Koncert potrvá dvě a půl hodiny a v první části bude KYX Orchestra interpretovat také tři velké skladby Blue Effectu Radima Hladíka z desky Nová Syntéza. Vystoupí zde také pět vokalistů.

Velká dřina

Vybrat a hlavně upravit písně pro komorní filharmonii a big band, které spolu obvykle nehrají, však nebylo jednoduché. „Dalo to hodně práce upravit skladby pro takhle velké těleso. Některé pasáže však nešly nahradit, proto tu a tam posluchači zaslechnou i původní variantu," říká autor aranžmá Přemysl Kos.

Ten na počátku vybral skladby, o nichž si myslel, že jsou upravitelné a dirigent je rozdal zpěvačkám. „Něco se mi vrátilo zpět, že jim to nesedí a že by chtěly zpívat právě ty věci, které jsem původně vyškrtl. Tak jsem se do nich pustil a doufám, že se budou líbit," usmívá se autor hudebního aranžmá.

Existuje také webová stránka, na níž fanoušci vybrali 20 nejoblíbenějších skladeb z filmů Jamese Bonda. „Původně jsme o ní nevěděli, ale pak jsme zjistili, že většina z našich 12 vybraných melodií je v první desítce," poznamenává Přemysl Kos.

Návrat ke kořenům

Podle manažera pardubické filharmonie jsou její členové zvyklí, že si obecenstvo nežádá jen produkci klasické hudby, ale i netradiční hudební přesahy. Spolupracovali tak například s Danem Bártou či Dashou. „Myslím, že si to užívají," říká manažer filharmonie Marek Pospíšil.

Duchovním otcem filmové hudby k bondovkám byl skladatel John Barry. Později se stalo tradicí, že úvodní skladbu k novému snímku nazpívá nebo i složí oblíbená hvězda hudebního showbyznysu třeba Tina Turner či kapela Duran Duran.

„Nedá se vypíchnout jedna nejlepší. Každá reflektuje svého interpreta, ale když se ponoříte do hloubky, tak v menší či větší míře citují původní námět Johna Barryho," dodává Přemysl Kos.

Kdo je James BondPostavu Jamese Bonda vytvořil britský spisovatel Ian Fleming, který žil v letech 1908 1964 a narodil se v Londýně. Jeho zkušenosti ze služby u britské tajné služby mu pomohly vymyslet vlastního agenta, kterému dal označení 007. První bondovský román, Casino Royale, napsal v roce 1953 a postupně vytvořil dalších 16 románů a kratších povídek. James Bond se však brzy dostává i na filmové plátno a stává se z něj společenský fenomén. Tvář mu propůjčili slavní herci jako Sean Connery, Pierce Brosnan nebo Daniel Craig.