Do nového oddělení BONIFANTES v Chrudimi se v únoru přihlásilo přes dvacet nováčků ve věku od čtyř do devíti let. První koncert starších z nich se uskuteční 3. dubna na zámku v Pardubicích.

Čas pro nováčky

„Hostíme v Pardubicích chlapecký sbor Les Petits Chanteurs de Laval z Montrealu, který s námi vystoupí na dvou velikonočních koncertech. Nováčci z našeho nového chrudimského oddělení tak mají výjimečnou příležitost: představí se publiku prostřednictvím divácky velice přitažlivého koncertu," řekl sbormistr Jan Míšek.

Chrudim je první mimopardubické město, kam se chlapecký sbor BONIFANTES vydal hledat nové talenty. „Vždy jsme měli některé sboristy z Chrudimi, kteří za námi museli do Pardubic dojíždět. Chtěli jsme být chlapcům se zájmem o sborový zpěv blíž. Ze stejných důvodů jsme otevřeli také nová oddělení v pardubických školách, které jsou vzdálené od centra. Dubnový koncert je pro nové zpěváky malým poděkováním za dosavadní snažení a velkou motivací do další práce," uvedl sbormistr.

Výjimečnou příležitost seznámit se s výkonem světově proslulého chlapeckého sboru tak budou mít nejen diváci dubnového koncertu, ale také čerství adepti tohoto hudebního umění. „Naši kanadští hosté představí velikonoční duchovní hudbu, ale posluchači si budou moci v jejich podání vychutnat i známé americké melodie. V rámci obou koncertů se představí také naši Bonifanti," řekl sbormistr BONIFANTES Jan Míšek.

Návštěva mladých kanadských sboristů v Pardubicích není zcela náhodná: pardubičtí BONIFANTES totiž návštěvu kanadským hostům oplatí. V příštím roce v únoru vyráží pardubický chlapecký sbor na další turné do severní Ameriky, které odstartuje právě v Montrealu a povede i do USA. Pardubičtí navštíví Washington, New York, Pittsburgh, Chicago a Minneapolis.

Hurá do světa!

Pardubický chlapecký sbor během své více než desetileté existence potvrzuje své světové renomé a je stále více žádaným chlapeckým sborem v zahraničí. Po pravidelných cestách po Evropě či do severní Ameriky se letos mladí pardubičtí zpěváci chystají do Asie: v Singapuru, Malajsii a Thajsku budou součástí velkolepého představení Symfonie tisíců Gustava Mahlera, kterou nyní sbor mimo jiné zkouší. Do jihovýchodní Asie vyráží Bonifanti letos v červenci.