Na úvod se čtenářům trochu představte.

Narodil jsem se v lednu roku 1996. S fotbalem jsem začínal v Kameničkách, odkud pocházím. Za Chrudim, tehdy ještě AFK, hraji zhruba od svých deseti let, přestoupil jsem sem do mladších žáků.

Během pár měsíců se vám povedl velký výkonnostní skok. Předloni jste hrával za ligovou U17, loni za U19 a teď jste v A týmu. Jaký je to rozdíl?

Výrazný rozdíl je hlavně v rychlosti a soubojích, jste míň na míči, je to zkrátka už takový ten dospělácký fotbal. Řekl bych, že se tu již nehraje tak říkajíc pro radost, takové to šmudlání, ale už se tu bojuje „o něco". V mládežnických kategoriích se nás trenéři snažili naučit hrát co nejhezčí fotbal, zatímco tady je hra hodně svázaná taktikou, hlavní jsou body, musí se vyhrávat.

Na trávníku přicházíte do kontaktu se zkušenými obránci, který mnohdy prošli i ligovými soutěžemi. Jaké to je, hrát proti těmto fotbalistům?

Je to dost těžké. Ti hráči mají hodně zkušeností, které pak třeba při soubojích dost používají. Já se s tím ale snažím poprat, jak nejlíp můžu a umím.

Při soubojích používají zkušenosti… Co si pod tím mám představit?

Třeba si vás přidrží, aby to rozhodčí neviděl. Nebo tak jsou přistrčení, takové ty předsouboje a podobně. Samozřejmě probíhají i slovní rozmluvy…

Kdy jste se vůbec dostal do kádru „A" týmu MFK Chrudim?

Na začátku února mi bylo řečeno, ať jdu trénovat s chlapama a už jsem tu zůstal.

Co spoluhráči v kabině, jak vás přijali?

Tady nebyl žádný problém. Kluci mě přijali dobře, se všemi tu vycházím v pohodě.

Co třeba zápisné, už proběhlo?

(smích). Ano, zápisné už proběhlo. Bylo to pěkný a už jsem plnohodnotný hráč tohoto týmu.

Koukám, že atmosféra je dobrá, týmu se daří…

To máte pravdu. Atmosféra v kabině je fakt dobrá, jsme naladěni na dobrou vlnu. Já jen doufám, že to bude takhle pokračovat.

Co vy sám vůbec říkáte tomu, že hrajete za áčko? Nastoupil jste ve všech pěti zápasech a vstřelil v nich tři góly, z toho dva takzvaně vítězné.

Tak je to velká paráda. Já jsem hlavně rád, že se to takhle povedlo. Musím ale také hned říct, že ty vstřelené branky nejsou zásluhou pouze mojí, ale celého týmu, protože ty góly byly vypracované po akcích od ostatních spoluhráčů, co mi tu šanci připravili.

Teď se zeptám na Radima Holuba, na jehož postu vlastně nastupujete. Máte možnost při tréninku od tohoto zkušeného kanonýra něco odkoukat?

Jistě. Na Radima je radost se koukat, od něj se toho mám co učit. Ty zkušenosti, co on má, se snažím od něj nějak pobírat. On mi s tím i pomáhá, občas mi i něco poradí, třeba co mám provést jinak, a podobně. Na druhou stranu mne třeba i pochválí, když bylo něco dobrý.

Další má otázka bude na trenéra Jirouska. Jaký je to trenér?

Podle mého je to dobrý kouč, který své práci určitě rozumí. Navíc má velký respekt, a to jak u všech hráčů v kabině, tak i mimo hřiště. Líbí se mi, že se zastane týmu, když je potřeba. To je podle mého hodně důležité.

Letos jste hráli třikrát venku, a pokaždé v Praze. Byly to pro vás nové stadiony a je vám jedno, na kterém hrajete?

Meteor i Vyšehrad jsem znal z mládežnických kategorií, poprvé jsem byl jen na Střížkově. A tam to bylo pěkný. Co se týče hřišť či trávníků, s tím problémy nemám.

Teď trochu z jiného soudku. Co vlastně studujete?

Já dělám v Pardubicích elektrotechnickou průmyslovku. Jsem ve čtvrťáku, takže mne za pár týdnů čeká maturita.

A zvládáte to?

Je to tedy poměrně náročné, ale nějak se to dá. Na učení je teď trochu míň času, ale když člověk chce, tak se to dá zvládnout. Procházím.

A to každý den dojíždíte do Kameniček?

Nene, já jsem v Pardubicích na internátě. A z něj jezdím na tréninky do Chrudimi autem, v tomhle je to v pohodě.

Když jsme u těch Kameniček chodíte tam ještě někdy na fotbal?

Samozřejmě, že tam občas zajdu, vždyť tam všechny kluky znám. Přál bych jim, aby letos postoupili, ale nevím, nevím, zatím to na to moc nevypadá. Když ale zvládnou ty dvě dohrávky, tak jsou zase nazpátek v úzkém čele a pak se uvidí. Jarní sezona je teprve na začátku, musí vyhrávat.

Vraťme se k MFK. V sobotu v tradičních 10:15 vás doma čeká v dalším kole ČFL Chomutov. Jak se na něj připravujete?

O soupeři jsme si už něco řekli, ale jinak se připravujeme jako na každý jiný zápas. Rozhodně do utkání půjdeme naplno, nedáme jim nic zadarmo a budeme chtít doma získat všechny body.

A vy už třeba v tuto chvíli víte, jestli do zápasu nastoupíte od začátku?

To ještě ne. To se dozvím buď po pátečním tréninku, nebo klidně až v sobotu ráno. Já se prostě připravím, jak nejlépe umím, a pak se uvidí.

Děkuji za rozhovor a ať se vám jak na hřišti, tak i na potítku před maturitní komisí daří.

RADEK PECINA