Místní fotbalový klub se pilně připravuje na nadcházející sezonu v ČFL, hráči mají za sebou již dva týdny perné dřiny. Zlepšený výkon byl vidět i v přátelských zápasech s juniorkami ligových týmů, s nimiž se v minulém týdnu střetli. Dvě výhry a zejména předvedená hra jsou dobrým příslibem.

MFK Chrudim - SK Hradec Králové U21 2:1 (1:0)

Branky CR: 40. Vladyka, 57. Sixta

Po vyrovnaném úvodu začali mít Chrudimští převahu, která přinesla několik nadějných příležitostí. Ve 20. minutě po pěkném průniku a kombinaci s Kesnerem a Váchou zakončoval Řezníček efektně nůžkami, leč těsně vedle. O sedm minut později se dostal po pasu Vladyky do velké šance Vácha, hostující brankář ale jeho střelu vytáhl na roh. Po pár minutách zas Kučerově ráně chyběly centimetry. Zaslouženého vedení se tak domácí dočkali ve 40. minutě, kdy se po centru Nadrchala prosadil střelou do protipohybu gólmana Vladyka.

Do druhé půle poslal trenér Jirousek na hřiště zcela novou jedenáctku, na tlaku Chrudimi se ale nic nezměnilo. V 55. minutě ještě po střelách Kopeckého a Kroutila neuhodilo, za dvě minuty se však už stav měnil. To vybojoval míč na vlastní polovině hřiště Nadrchal, po rychlé akci se balon dostal přes Mastíka k Sixtovi a jeho tečovaná střela skončila za zády bezmocného brankáře 2:0. Domácí váleli dál a v 63. minutě šel pokus Kopeckého jen těsně nad. Pak se osmělili také hosté. Nejdřív jejich šanci ještě zachránil obranným zákrokem Valda, v 80. minutě už ale střelou pod břevno Hradečtí korigovali na 2:1. Konec utkání si však domácí pohlídali a o zaslouženou výhru se připravit nenechali.

Po utkání se trenéři dohodli otestovat novinku v podobě střelby pokutových kopů, ve kterých byla opět lepší Chrudim, po sedmé sérii zvítězila 5:4. Velkou zásluhou se na tomto podílel zejména gólman Vostradovský, který kryl tři penalty soupeře.

Sestava MFK Chrudim: I. poločas: Mrázek Řezníček, Vodrážka, Radouš, Nadrchal Kesner, Kučera, Vladyka, Langr, Malinský Vácha. II. poločas: Vostradovský Tlapák, Valda, Drahoš, Nadrchal Luptovský, Sixta, Mastík, Hannich, Kopecký Kroutil.

MFK Chrudim - FC Slovan Liberec U21 2:0 (1:0)

Branky: 39. Kopecký, 60. Kučera

Od úvodního hvizdu se domácí do svého soupeře zakousli a liberečtí mladíci jen těžko odolávali tlaku, který je přikoval takřka výhradně na jejich polovinu. Bohužel spousta dokonale připravených i oku lahodících akcí zůstala nevyužita. Agilní byl zejména Kesner, kterého bylo na hřišti plno. Ve 12. minutě byl zápas na chvilku přerušen, když po nezaviněné srážce putoval hostující Ondráček do nemocnice s podezřením na otřes mozku. Na pohodové a pohledné hře Chrudimi to ale neubralo a ve 39. minutě se zaslouženě dočkala vedení, pěknou akci zakončoval prakticky do prázdné Kopecký.

Druhé půle kopírovala tu první, převaha byla jednoznačná. Gólový účet se měnil ale opět jen jednou, a to v 60. minutě, kdy další kombinační akci zakončil Kučera. Kdyby však na ukazovateli skóre svítila po zápase na straně domácích pětka, bylo by to spravedlivější vyjádření poměru sil na hřišti.

Po utkání se opět kopaly penalty, v nichž byl tentokrát úspěšnější soupeř, jenž zvítězil poměrem 4:2.

Sestava MFK Chrudim: Mrázek Řezníček, Drahoš, Radouš, Štěpánek Kesner, Kučera, Sixta, Vodrážka, Nadrchal Kopecký (Mastík, Vladyka, Langr, Luptovský, Vostradovský).

Pavel Jirousek, trenér MFK Chrudim krátce po zápase: „V úmorném vedru jsme odehráli slušné utkání a musím s potěšením prohlásit, že naše výkony mají stoupající tendenci. Soupeři, který má mladý a hodně běhavý tým, jsme toho příliš nedovolili, předvedli jsme hlavně po ztrátě míče a v defenzívě poctivý výkon. Vypracovali jsme si i spoustu šancí, nakonec zápas skončil jen 2:0. Sice jsme stále nebyli ještě kompletní, ale aspoň dostali příležitost ti mladí a ti, které zatím testujeme. Ve středu v dalším přáteláku dostanou šanci zase další a potom už budeme zužovat kádr na ty hráče, se kterými půjdeme do ČFL."

Tento týden čekají (krom dalších tvrdých tréninků) na Chrudimské i další dva zápasy. A začíná přitvrzovat. Nejprve ve středu prověří doma formu vítěze divize a tím pádem nováčka ČFL Novou Paku/Bydžov, která se teď oficiálně jmenuje Sportovní klub Union 2013. V sobotu pak zajíždějí k 1. kolu Poháru České pošty do Ústí nad Orlicí. A je již notoricky známo, že vítěz tohoto střetnutí přivítá ve 2. kole této soutěže pražskou Slavii, takže o náboji tohoto mače netřeba polemizovat.

RADEK PECINA