Po další domácí porážce, tentokrát s Třebíčí (1:5), už se může otevřeně hovořit o boji Chrudimských o samotném udržení v soutěži a zachování prvoligové příslušnosti. Sobota tomu bohužel hodně napomohla. Přestože si od zápasu všichni příznivci místního hokejového celku hodně slibovali, přinesl do jejich řad jen další rozčarování a vrásky.

Utkání jako obvykle zhodnotili lodivodi obou mužstev.

Jiří Seidl, asistent trenéra HC Chrudim: „Změnili jsme sestavu a systém hry, přesto byl tento zápas jako přes kopírák těch minulých. Začátek ještě trochu vypadal, hráči plnili naše pokyny. Pak přišly chyby, fauly, mužstvo se dostalo do deprese a po inkasované brance si přestalo věřit.
I když jsme tam měli nějaká přečíslení, opět vázla koncovka. Každá neproměněná šance pak tým srážela, ubývaly i psychické síly. Sečteno a podtrženo, výsledek dopadl tak, jak dopadl.“

Jan Neliba, trenér Orlů Znojmo: „Věděli jsme, že půjde o velmi těžké utkání, že Chrudimi jde o postup d o play off a budou o něj bojovat. Proto jsme k němu přistoupili velice zodpovědně, hráli dobře a až na některé krátké pasáže byli lepším týmem. Naše vítězství je zasloužené.“

Otázky bez odpovědi

Prakticky celá hokejová veřejnost se ptá, co se v Chrudimi děje. Jak to, že loňský nováček a štika první ligy po průměrném začátku sezony strádá a jde od porážky k porážce? Jak to, že tým plný matadorů s extraligovými zkušenostmi doplněný dravým mládím, které mimochodem v Pardubicích dokazuje, že hokej hrát umí, prohrál již osm zápasů v řadě?

Jak to, že bývalá trenérská dvojice Hosták – Zavoral „byla odejita“ pro neuspokojivé výsledky mužstva, které přitom bylo deváté, a teď se nic neděje? Otázky bez odpovědi. Výsledkem ale zůstává, že tým, který postupoval do nadstavbové části z devátého místa, za polovinu nadstavby nevyhrál a se ziskem pouhých dvou bodíků se propadl až před samé dno tabulky.

„Nemůžeme začít zmatkovat, i když situace už je opravdu kritická. Pořád máme před sebou ještě osm zápasů a stále se s tím dá ještě něco udělat,“ krčí rameny asistent Seidl.

Na jednu stranu se nedá říct, že se vedení nesnaží situaci řešit. V pátek se do týmu vrátili útočníci Valko s Králem, kteří táhnou druholigový Děčín a střelecky se jim daří. Hodně se od nich proti Znojmu slibovalo, ale přesto, že se snažili, bylo zřejmé, že první liga je úplně jiná kategorie než druhá.
Navíc to jsou hráči, kteří byli před sezonou, respektive v průběhu ní z Chrudimi vyřazeni pro neuspokojivé výkony.

Takže byla to opravdu adekvátní posila?

Když se nedaří…

Navíc se zdá, že se proti Východočechům poslední dobou všechno spiklo. Aby toho nebylo málo, odstoupil v pátek ze soutěže pro mnohamilionové dluhy Havířov a všechny jeho zbylé zápasy jsou kontumovány. Takže skoro všechna mužstva, se kterými se Chrudim na dálku honí v boji o postup do play off, přišla snadno ke třem bodům.

Na webu hokej.cz a na teletextu České televize vyšla tabulka, v níž mají týmy již tyto body připočteny a výsledek je pro Rohlíkovu družinu katastrofální. Na dvanáctou příčku, zaručující postup do předkola play off a na níž se propadl Havlíčkův Brod (stejně jako Chrudim ho kontumace znevýhodnila), ztrácí plných deset bodů. To je v souvislosti s tím, že se hraje ještě o 24 bodů a Chrudimští již měsíc nevyhráli, rozdíl přímo propastný. A pohled v tabulce dolů je ještě horší. Šumperk, jediný tým, který je ještě pod Východočechy na sestupovém patnáctém místě, ztrácí pouhý jeden bod. Navíc se mu celkem daří a v sobotu vyhrál 7:3 v Olomouci…

Zapeklitá situace. K ní musíme přidat i skutečnost, že se z první ligy sestupuje přímo a padající tým tak nemá možnost záchrany v baráži. Na to, jak vše dopadne, si ještě musí prvoligový hokejový národ nějaký čas počkat. V každém případě by ale už bylo na čase, aby Chrudimští vyhráli.

Další příležitost k tomu budou mít ve středu, kdy se opět na domácím stadionu střetnou ve východočeském derby s Vrchlabím.

RADEK PECINA