Pátek

Beseda s Petrem Borkovcem

Dvakačovice – Evangelický farní sbor ve Dvakačovicích chystá v pátek 12. prosince od 17:00 hodin ve sborovém sále na faře čtení a debatu o psaní, překládání a o Berlíně, Severním Jadranu a Ukrajině s básníkem, prozaikem a překladatelem Petrem Borkovcem.

Ležácké podvečery – Lyra Da Camera

Ležáky – Ležácké podvečery pokračují i přes zimu řadou zajímavých pořadů. V pátek 13. prosince od 16 hodin bude na programu adventní koncert, účinkuje Lyra Da Camera.

Sobota

Vánoční běh do vrchu

Třemošnice – Vánoční běh do vrchu začíná 13. 12. 2014 od 13:00. Jedná se o 5. ročník běhu do vrchu na trase Křížovka-Běstvina-Županda-hřeben Železných hor, délka 3,7 km, převýšení 220 metrů.

Vánoční trhy v Podhradí

Podhradí – Na vánoční trhy můžete dorazit 13. prosince od 14:00 hodin do zdejší hospody. Od 16:00 hodin hraje cimbálová muzika.

Jarmark v Prachovicích

Prachovice – Rozsvícení vánoční výzdoby obce a základní školy s jarmarkem se uskuteční 13. 12. v 16:00. Čeká vás přivítání a přání paní starostky, vystoupení ZŠ a MŠ, jarmark, občerstvení.

Azylový dům v Hamrech vás zve

Hamry – Na pohádkové divadelní představení můžete přijít v sobotu 13. prosince 2014 ve 14.30 hodin do velkého sálu azylového domu v Hamrech u Hlinska (č. p. 107 – bývalý penzion). Budete vítáni. Těší se na vás naši dobrovolníci – herci, zaměstnanci i maminky z azylového domu, které připraví pohoštění. Vstup je zdarma.

K čemu je dobrá rozmrzelost, když se život odvíjí jinak, než jsme čekali? Takové přemýšlení bere jen sílu a radost ze života. Z každé situace se dá vytěžit dobro, když se ji naučíme brát jako výzvu…

O vánočního kapra

Prosetín – V sobotu 13. prosince  od 10:30 začíná na fotbalovém hřišti II. ročník zimní soutěže v požárním útoku O vánočního kapra. Ke zhlédnutí bude 50 útoků, přijedou týmy z celých východních Čech. Teplé občerstvení jako je grog, čaj, slivovice, rum zajištěno. K jídlu bude připravena gulášová a zabíjačková polévka, dále ovar, uzený z domácí udírny. Tyto pochoutky bude možno zakoupit i domů.

Vánoční jarmark ve Slatiňanech

Slatiňany – Město Slatiňany a Státní zámek Slatiňany  zvou na  vánoční jarmark v prostorách nádvoří a kuchyně slatiňanského zámku. Uskuteční se v sobotu 13. prosince od 10 do 17 hodin. Na návštěvníky čeká půlhodinová prohlídka vánočně vyzdobených  zámeckých pokojů. Reprezentační salony zazáří v působivém světle  lustrů a lamp. Procházka zámkem vyvrcholí v knihovně, která bude zařízena tak, jak si ji pamatovali poslední  majitelé. Návštěvníci se také mohou těšit na velký vánoční strom na nádvoří, možnost nákupu vánočních dárků, sladkých i slaných dobrot, několik hudebních a divadelních vystoupení. Například v 10, 11 a 12 hodin zazní fanfáry trubačů ze zámeckého balkonu, v 10.30 a ve 14 hodin se bude hrát loutková pohádka. Na 14.30 hodin je připravena ukázka práce s dravci. Od 16 hodin dětský sbor ZUŠ Slatiňany zazpívá koledy. Po celý den mohou děti  zdobit stromeček přinesenými ozdobami a prohlédnout si betlém. V 16.15 hodin se zámecký vánoční strom rozsvítí.  ⋌

Vánoční koncert v Tuněchodech

Tuněchody – V sobotu 13. 12. 2014 se od 16 hod. v místním kostele uskuteční již tradiční Vánoční koncert pěveckého sboru Tuněchodští zpěváčci pod záštitou ZŠ Tuněchody. Do koncertů se pravidelně zapojují jako druhý sbor bývalé žákyně školy, nyní studentky středních a vysokých škol. Zazní jak typické vánoční koledy, tak moderní vánoční písně, trojhlasé černošské spirituály i sólové písně W. A. Mozarta či A. Dvořáka. Program zpestřují jak žáčci svojí  hrou na flétny, tak rovněž milý host – violistka Klára Pošvářová. Sbory a flétny vede a na varhany doprovází Marie Dostálová.

8. ročník turnaje v mariáši

Chrudim-Píšťovy  – V sobotu 13. prosince se v prostorách mycího centra koná 8. ročník turnaje v mariáši. Závazné přihlášky na číslech 608 012 181, 605 814 730, startovné 270 Kč. Snídaně a oběd jsou zajištěny. Prezence je od 8 hodin.

Staré pecky a fláky
v Rosicích

Rosice – Hospoda Na Křižovatce pořádá v sobotu 13. prosince od 20 hodin Staré pecky a fláky.

Vánoční trhy v Klubu u Jáji

Klešice – V sobotu 13. prosince od 13 hodin začínají v Klubu u Jáji vánoční trhy.

Vánoce ve Svobodných Hamrech

Svobodné Hamry – O víkendu 13. – 14. prosince jste zváni do Hamerské krčmy ve Svobodných Hamrech u Hlinska, kde provoní Staročeské vánoce vanilkou, badyánem a speciality Vánoc.

Neděle

Modrá hvězda Vánoc

Chrast – Město Chrast vás srdečně zve na vánoční koncert swingové kapely Blue Star s názvem Modrá hvězda Vánoc. Koncert se bude konat ve vánočně vyzdobené kapli chrasteckého zámku v neděli 14. prosince od 17 hodin. Vstupenky lze zakoupit v předprodeji v Městském muzeu Chrast za 110 Kč na osobu nebo před koncertem za 140 Kč.

Adventní koncert Malikchoru

Chrudim – V neděli 14. prosince v 16 hodin začíná v Husově sboru adventní koncert s pěveckým sdružením Malikchor,

Vánoční poštovní anděl na Lichnici

Lichnice – Výpravu na Lichnici za vánočním andělem (přiletí s překvapením pro každého), koledy a čaj můžete zažít na hradě 14. 12. 2014 od 14:00 hodin.

Nedělní šňůra Slavoje

Luže – V neděli 14. prosince se ve 14 hodin v kostele na Chlumku v Luži koná adventní koncert pěveckého sboru Slavoj.

Trhová Kamenice – Koncertní šňůra pokračuje v místním kostele v 16 hodin.

Chrudim – Na Slavoj můžete přijít v neděli i do evangelického kostela v Chrudimi v 18 hodin.

Adventní trh na faře

Chrudim – V neděli 14. prosince v 10.30 hodin se v evangelické faře v Pardubické ulici uskuteční adventní trh rukodělných výrobků a dárkového zboží. Výtěžek bude věnován Terezce Vargové na speciální rehabilitační program v Piešťanech, který není hrazen pojišťovnou.

Stříbrná neděle v Muzeu

Chrudim – Vánoční trhy, předvánoční atmosféra s koledami, nabídka dárečků od lidových výrobců – to vše vás čeká v neděli 14. prosince od 9 do 16 hodin ve velkém sále Muzea.

Vánoce ve Svobodných Hamrech

Svobodné Hamry – O víkendu 13. – 14. prosince jste zváni do Hamerské krčmy ve Svobodných Hamrech u Hlinska, kde provoní Staročeské vánoce vanilkou, badyánem a speciality Vánoc.

Kvintetky v nasavrckém zámku

Nasavrky – Město Nasavrky připravilo třetí adventní koncert, který se uskuteční 14.12. v 18:00 hodin. Vystoupí vokální seskupení Kvintetky, průvodní slovo bude mít Jana Trojanová.