Do třetice všeho dobrého, chtělo by se říci po páteční výhře MFK Chrudim v Poháru České pošty. Po porážce „v přáteláku" s Hradcem Králové 0:3 a přípravnou bezbrankové remíze s hradeckou juniorkou chrudimští fotbalisté proti Spartě Kutná Hora zabrali a ve druhém kole poháru se mohou těšit na Kolín, který porazil Meteor Praha 3:0.

Sparta Kutná Hora - MFK Chrudim 0:2 (0:1).

Branky: 36. Vladyka, 49. Nadrchal. Rozhodčí: Hrkal Koval, Ulrich. ŽK: 5:0 (15. Jeníček, 42. Wolf, 45. Tomíšek, 58. Vančura, 72. Vácha).

Sestavy - Sparta Kutná Hora: Žďánský Skokan, Černohlávek (59. Mach), Franc, Jeníček, Vácha (90. Pospíšil), Vančura, Wolf, Tomíšek, Schwarz (76. Antoš), Vocel. MFK Chrudim: Mrázek Adámek, Linhart, Radouš, Drahoš Nadrchal (61. Luptovský), Mastík, Vladyka, Kesner (66. Hannich), Jarosz (83. Řezníček) Vágner.

Přestože třetiligová Chrudim byla proti domácí divizní Spartě favoritem, více než polovina první půle tomu nijak nenasvědčovala. Naopak se, často po chybách hostující obrany, dostávali do šancí domácí. V 11. minutě se před chrudimskou brankou probojoval k vyražené střele Jeníček a hostující gólman Mrázek měl co dělat, aby si s jeho trefou poradil. Ve 14. minutě zvládl i prudkou střelu Schwarze po protiútoku domácích tři na jednoho.

Budíček až po půl hodině hry

Východočeši se probudili a dostali více do hry až po dvaceti minutách. Zlepšený výkon se ale projevil až v 36. minutě, kdy Vágner dostal přesnou přihrávku za obranu. Jeho pokus ještě domácí gólman Žďánský vykryl, na dorážku Petra Vladyky už byla ale krátký 0:1.

Vstřelená branka vlila hostům do žil novou energii a do konce poločasu téměř zcela ovládli hřiště. O dvě minuty později se pokoušel překvapit dělovkou gólmana Sparty Vágner. V další velké šanci ze 43. minuty hrál zase velkou roli autor prvního gólu Vladyka, který při volném přímém kopu našel Radouše, ten Adámka, který ale těsně minul domácí svatyni.

Nadrchal pojistil výhru

Podobně aktivně a útočně začala Chrudim i druhý poločas a vyplatilo se jí to. Ve 47. minutě sice ani Jarosz ani Nadrchal nevyužili skrumáže před sparťanskou brankou. Další šance už ale znamenala gól. Po skvělé spolupráci Vladyky s Vágnerem se dostal míč opět k Nadrchalovi a ten se tentokrát nemýlil 0:2.

Po pojišťovacím gólu Chrudim ubrala na otáčkách a tempo celé hry silně upadlo, i když se hosté ještě několikrát dostali do šancí. Domácí už se nezmohli na větší odpor, naopak mohli ještě v závěru potřetí inkasovat. Aktivní Vágner se v 88. minutě ocitl před poloprázdnou Žďánského brankou, ale rozhodl se ještě nezištně přihrát Luptovskému, ten však domácího brankáře neprostřelil.

Zase ta únava

Chrudim tak dostála roli favorita a ve druhém kole Poháru České pošty ji čeká Kolín. Postupová mise je tedy splněna. Přesto našel trenér MFK Pavel Jirousek pro svoje svěřence i kritická slova.

Očividně se totiž projevil znovu nepřítel z předešlých dvou přípravných střetnutí únava. „V prvním poločase to bylo vyrovnané utkání. Náš výkon byl pomalý a mdlý. V pěti dnech to byl pro naše hráče třetí přípravný zápas a k tomu náročné tréninky, takže to na nich bylo v prvním poločase znát," připomíná Pavel Jirousek.

„Ve druhé půli už jsme byli lepší, kontrolovali jsme si výhru a v závěru jsme ještě z několika dalších šancí mohli přidat i víc gólů. Byly vyložené, to by se proměňovat mělo," doplňuje ještě k výkonu svých svěřenců Jirousek.

Stále nekompletní

Pro chrudimský celek je samozřejmě prioritou ligová soutěž, v přípravě na ni trenér ještě pořád nemůže počítat se všemi hráči rozšířeného kádru a postrádá i některé opory.

K zápasu v Kutné Hoře například nenastoupil Tomáš Vácha, už dopředu se vědělo, že hrát nebude ani Pavel Štěpánek, kterému vystavil stopku pro pohárové utkání trest z minulé sezony.

Kanonýr Radim Holub absolvuje zatím individuální přípravu. Dlouhodobě zraněný je David Vodrážka. „Takže zase dostali možnost jiní hráči a skládáme pomalu dvojice a trojice a dáváme dohromady tým, aby vyšel co nejlépe do prvního mistrovského utkání," komentuje to trenér MFK Chrudim Pavel Jirousek.

V zápase se Východočechům například vyplatila nová akvizice získaná z Letohradu Jiří Nadrchal, který přidal v zápas druhou pojišťovací branku. A nečeká ho nijak snadný úkol, protože musí v sestavě zaplnit místo po někdejší hvězdě chrudimských zadních řad Tomáši Dostálkovi. „Není to žádný obr, ale věřím, že vstřelená branka ho povzbudí a popere se o místo v základní sestavě," hodnotí posilu Pavel Jirousek.

Hráče čeká další týden plný náročných tréninků a v sobotu další přípravný zápas proti třetiligovému (MSFL) celku ze Zábřehu.

Zdroj: Youtube