Právě otevřená expozice připomíná za pomocí fotografií, dokumentů a unikátních videozáběrů historii skutečských dobrovolných hasičů. Mezi vystavenými exponáty dozajista zaujme řez motorovou stříkačkou PS 8, která se používala v 50. a 60. letech. Návštěvníci budou moci nahlédnout dovnitř a i laik pochopí, jak stroj funguje. „Máme zde i obří zvětšeninu kresby Skutče po ničivém požáru v roce 1867, což byl velký impuls pro založení jednotky dobrovolných hasičů ve městě," dodává vedoucí muzea Libor Aksler. Výstava potrvá až do 31. srpna.

Muzika i soutěže

Kulaté výročí by se však neobešlo bez pořádných oslav. Ty vypuknou tuto sobotu od 14:00 na Palackého náměstí ve Skutči. Návštěvníci se mohou těšit na vystoupení hasičské dechové hudby, ukázky zásahu hasičů i požárního útoku dětí. Zájemci si budou moci prohlédnout historickou i stávající techniku SDH Skuteč a ti soutěživější se mohou pustit do netradičních disciplín pro děti i dospělé.

Skutečští dobrovolní hasiči se však rozhodně nenudí a pomáhají, kde se dá. Podle starosty sboru Leona Šumpíka už dávno nevyjíždějí jen k požárů, ale také k dopravním nehodám, spadlým stromům přes cestu a podobně. Jen za minulé dva týdny zasahovali u převráceného auta ve Skutči, pomáhali likvidovat požár seníku v Jenišovicích a odstraňovali následky dopravní nehody v Proseči.

Plné ruce práce

„Naše jednotka je nejvytíženější v chrudimském okrese a asi třetí v Pardubickém kraji. Za minulý rok jsme měli 54 zásahů, to už je na hranici dobrovolnosti," říká starosta

Výjezdová jednotka SDH Skuteč čítá 26 dobrovolníků, kteří musí být schopní 24 hodin denně vyrazit pět minut po nahlášení události. Celkem i s dětmi čítá skutečský sbor dobrovolných hasičů 124 členů. „Máme velmi úspěšné děti, třeba naše členka Zdeňka Novotná skončila druhá v běhu na sto metrů překážek na loňském mistrovství světa dorostu ve Svitavách," dodává Leon Šumpík.

Složité začátky

Historie SDH Skuteč se začíná psát od 2. listopadu 1875. V živé paměti místních byly dva požáry (1862 a 1867), které zničily půlku města. Obec však na profesionální hasiče neměla peníze. Proto vzniká pouze spolek dobrovolníků.

Sbor však nemá na růžích ustláno a naplno začne fungovat až po vydání zákonu o zřízení hasičských odborů z 25. května 1876. O rok později se podaří koupit stříkačku za 1036 zlatých. Ke cvičení členů, která se konala denně, nechal sbor postavit na špitálském dvoře lešení. Již 5. ledna 1878 bylo zakoupeno za 100 zlatých spáleniště pro výstavbu hasičské zbrojnice.