Peter Freestone byl osobním tajemníkem rockové legendy Freddie Mercuryho. Je také uznávaným hudebním kritikem, jehož recenze publikuje britský prestižní časopis Opera Magazine.

Peter Freestone pro Pardubický deník vybral několik momentů, které jej zaujaly.
„V první řadě na mě silně zapůsobilo hned úvodní setkání na pardubickém zámku.  Všechny zahraniční sbory zde na nádvoří zazpívaly své představovací písně. Poslední vystoupení vyšlo na americký sbor Jazz Transit, když v tom hned do jejich první skladby přišla bouře a začalo pršet. V té chvíli za nimi přišli rusové a roztáhli nad nimi své deštníky, aby mohli Američané své vystoupení dokončit. To byl pro mě velice silný zážitek, protože i v tom je síla tohoto festivalu.  Mohou být odkudkoliv, z různých konců světa, různých národů, ale tady jsou jako jeden," popsal Peter Freestone.

„Můj další zážitek je spojen s celým tímto týdnem. Zpěv, který tu zněl, byl absolutně fantastický. Přinesl tolik rozmanitosti – od církevních chorálů, jazzu, folklorních skladeb – tak neuvěřitelně dobře provedených těmi mladými hlasy, že jsem sám nevěřil, že bych něco takového mohl kdy slyšet," pochválil výkony soutěžících hudební expert.

„Má třetí poznámka se týká samotného závěru festivalu, kdy se všichni zpěváci v univerzitní aule loučili zpěvem písně An Irish Blessing (irská lidová skladba na rozloučenou pozn. red.). Při těch slovech jsem plakal, protože v té chvíli bylo v celé místnosti jasně cítit, že to co zpívají, nejsou jen obyčejná slova, ale skutečné vroucí přání vycházející z jejich srdcí, že každou slabiku myslí naprosto upřímně, jako by tam všichni byli jedna veliká šťastná rodina. Skutečně mě ta chvíle dostala," uzavírá své postřehy Peter Freestone.