Choceň– Chrudim 3:4pp

Branky: 6. Král (Velinský), 25. Pochobradský (Pilař L.), 37. Král (Pilař L.) – 44. Kišš (Novák), 54. Kopečný (Polák Jan), 60. Karásek (Kalous), 61. Novák. Rozhodčí: Barek – Bohuněk, Potůček. Vyloučení: 5:6 + Krejza TH, Král OT + OK. Využití: 0:0. Diváci: 587. Třetiny: 1:0, 2:0, 0:3. Stav série: 0:3 – Chrudim postupuje.

HC Chrudim: Ament – Budínský, Seidler, Urban, Mlejnek, Machač, Kalous – Jiří Polák, Kopečný, Jan Polák, Dobiáš, Haltuch, Novák, Karásek, Brožek, Štěpánek, Kišš, Koreček, Plch, O. Polák.

HC Spartak Choceň: Sajdl – Novák, Jehlička, Vacek, Kousalík, L. Pilař, Šejba – Křečan, T. Prachař ,M. Pilař, Velinský, P. Prachař, Knytl, Krejza, Lichtag, Zavřel, Král, Pochobradský.

Zápas začali aktivněji Chrudimští, velmi brzy se ale hra vyrovnala. V 11. minutě nesportovně píchl Krejza jednoho z hostů do břicha hokejkou a předčasně zamířil do sprch. Chrudim přesilovou hru využít nedokázala. V jejím průběhu navíc Kalous fauloval a síly na ledě se vyrovnaly, čehož využili domácí a vstřelili gól na 1:0. Na další branku se čekalo až do druhé třetiny. Choceň si při přesilové hře vytvořila tlak a v momentě, když už se vyloučený hráč vracel na led udeřila.

K odraženému puku se dostal Pochobradský a zasunul ho za záda Amenta. Po dvanácti minutách to už bylo o tři branky, trefil se Král. V tu chvíli byla již třicítka fanoušků Chrudimi, která dorazila podpořit své hochy do Chocně, smířená s tím, že dnes se postup slavit nebude. Jenomže ve třetí třetině přišel fantastický obrat. Jiskřičku naděje vykřesal Kišš, když propálil Sajdla z levé strany – 1:3. Další zásah hostů přišel o deset minut později. Chrudimští nejdříve ubránili oslabení a po závaru před domácí brankou se puk dostal ke Kopečnému. Ten bez váhání poslal puk pod horní tyčku.

Druhý gól vlil čerstvou krev do žil hostujícím hráčům. Naopak Choceňští jako by se psychicky sesypali. Pět minut před koncem přenechali veškerou aktivitu svému soupeři a zaměřili se jen na obranu. Málem jim jejich plán i vyšel. Jenomže v samém závěru se dostal za obranu Spartaku Karásek a svůj nájezd z levé strany zakončil úspěšně. Časomíra v ten moment ukazovala osm vteřin do konce zápasu.

Prodloužení mohla Choceň ukončit už po dvaceti vteřinách. Jenomže Ament únik jednoho z domácích hráčů vychytal. Vyražený puk rychle putoval na hůl Václava Nováka, ten nasadil Sajdlovi „teploměr". Když svou střelu trefil přesně mezi tělo a ruku domácího gólmana.

Vítězná branka vyvolala vlnu nadšení mezi hostujícími hráči i fanoušky. Hostující kapitán tak završila fantastický obrat skóre a postup do semifinále. Na jméno svého dalšího soupeře si však Chrudim musí počkat nejdříve do zítra. Ve hře je Česká Třebová i Světlá nad Sázavou. Vše závisí na konečném výsledku série mezi Moravskou Třebovou a Litomyšlí.

„Byla to euforie," říká o vyrovnání chrudimský útočník Haltuch

Útočník Chrudimi Michal Haltuch svou tvrdou hrou znepříjemňoval ve třetím utkání hráčům soupeře život. Svým dílem tak přispěl k postupu do semifinále.

Jak byste zhodnotil utkání?
Trošku jsme po začátku polevili a nebylo to dobré. Dostali jsme blbé góly z dorážek. Během druhé přestávky jsme si řekli, že do toho vlétneme po hlavě a zkusíme s tím něco udělat.

Bylo znát, že Choceň už musela vyhrát?
Jasně. Hodně se tlačila dopředu. My jsme tohle ale čekali a snažili se jejich brejky pokrýt. Nakonec jsme měli štěstí a dobře to pro nás dopadlo.

Ve třetí třetině jste byl po čistém zákroku překvapivě vyloučen za napadení.
Podle mého rozhodčí podlehl atmosféře na zimáku. Nohy jsem měl na ledě, protihráče jsem trefil ramenem do středu těla. Myslím, že útok nebo napadení to vůbec nebylo. On se díval do země a já mu dal čistý strom.

Domácí hráči se ale dožadovali vyloučení do konce utkání za úder do hlavy a krku.
Určitě to nebylo do hlavy, tím jsem si jistý.

Jak vám bylo, když jste za stavu 1:3 nabídl Chocni šanci k definitivně rozhodnout zápas?
Bylo to frustrující. V hlavě mi běželo, že jsem to celému týmu zkazil. Nakonec se to ale obrátilo a bylo to super. (úsměv)

Jak prožívala střídačka vyrovnání v posledních vteřinách?
Byla to euforie. Byli jsme naprosto nabuzení a v prodloužení jsme si šli s plnou vervou pro vítězství.

Při rozhodujícím gólu jste nebyl na ledě, jak jste tedy poslední akci zápasu viděl?
Hodně důležitý byl zákrok Filipa Amenta, ten nás při šanci Chocně podržel. Pak puk dostal na hůl kapitán a už to lítalo. (smích) Trefil to krásně.

Co bylo charakterizující pro celou čtvrtfinálovou sérii?
Živý hokej, prostě nahoru dolů. Pro nás šťastnější, protože jsme vstřelili víc branek. Podle mého jsme byli lepší v obraně, kor v prvním a druhém zápase. Třetí utkání už byl hodně vyrovnané a rozhodlo štěstí. Vůbec jsme ale nečekali, že to skončí 3:0 na zápasy.