Očekávané derby začalo velkou šancí chrudimského Vavrouše, který se po rychlé akci a centru zleva objevil zcela sám před gólmanem Jehličkou, míč ale nedokázal na těžkém a po dešti kluzkém terénu přesně zpracovat a vlastně jakoby zahrál „malou domů“. Jinak se však utkání odehrávalo převážně ve středu pole, žádný tým nechtěl udělat chybu. Větší fotbalovost MFK nahrazovali Slatiňanští bojovností, což bylo celkem pochopitelně i díky tomu, že v jejich středu nastoupilo několik hráčů, kopajících ještě v nedávné době v dresu Chrudimi (Vladyka, Luptovský, Hauf). 

Oťukávací čtvrthodinu uzavřela pohotová rána Vavrouše z 15 metrů, mířící však vysoko nad. Hned o dvě minuty později mířila pěkná hlavička Krčála také nad břevno a ve 23. minutě se zjevil v jasné ložence sám před Jehličkou Dostálek, ve skluzu ale nedokázal míč přesně usměrnit. Hodně vzruchu přinesla 26. minuta, v níž po ruce domácího Beneše nařídil sudí Matoušek dost přísný pokutový kop. K míči se postavil kanonýr Chrudimi Lukáš Kopecký (za Slatiňany hrál jeho bratr Jiří), jehož um ístěnou střelu však vyrazil Jehlička na pravou tyč, od níž a od hlavy gólmana se míč odrazil k dorážejícímu Kesnerovi, pohotovým zákrokem se ale opět zaskvěl Jehlička.

Akce však pokračovala a po závaru hostů ještě nastřelil Dostálek tyč. Po půl hodině zase potěšil na druhé straně domácí fandy pěknou individuální akcí Hauf, bohužel v závěru míč zadrbal a nakonec nepřesně přihrál. Fotbal musel diváky bavit a ve 34. minutě je přinutil k dalšímu potlesku Jehlička, když bravurně vytáhl přímý kop Kopeckého ještě tečovaný zdí. Skóre se tak poprvé měnilo o tři minuty později a radovaly se překvapivě Slatiňany. Po akci a centru zprava zůstal na malém vápně trestuhodn ě volný kapitán Spartaku Vladyka, jenž míč zkušeně uklidil k pravé tyči – 1:0. Z nečekaného vedení se však domácí radovali jen tři minuty, kdy si Řezníček pohrál s obranou soupeře a Kučera vyrovnal.

Druhá půle začala další nebezpečnou ranou L. Kopeckého z přímého kopu, kterou musel opět likvidovat gólman Jehlička. Chvilku nato šla další pohotová střela agilního chrudimského záložníka nad. Tlak MFK sílil, jenže v 57. minutě mohlo udeřit na druhé straně, po ráně Rešetára se však vyznamenal i ochránce chrudimské svatyně Mrázek. Rozhodující moment celého zápasu přišel v 59. minutě.

Další trestný kop tentokrát L. Kopecký „nenapálil“, ale rozehrál na zadní tyči pozapomenutého Langra, který poslal hlavou favorita do vedení. Za tři minuty pak již MFK vedl 1:3, z přímého kopu se nádherně k tyči trefil L. Kopecký. Tím bylo o postupujícím rozhodnuto. Slatiňany se ale nechtěly vzdát a jedinečnou příležitost vrátit je na dostřel měl v 74. minutě Slováček, jeho efektní patičku ale vykopl na brankové čáře Drahoš. Závěr střetnutí se pak už víceméně dohrával, bohužel v něm však nechyběly ostřejší zákroky, po kterých se dost žlutilo. Když pak v 88. minutě Kesner neproměnil svůj brejk, v němž běžel sám na Jehličku, na výsledku se už nic nezměnilo.

Zdroj: Youtube


Postup MFK je za druhý poločas zasloužený. O jeho soupeři pro druhé kolo rozhodne los.

Slatiňany – MFK Chrudim 1:3 (1:1)

Branky: 37. Vladyka – 40. Kučera, 59. Langr, 62. L. Kopecký. Rozhodčí: Matoušek (Vlašim). ŽK: 5:3. Diváků: 500. 
Sestavy - Spartak Slatiňany: Jehlička – Luptovský, Chvojka, Valda, Beneš – Slováček (75. Koblasa), Hauf, Vladyka, Koudelka, Rešetár (79. Trňák) – J. Kopecký (79. Vácha). MFK Chrudim: Mrázek – Řezníček, Drahoš, Krčál, Mastík – Langr – Kesner, Vavrouš (88. Vašulín), L. Kopecký (84. Tlapák), Dostálek (85. Stránský) – Kučera.   Radek Pecina