Zatímco Václav Jan Tomášek se 17. 4. 1774 ve Skutči narodil, Vítězslav Novák zde v pozdějším věku žil, a to až do své smrti 18. 7. 1949. Oba umělci byli ovšem s tímto místem spojeni mnohem více než zrozením či úmrtím.

Právě proto se Město Skuteč ve spolupráci s Mezinárodní společností Vítězslava Nováka (MSVN) rozhodlo oba umělce představit publiku nejen jako skladatele formou koncertů, ale poukázat také na další důležité kontexty jejich života a tvorby.

Program věnovaný jedinečnému a uznávanému dílu obou skladatelů začíná v pátek 20. 4. v 18 hodin koncertem z Novákova komorního díla. Návštěvníci uslyší skladby pro zpěv, klavír, housle a violoncello, v němž pod vedením prof. PhDr. Miloše Schnierera vystoupí vynikající mladí umělci – absolventi Janáčkovy akademie múzických umění.

V sobotu 21. 4. od 9.30 h. je odborná, ale i laická veřejnost zvána na kolokvium, které přítomné jistě překvapí svojí zajímavou, pestrou a záživnou náplní. „Nejedná se o vědeckou konferenci určenou úzkému okruhu odborníku, ale o akci, která přitažlivým způsobem osloví jak poučené hudbymilovné posluchačstvo, tak i laickou veřejnost či žáky ZUŠ,“ říká o kolokviu tajemnice MSVN PhDr. Ludmila Peřinová, která je jeho odborným garantem.

Muzikologové, hudební historikové a odborníci pohovoří o zajímavých momentech v životě skladatelů, jejich inspiraci, proslulosti i méně známé tvorbě, o vztahu ke Skutči i o rozsahu pozůstalosti aj. Chybět nebudou videoprezentace, poutavý filmový dokument či „živé“ hudební ukázky. Vstupné na kolokvium je zcela zdarma.

V sobotu večer konferenci zakončí recitál klavíristy Martina Vojtíška, který představí nejen vrcholná díla Tomáškova, ale také tvorbu jeho žáka V. V. Würfela. Ten se zapsal do dějin klavírního umění více než bylo dosud známo, a to především přímým ovlivněním kompoziční práce Fryderyka Chopina, kterého Würfel na varšavské konzervatoři učil.

Začátek koncertu je v 18 hodin a stejně jako zbytek programu se odehraje v Městském muzeu Skuteč.

(bal)