Vítěz kategorie „nejlepší střelec" asi nikoho nepřekvapí. Na jarní spanilé jízdě mužstva SK Stolany Okresním přeborem se výrazně podílel místní šutér Jan Vácha, který celkově zatížil konto soupeřových brankářů neuvěřitelnými 39 góly, a to si mohl dovolit ještě „vypustit" poslední kolo a na konci března stál dva zápasy kvůli zlomenému žebru! Zkrátka kanonýr, jak má být, u něhož bude cena za vítězství v soutěži nové kopačky opravdu ve správných rukách. Na druhého v celkovém pořadí, spoluhráče Lukáše Dostála, měl náskok osmi gólů, na třetího Josefa Hromádka z Chrasti (29) dokonce deset!

Jelikož se ale jedná o konečné výsledky celoroční soutěže, podívejme se podrobněji i na další úspěšně střelce v jednotlivých soutěžích, kteří vesměs táhli své týmy za bodovým ziskem. Až na čtvrté místo v Okresním přeboru se vyšvihl díky střelecké potenci v závěru sezony útočník SK Tuněchody Martin Adámek (24 branek), pátý pak byl křižanovický hrot Ondřej Pilař (23). Nakonec šestý se 22 vstřelenými góly skončil po podzimu vedoucí kanonýr soutěže Lukáš Merkl z Junioru Skuteč, který ale v zimě přestoupil do mužstva TJ Luže bojující v krajské 1.A třídě a další přesné zásahy se mu tak nemohly počítat. Sedmý skončil střelec Sokola Holetín Lukáš Wasserbauer (21), osmý pak tahoun Vítanova Roman Kučera (20). O deváté až jedenácté místo se svorně se 17 vstřelenými brankami podělili Dušan Pejcha (Zaječice), Zdeněk Macháček (Krouna) a Josef Svoboda (Ronov).

Králem střelců 3. třídy se stal s 25 brankami Radek Havlíček ze Sokola Bořice, který je přímým důkazem toho, jakou měli Bořičtí na jaře dobrou formu. Druhé místo obsadil Jaroslav Geguš z Dynama Rosice (22), který také profitoval zejména ze své výborné jarní sezony. Vždyť jako jediný dokázal vstřelit v jednom zápase pět branek! „Až" třetí skončil dlouho vedoucí střelec soutěže, hráč SSS Kočí Zdeněk Fantl, ale ten se od poloviny jara potýkal se zdravotními problémy. O čtvrté místo se dělí se 16 góly Marek Jeníček ze Rváčova a David Večeřa z rezervy Heřmanova Městce. Šestý skončil Ladislav Bondor z SK Dřenice (14), který se přitom na podzim chvíli vyhříval na výsluní střelecké tabulky. Sedmý byl brazilský futsalista Kilmer ze Rváčova (13), osmý pak skončil s 12 brankami Michael Polnický z Tatranu Hrochův Týnec.

V nejnižší fotbalové soutěži na okrese vedl po celou dobu tabulku střelců Miloslav Jirásek z rezervy Načešic, aby nakonec také s přehledem vyhrál (22 branek). O druhé až čtvrté místo se podělili s odstupem šesti gólů Pavel Doubravský (Chroustovice B), Jiří Spěvák (Ronov B) a Jan Tomčík (Míčov). Ze stejného klubu je i pátý Michal Šindelář (15), o branku méně pak měla trojice Ondřej Boháč (Nasavrky B), Jan Faltejsek (Tuněchody B) a Josef Vacek (Načešice B).

Zatímco ve střelcích bylo o vítězi dávno rozhodnuto, v kategorii „neprůstřelné rukavice" byla soutěž před měsícem při posledním sčítání hodně vyrovnaná. A nakonec se zde také zrodilo překvapení, když se do čela na poslední chvíli vyšvihl brankář SK Rozhovice Lukáš Pleskot, který vychytal plných 11 čistých kont! Může se tak těšit na nové gólmanské rukavice. Kdo by si to po podzimu pomyslel, že? O jednu nulu zpět skončil druhý gólman SSS Kočí Pavel Dostál, který možná doplatil na své květnové vyloučení, a tím pádem „stopku". S devíti nulami se podělili o třetí příčku po celý ročník vedoucí Milan Kudyn z Tuněchod a Tomáš Pospíšil z Bořic. Na obhajobu prvního z nich ale nutno uvést, že jej v cestě za primátem výrazně zbrzdilo zranění. Pátý až šestý pak skončili Petr Kampů z Kameniček a Jiří Tomáš ze Stolan (8 čistých kont), sedmý byl František Kubalík ze Dřenic (7). Nakonec se šesti vychytanými nulami se o osmou příčku podělili Pavel Vočadlo (Skuteč), Lukáš Rolínek (Chroustovice B), Tomáš Žítek (Ronov A a B) a Jan Vašíček (Heřmanův Městec B).

RADEK PECINA