tomáš Froněk si svými výkony vysloužil zkoušku v současnosti již ligovém týmu Dynama České Budějovice.

Petr Dejnožka