PÁTEK 27. LISTOPADU

Heřmanův Městec: Michael Jackson´s this is it
Městské kino Heřmanův Městec vás zve na mimořádné projekce úspěšného hudebního dokumentu Michael Jackson´s this is it, naposledy v pátek 27. 11. v 17.30 hodin. Společnost SONY se díky obrovskému úspěchu filmu rozhodla prodloužit omezené promítání (původně jen na 14 dní ve vybraných 30 kinech) o další 3 týdny. Díky tomu mají nyní možnost navštívit tento unikátní hudební dokument i diváci v Heřmanově Městci. Film byl natočen těsně před smrtí slavného, talentovaného umělce na zkouškách připravovaného turné a obsahuje také záběry ze zákulisí. Předprodej vstupenek v pokladně kina.

Chrudim: Egyptská Taba, Jeruzalém a jordánská Petra
V pátek 27. 11. bude od 18:30 ve Vodních zdrojích Chrudim přednášet Jaroslav Novák o pobytu na Sinajském poloostrovu, z kterého podnikl cestu do Izraele a do jordánské Petry, v době, kdy probíhal válečná konflikt v Gaze. Během dvouhodinového komentovaného filmu uvidíme Mrtvé moře, Zeď nářků, Chrámovou horu s mešitou Al Aksa a Skalním dómem, uličky starého města, chrám Božího hrobu, horu Sion i podmořské observatoře v Eilatu. Vstupenky za 30 Kč jsou v předprodeji v Informačním centru ve staré radnici na Resselovo náměstí. Rezervace je možná i emailem ma gutzer@centrum.cz nebo telefonicky na 723 004 397.

Chrudim: Hrajeme si s Chrudimkou
Hrajete si rádi? Jste příznivci her, při kterých je třeba přemýšlet, umět se rozhodovat a být dobrým stratégem? Pokud ano, pak projekt Hrajeme si s Chrudimkou je stvořen právě pro vás. Čekáte-li však, že program bude probíhat v počítačové učebně nebo v prostoru internetové sítě, pak se mýlíte. Hrát si budete pěkně „postaru“, za stolem. Jen o hře „Člověče, nezlob se“ to však jistě nebude. Projekt Hrajeme si s Chrudimkou probíhá od února 2008 formou pravidelných setkání v prostorách ZŠ Dr. J. Malíka v Chrudimi. V rámci těchto setkání se účastníci seznamují s řadou populárních deskových a karetních her (např. Osadníci z Katanu, Bang!, Carcassonne, Abalone, Cink!, Doba kamenná, Agricola, Kuba, Cluedo, Age of Empires III, Želví závod, Superfarmář, Kuba, Magic karty (Gateway) a mnoho dalších), naučí se je hrát a není pochyb o tom, že z mnohých hráčů se brzy stanou mistři, kteří budou moci být vysláni na některé z mistrovství v hraní deskových her. Přidejte se a poznejte nové přátele – zažijete mnoho nového, procvičíte si svou bystrost, inteligenci, rozvahu a přitom si budete hrát a bavit se.

Herní den v Chrudimi: 27. listopadu od 15 do 18 hodin – ZŠ Dr. J. Malíka Chrudim (audioučebna)­.

Chrudim: Lampionový průvod
Rodiče a děti, přijďte si vzpomenout na začátek nové doby spojené s mnoha nadějemi v pátek 27. listopadu od 17 hodin na Resslovo náměstí, v den 20. výročí generální stávky. Připraven je průvod s lampiony Širokou ulicí kolem divadla až k soše T. G. Masaryka – lampiony i drobné pamlsky jsou pro vás přichystány.

Chrudim: Wječná žízeň na Stromovce
V pátek 27. listopadu hraje v restauraci Stromovka Wječná žízeň.

Chrudim: Přijďte si zasportovat
Občanské sdružení Artega začalo pořádat „Sportovní pátky“. Ty se konají v tělocvičně Střední školy zemědělské v Chrudimi a jsou připraveny zejména pro děti z Heřmanova Městce a okolí. Děti si mohou přijít zahrát především florbal, volejbal, házenou, basketbal a další míčové hry.
„Jedním z cílů činnosti našeho sdružení je podpora sportovního vyžití u neorganizovaných dětí a mládeže,“ říká organizátor Dominik Marek.
„Výhodou Sportovních pátků, proti klasickým kroužkům je možnost navštívit jednu akci nebo chodit pravidelně i celou zimu. Akce se platí jednotlivě až před odjezdem do tělocvičny, cena je 30 korun,“ dodává Petr Polomík, předseda sdružení.
Díky podpoře Pardubického kraje je sportovní vybavení pro účastníky zajištěno. Sportovní pátky se konají každý druhý pátek odpoledne. Akce je určena hlavně pro děti do 12 let. Přihlásit se můžete na telefonním čísle 608 823 132 či mailu martin@artega.cz. Informace jsou i na www.artega.cz.

SOBOTA 28. LISTOPADU

Topol: Vánoční jarmark
V sobotu 28. listopadu od 10 do 16 hodin se v hospodě Na Statku koná vánoční jarmark. Prohlédnout a zakoupit si můžete svíčky, adventní věnečky, keramiku, vykrajovátka, košíčky, ručně tkané koberečky, háčkované ozdoby, perníčky, sýry, koření, med, medovinu aj. Přijďte prožít příjemnou předvánoční sobotu.

Vánoční Miřetice
O tomto víkendu zde chystají: v restauraci U Mrázků vánoční výstavu spojenou v prodejem – v sobotu 28.11. od 8 do 16 hodin, v neděli od 8 do 15 hodin.

Veselý Kopec: Hoj, ty Štědrý večere
Tradiční výstava Vánoce na Veselém Kopci aneb Hoj, ty Štědrý večere bude v expozici lidového stavitelství na Veselém kopci u Hlinska zahájena již tuto sobotu 28. listopadu. Tématem letošní výstavy jsou obyčeje provázející oslavu Štědrého večera od druhé poloviny 19. století do poloviny 20. století. Výstavu zpestří bohatý doprovodný program. V sobotu 28. 11. si všichni návštěvníci budou moci zazpívat koledy s Pouličníky z Tábora a v neděli 29. 11. svým vánočním vystoupením potěší dětský folklorní soubor Groš z Dolní Rožínky. Po oba dny budou pozvaní lidoví výrobci předvádět zhotovování vánočních předmětů: pletení ozdob ze slámy (Hynek Vojanec z Hlinska), vizovické pečivo (Marie Kovačková z Chotěboře), perník tlačený do forem (Aleš Vostřez z Hořic v Podkrkonoší).

Vánoční výstava na Veselém Kopci bude otevřena do 6. 12. denně od 9 do 16 hodin. I ve všední dny jsou připraveny ukázky výroby předmětů provázejících vánoční svátky.

Více na www.vesely-kopec.eu

Chrudim: Koncert k nadcházejícímu adventu
Koncert se koná 28.11.2009 v 16:00. Účinkuje pěvecké sdružení Malikchor. Sólisté: D. Tejnecká, L. Roček, J. Malíková-Prokešová. Spoluúčinkuje dětský pěvecký sbor Kantilena ze ZUŠ Luže. Dirigenti: L. Malík, J. Malíková-Prokešová. V programu: A. Dvořák, Z. Lukáš, lidové písně.
Místo konání: Chrudim - Husův sbor

Hlinsko: Den pro dětskou knihu
Dětská knihovna v Hlinsku se se v sobotu od 10 do 15 hodin připojuje k celostátní akci na podporu dětské četby 3. ročníkem akce "Den pro dětskou knihu". Program: den otevřených dveří nejen pro děti · výstava prací žáků 1. - 3. tř. ZŠ a družin z výtvarné soutěže "Postavičky z knih O. Sekory" · registrace pro nově přihlášené dětské čtenáře - zdarma na 1 rok · prodej nových dětských knih a drobných vánočních dárků · výtvarná dílna pro děti · dětské literární kvízy, hádanky a křížovky.

Chrudim: Společenský večer
Zábava, hudba, tanec. To vše se naízím při večeru, který 28.11.2009 ve 20:00 ve spolupráci se 43. výsadkovým praporem pořádá chrudimský Mama Klub. Místo konání: Výsadkářský klub Rozhledna

Seč: Koncert u příležitosti rozsvícení vánočního stromu
V sobotu 28. listopadu 2009 od 16 hodin jste zváni do kostela sv. Vavřince na náměstí na slavnostní koncert u příležitosti rozsvícení vánočního stromu.
Účinkují: žáci Základní umělecké školy v Heřmanově Městci:
1.Pavla Handlířová – altsaxofon, Anna Kučerová a Lucie Košťálová – cembalo
2.Martina Pošíková – klavír
3.Barbora Cejpková, Olga Jelínková, Veronika Frymlová – flétny, Vojtěch Kotora – bass
4.Denisa Danihelková – altsaxofon, Martina Pošíková – klavír
5.Tomáš Verner – klavír
6.Alena Krafčíková, Josef Jodas – klarinety
7.Lucie Košťálová – altsaxofon, Anna Kučerová – varhany
8.Filip Šindelář – trubka, Barbora Cejpková, Olga Jelínková, Veronika Frymlová, Radek Lenoch – flétny, Denisa Danihelková, Kateřina Tlapáková, Kamil Předota – saxofony, Anna Kučerová, Lucie Košťálová – strings
9.Jana Nováková – kytara, Anna Kučerová – strings, Denisa Danihelková – altsaxofon
10.Lucie Košťálová – altsaxofon, Anna Kučerová – strings
11.Denisa Danihelková –altsaxofon, Anna Kučerová – varhany, Jana Nováková – kytara.

Licibořice: Mikulášské trhy a předvánoční posezení
Mikulášské trhy a předvánoční posezení se budou konat v sobotu 28.11.2009 od 9.00 hodin do 16.00 hodin v kulturním domě v Licibořicích. Nakoupit můžete řemeslné výrobky, adventní dekorace, produkty kozí farmy a jiné. Pro děti bude nachystaná dětská dílnička a hrací koutek.

Kdo bude chrasteckým šachovým králem?
Školní klub při Základní škole Chrast uspořádá otevřený turnaj O chrasteckého šachového krále 2009, ve kterém mohou změřit své šachové mistrovství všechny školou povinné děti.
Samotný turnaj se uskuteční ve školním klubu ZŠ Chrast již tuto sobotu a zájemci o účast se mohou hlásit ještě do pátku.
„Prezence proběhne čtvrt hodiny před osmou ráno, hrát začneme v osm hodin. Startovné vybíráno nebude, účast je tedy zdarma,“ uvádí vedoucí školního klubu Martina Lacmanová.Pro účastníky turnaje budou připraveny drobnosti a nejlepší hráč ZŠ Chrast bude oceněn putovním pohárem starosty města. Účastnické přihlášky přijímá do vedoucí školního klubu Martina Lacmanová. Zájemci mohou telefonovat na číslo 608 629 883, případně poslat přihlášku na e–mailovou adresu: martina.lacmanova@seznam.cz
„Zveme všechny děti školou povinné nejen z Chrasti, ale i z okolí. Podmínkou je znalost základů šachové hry. Nezapomeňte si přezůvky, svačinu a dostatek pití. Prosíme rodiče, aby pomohli s dopravou dětí, všichni hráči jsou srdečně vítáni. Předpokládané ukončení je okolo 12,30 hodiny,“ upřesňuje Martina Lacmanová.

Žumberk: Adventní trh
Klub žen a Městys Žumberk pořádají dne 28.11.2009 adventní trh. Bude možno zakoupit drobné dárky, adventní věnce, výrobky z pedigu, svíčky, koření, oříšky, sušené ovoce a další výrobky. Také vás čeká ukázka výroby svíček, možnost návštěvy místního muzea. Občerstvení – langoše, svařené víno… Místo konání: budova Úřadu městyse Žumberk od 9.00 do 17.00 hodin.

Prachovice: Mikulášská nadílka
Obecní úřad v Prachovicích, Komise školská, kulturní a sociální a Hasiči Prachovic zvou všechny děti na Mikulášskou nadílku dne 28.11.2009 ve 14 hodin do Kulturního domu v Prachovicích. Vstupné: dospělí: 30 Kč, děti: 10 Kč. Děti do 6 let v doprovodu rodičů.

NEDĚLE 29. PROSINCE

Slatiňany: Pohádka pro děti
Klub Paprsek a TJ Sokol Slatiňany pořádá divadelní představení pro děti pod názvem Pohádka o třech prasátkách, kterou můžete vidět v neděli 29. listopadu 20009 od 15 hodin v místní sokolovně. Vstupné 30 Kč.

Miřetice: Rozsvítí vánoční strom
Slavnostní rozsvícení vánočního stromu s předvánočním hudebním vystoupením v neděli 29.11. od 16.30 – dole u autobusové zastávky v Miřeticích, příchozím bude podáván vánoční punč.

Pozvánka na vánoční trhy v Bylanech
V neděli 29. listopadu od 14.00 hodin se v Kulturním domě v Bylanech konají tradiční vánoční trhy. Návštěvníci si mohou prohlédnout a zároveň zakoupit adventní věnce, svícny, keramické výrobky, výrobky ze šustí, dřevěné hračky, šperky, knihy, výrobky z textilií aj.

Třemošnice: Adventní koncert
29.11.2009 14:00, Městská galerie
Pěvecký koncert písní z barokních kancionálů s instrumentálními doprovody.

Heřmanův Městec: Slavnostní rozsvícení Vánočního stromu
Vánoční strom se rozsvítí 29.11.2009. Zárověň je připravena i vernisáž výstavy Betlémů. Její 10. ročník potrvá až do 13. prosince.

Rozsvícení vánočního stromu v Heřmanově Městci

Slavnostní vánoční výzdoba s vánočním stromem se rozzáří již tuto neděli (29. listopadu) o půl páté odpoledne. Při společném setkání na velkém náměstí vystoupí v kulturním programu od půl druhé žáci základní umělecké školy, děti z mateřských školek, taneční kroužky Stings a Clik. Finále bude v režii společného vystoupení domu dětí a mládeže a pěveckého sboru Písnička, při němž předvedou projekt „Živý betlém“. U rozsvícení vánočního stromu by etos opět neměl chybět Kamil Karela a jeho přítel gepard. Na závěr si společně můžete zazpívat při vánočním koncertu Pernštejnky. Ve stáncích bude připraveno občerstvení staročeskými plackami s horkou medovinou počínaje a domácím cukrovím, svařákem či čajem konče. Svůj vánoční jarmark v tomto čase předvede základní škola praktická a domov důchodců. V průjezdu budoucího multifunkčního centra bude nový vyřezávaný betlém Josefa Cipryána s živými zvířátky. V 15 hodin proběhne slavnostní vernisáž „Výstavy betlémů“ v židovském dvojdomku.

Chrudim: Staré pověsti keltské
Vodácké sdružení Kačeři Chrudim si opět dovoluje uvést samo sebe pod pseudonymem Hromada Amatérských Neherců Bez Ambic v dalším divadelním představení autora Jana Slavíka – Staré pověsti keltské. Zcela nevěrohodný výklad dějin v tragicky zahrané komedii. Kdo může za to, že se skupina keltských osadníků usadila zrovna na Hradišti? Byly to bolavé nohy pramáti Bohemky nebo Bojanova milostná avantýra? Víte, jakým způsobem obětovali Keltové své oběti bohu Taranisovi? Slyšeli jste už někdy o krvavé bitvě s Germány u Nasavrk? Odpovědi na tyto otázky najdete v neděli 29. listopadu od 14 hodin na Malé scéně Divadla Karla Pippicha.

Nasavrky: Adventní výstava
Zámek v Nasavrkách se už chystá adventní výstava obrazů, keramiky a fotografií Blanky a Vladimíra Novotných. Vernisáž bude v neděli 29.11. od 14 hodin

V Prosetíně dojde i na horký punč
Obecní úřad v Prosetíně pořádá ve spolupráci se zdejší základní školou a mateřskou školou v neděli 29. listopadu od 16.30 adventní podvečer spojený s rozsvícením vánočního stromu a pěveckým vystoupením dětí ze základní a mateřské školy. Zváni jsou nejen všichni občané Prosetína, ale i obyvatelé okolních obcí. Příchozí se mohou těšit rovněž na hřejivé občerstvení v podobě teplého punče.