O víkendu se překulil letošní fotbalový podzim na okrese do své druhé poloviny, a tak je zase na čase trochu se na zápasy podívat a jednotlivé třídy si rozebrat.

Okresní přebor

V okresním přeboru se určitě největší pozornosti těšilo střetnutí v Kameničkách, kde v té době druhý domácí Fotbalový klub hostil vedoucí, a stále neporažený Junior Skuteč. Utkání jsem také zařadil do Tip ligy, kde ale většina našich tipérů expertů správně předpokládala, že hosté zápas vyhrají. Že to ale bude tak jednoznačně 0:4, to asi tušil jen málokdo. Domácí zpravodaj sice uznal, že soupeř byl lepší, ale hned neopomněl zdůraznit, že druhý gól vstřelil Junior z jasného ofsajdu a tím že se střetnutí asi zlomilo. Když pak neproměnil Valla ani pokutový kop, nebylo co řešit. Skuteč tak dál drží neporazitelnost a vévodí tabulce.

V ní se jí po posledním odehraném kole drží už jen druhé Stolany a třetí Tuněchody. Stolany si sice nejprve musely v pátek přehodit pořadatelství z důvodu špatného stavu hrací plochy s Miřeticemi, ale i tam jasně ovládly hřiště a jen díky skvělému výkonu domácího gólmana Vodrážky se zápas neproměnil v debakl.

Tuněchody pak v neděli doma s Křižanovicemi potvrdily dobrou podzimní formu i fakt, že jejich vítězství v Českém poháru vůbec nebylo náhodné. Tuněchodští jsou navíc po Skutči jediným týmem soutěže, který ještě neokusil hořkost porážky. Co jsem měl možnost zhlédnout oba finálové pohárové mače, tak Tuněchody mají tým dobře poskládaný a navíc se v útoku mohou opřít o několik hráčů, kteří jsou schopni rozhodnout vyrovnané utkání. Proto bude určitě zajímavé sledovat, zda si dobrou bilanci udrží i po příštím kole a zápase v Holetíně.

Také Svídnice ale doma s Krounou brala všechny body a potvrdila svoji herní pohodu, která jí doposud v soutěži zdobí. Sedm branek sice ukazuje, že v tomto utkání hrály nad obranami prim útoky, ale aspoň se měli diváci na co koukat.

Zajímavý výsledek se zrodil v zápase Svratouch - Holetín. Hosté byli určitě mírnými favority, ale že nasázejí Svratouchu (který se opírá zejména o výhodu svého hřiště) doma pět branek? Střelecky se zadařilo autoru hattricku Zárybnickému.

Tato prohra přikovala Svratouch ještě více ke dnu tabulky, protože těsně před nimi posazené a aférou s roztrženým dresem a disciplinárkou poznamenané Rozhovice doma udolaly gólem z penalty Zaječice. Tím nejen že se Rozhovičtí dočkali první letošní tříbodové výhry, ale hlavně poskočili na klidnější 13. místo tabulky. Dotáhli se tak zpět ke svým „starým známým" z Ronova, kteří přestože v Chrasti od třetí minuty vedli, ani na jeden bodík nedosáhli.

Jediným zápasem okresního přeboru, který o víkendu nepoznal vítěze, bylo utkání Prachovice - Vítanov, kde se po remíze 1:1 body dělily. Pro hosty se jedná už o třetí nerozhodný výsledek letošní sezony, čímž se pomalu stávají remízovým králem.

3. třída

Ve 3. třídě se hrál zápas kola ve Dřenicích, kde domácí SK porazil nejtěsnějším rozdílem nováčka (který se ale jako nováček rozhodně nechová) Kočí. Vyrovnané střetnutí rozhodla jediná standardní situace a Kaplanem skvěle zahraný přímý kop umístěný přesně do šibenice. Jak jsem zaslechl z táborů obou celků, zajímavý zápas dvou skvělých týmů této třídy perfektně zvládl i hlavní rozhodčí Tomáš Baťa, který svým výkonem zapadl do slavnostního nedělního odpoledne.

Výhra Dřenic je o to cennější, že o den dříve nečekaně klopýtl další z tria vedoucích mužstev Dynamo Rosice. To sice mělo být doma s Bořicemi jasným favoritem, ale jak už to tak ve fotbale bývá, nic není tak, jak si člověk naplánuje. Hosté hráli pozorně v obraně a ve druhé půli podnikli šest (!) nebezpečných protiútoků, z nichž dali čtyři branky. Tím připravili domácím ledovou sprchu a Dřenice se tak mohou na špici tabulky vyhřívat s ještě větším klidem. Je zkrátka vidět, že zkušený trenér, jakým bezesporu kouč Dřenic Oldřich Bleša je, se prostě nezapře.

V této soutěži se ale zrodilo víc zajímavých výsledků. Například průměrný Orel dokázal na svém hřišti udolat v derby rezervu Slatiňan a využít tak hrací kolize jejich áčka s béčkem. A když se tak stalo ještě brankou v poslední minutě, dokážu si to nadšení a euforii domácích představit. Naopak Slatiňany touto smolnou prohrou jen podtrhly nevydařený víkend, když je potěšil snad jen suverénní dorost.

Na vydařený začátek sezony si v neděli zavzpomínal i Tatran Hrochův Týnec, a radost z toho určitě neměla Trhová Kamenice dostat pět gólů nikoho nepotěší. Ještě že, alespoň z jejího pohledu, dopadl konkurent o poslední místo tabulky celek Bítovan ještě hůře, v Heřmanově Městci jich s od místní rezervy schytal dokonce sedm. Ale zase se alespoň dočkal Novotným čestného úspěchu.

Naopak tabulkou stále výše a výše stoupá Rváčov, což dokázal v derby ve Ctětíně, když domácí navíc slavili posvícení. Vyrovnaný souboj rozhodl dvěma góly v poslední desetiminutovce Jeníček. Rváčovští mají ještě odložené domácí utkání s Bořicemi, a kdyby jej zvládli, dotáhli by se na Kočí a medailové pozice.

Na závěr této soutěže se musím také zmínit o první letošní výhře rezervy Miřetic. Ta se zrodila díky dvěma brankám Bureše v zápase s Horním Bradlem a jak sami domácí přiznávají, byla z kategorie šťastných. Ale tři body se počítají. Naopak pro hosty je to již třetí porážka v řadě a přináší pomalý sesun v tabulce dolů.

4. třída

4. třídu doposud ovládají Kameničky B. Po „přejetí" v minulém kole druhých Nasavrk B tentokrát pro ně nemohla být rezerva Vítanova těžkou překážkou. Jasná výhra a čtyři branky to také potvrzují.

Na druhé místo tabulky se za ně ale už vyšvihl Míčov, který v derby v nedalekých Žlebských Chvalovicích domácí moc nešetřil a pěti brankami dokázal, jak si teď oba soupeři v tabulce stojí. Pro Míčovské je jen škoda, že mají díky předehrávce o jeden zápas navíc.

Na třetí pozici se zase vrátila rezerva Nasavrk, která doma udolala v souboji o čelo Ronov B a odsunula jej za sebe.

První porážky v soutěži se dočkala rezerva Načešic, a to na půdě béčka Tuněchod.

Největší událostí této soutěže je ale pro mě bezesporu vítězství Městce, a to hned venku, v Jenišovicích. Už tedy i v této vísce u Chroustovic vědí, jak chutná opojný pocit vítězství.

Jediní, kdo to tedy ještě nezažil, jsou ve Žlebských Chvalovicích, a proto jim takto na dálku přeji, aby se toho brzy dočkali. Tamní pivko bude chutnat ještě lépe.

Babí léto nahrává fotbalu

Co je závěrem potěšitelné? Že se „babí léto" o tomto víkendu podepsalo i na návštěvnosti na zápasech. Když bylo tak krásně, diváci nechtěli sedět doma a vzali stadiony houfně a útokem. A rozhodně nemusí litovat. Vždyť se hrála spousta zajímavých střetnutí, v nich bylo k vidění mraky pěkných branek či sporných situací, takže bude ve fotbalových kruzích celý týden o čem vyprávět.

A určitě se i samotným aktérům hraje v takovéto atmosféře lépe, takže nakonec jsou spokojeni všichni. Zima ať nám dá ještě chvíli pokoj a teplo nějaký čas ať vydrží, abychom všichni mohli zase o víkendu na fotbal. Vždyť se hraje hlavně pro diváky!

RADEK PECINA