PÁTEK 12. ČERVENCE

Chrast: Letní kino na nádvoří
Nechte se pozvat na promítání Letního kina na chrasteckém zámeckém nádvoří. Můžete zhlédnout tři filmy:
v pátek 12. července od 21.30 českou komedii Bobule, v pátek 19. července od 21.30 českou pohádku Čertova nevěsta a nakonec v pátek 26. července od 21.30 zahraniční životopisné drama Králova řeč. Vstupné bude vybíráno na místě před promítáním ve výši 20 Kč na osobu.

Chrudimské filmové léto bioleťák
V červenci se promítá od 21.30 hodin. V případě nepřízně počasí kino nehraje. 
Program:
7 psychopatů • pátek 12. července,
Madagaskar 4 • sobota 13. července.

Heřmanův Městec: Pozvánka do kina
Kino H. Městec a Konopáč nabízí:
Městské kino -  Univerzita pro příšerky 12.07.2013 18:30
Městské kino Univerzita pro příšerky (3D) 13.07.2013 18:30
Letní kino Čtyřlístek ve službách krále 13.07.2013 21:30

SOBOTA 13. ČERVENCE

Lhota u Chroustovic: Lhotecká pouť ve vojenském stylu
Sbor dobrovolných hasičů Lhota u Chroustovic chystá 13. července tradiční Lhoteckou pouť ve vojenském stylu.
Program:
od 8:00 turnaj v malé kopané pro pozvané týmy
od 14:00 tematický dětský vojenský den
v 15:30 ukázka výcviku vojenských dobrovolníků
od 16:00 lhotecká lávka.
Po celou dobu hudba DJ Jarda. Jako občerstvení se bude podávat: alko i nealko, klobásy, kýta, zmrzlina, ledová tříšť. Pro děti je připravena trampolína, plavba na raftu, jízda na koni, sladké odměny. V průběhu tematického dětského dne bude ke zhlédnutí nové vozidlo HZS Skuteč a historické vozidlo HZS Topol.

Premiér v Miřeticích
V sobotu 13.7. zavítá do Miřetic legendární skupina Premiér. Zazní hity jako Hrobař, Nejsi a spousta dalších. Začíná se ve 21:00 hod.

Hlinsko: Hubertův country & folk festival
Blíží se další akce Duhového léta v Hlinsku Hubertův country & folk festival, který se uskuteční v sobotu 13.7. (15 23 hodin) v památkové rezervaci Betlém Hlinsko. Na festivalu se představí kapely z různých koutů České republiky: Album (Chomutov), BezDobra (Havlíčkův Brod), Pražce (Luka nad Jihlavou), Chrpa (Chrudim), PonnyExpres (Řetová) a FootRail (Česko/Šlodsko). Pro každého z návštěvníků je připraven malý bonus v podobě soutěže o tyto ceny: 1. cena: 10x polední menu v Hospodě U sv. Huberta, 2.cena: 5x polední menu u Huberta, 3.cena: večeře u Huberta pro 2 osoby v hodnotě 300 Kč a další. Nebude chybět také dobré pití a maso a ryby rožněné na bukovém dřevě. Vstupné: 90 Kč.

Horní Bradlo: 120 let hasičů
Na oslavy 120. výročí založení SDH Horní Bradlo přijďte v sobotu 13. července. Ve 14 hodin bude položen věnec k pomníku padlých, ve 14:30 následuje průvod obcí na hřiště. V 15:15 začíná slavnostní nástup a od 16 odpolední program.

Chrudimské filmové léto bioleťák
V červenci se promítá od 21.30 hodin. V případě nepřízně počasí kino nehraje.
Program: Madagaskar 4 • sobota 13. července.

Heřmanův Městec: Pozvánka do kina
Kino H. Městec a Konopáč nabízí:
Městské kino Univerzita pro příšerky (3D) 13.07.2013 18:30
Letní kino Čtyřlístek ve službách krále 13.07.2013 21:30

Veselý Kopec patří dětem a rodičům
Rodiče s dětmi si mohou zahrát zajímavou hru v areálu muzea v přírodě. O víkendech jsou ukázky řemesel a výtvarné dílny ve dnech 13. a 14. července: setkání s uměleckým kovářem Romanem Svobodou a paličkování s textilní výtvarnicí Terezou Kalinayovou.

Hlinsko: Duhové léto na Betlémě
V sobotu 13. července od 15 hodin začíná na Betlémě Hubertův country & folk festival. Představí se kapely Album (Chomutov), BezDobra (Havlíčkův Brod), Pražce (Luka nad Jihlavou), Chrpa (Chrudim), PonnyExpres (Řetová) a FootRail ( Česko/Šlodsko).

Luže: Na hradě Košumberku bude živo po celé léto
V programu festivalu, který potrvá až do září, se střídají divadelní představení a koncerty. Nechybí ani večerní promítání letního kina.
Balada pro banditu
13. 7. 2013 od 20,00, Hrad Košumberk
Divadlo EXIL Pardubice. Na motivy románu Ivana Olbrachta napsal Milan Uhde
Chtěl jen žít. Milovat Eržiku. Jenže přišla válka. Proč by měl bojovat za svět, který je daleko a do divokých hor Podkarpatské Rusi nezasáhne? Lepší je se schovat v horách před četníky a loupit. Nakonec přijde o všechno. Kumpáni ho zradí pro svůj prospěch a krásná Erika ho podvede s jiným, protože on s ní nebyl.
Příběh zbojníka Nikoly Šuhaje z podkarpatské Kolčavy baví lidi na divadelních prknech už více než pětatřicet let. A za tu dobu neztratil nic na svém kouzlu. Režie: Kateřina Proudová. Hudební nastudování: Jan Míšek. Choreografie: Lucie Hašková . Vstupné: 80,-Kč dospělí / 50,-Kč děti, senioři a ZTP

Třemošnice: Folk na Lichnici
Hrad Lichnice u Třemošnice otevře svou bránu všem příznivcům folkové muziky již po jedenácté na tradičním festivalu Folk na Lichnici. Termín konání v polovině července přidělil letos akci datum 13. 7. 2013 a začátek ve 12 hodin. Seznam účinkujících je nejen pestrý, ale také obsáhlý, takže určitě bude z čeho vybírat. Petr Bende, ne právě typický představitel folkového žánru, přijal pozvání a na Lichnici vystoupí s akustickým doprovodem. Jihočeskou klasiku představují Nezmaři, hrající již 35. sezónu. Mezi nestory této muziky můžeme zařadit kapelu HopTrop, která mimo jiné vystupovala i na prvním ročníku festivalu. Dívčí trio, povoláním učitelek, s tajemným názvem Přelet MS posluchače určitě uchvátí svými vokály. Návštěvníci, kteří loni dorazili včas a stihli začátek festivalu, určitě vzpomínají na vystoupení EpyDeMye, kapely, která je doma nejen na folkových pódiích. Letos máte možnost slyšet je znovu. Takřka domácí a spolupořádající skupina Pouta nemůže samozřejmě chybět. Mezi dalšími zmiňme například Žalozpěv nebo Wyrton. Pamětníci možná vzpomenou na kapelu, která dala v roce 1998 festivalu vzniknout. Třemošničtí Fíci, již neexistující seskupení, se rozhodli vzkřísit zašlou slávu a na letošním ročníku se premiérově představí. Vedle hudby nabídnou pořadatelé dostatečné občerstvení, soutěže, originální hořické trubičky, nově stálý koutek pro děti, ve kterém si můžou, pod dozorem asistentek, malovat, vystřihovat, modelovat, prostě se „vyřádit" bez omezení, možnost stanování, pohodlné parkování, hraní a zpěv až do rána (vlastní).. Je velice zajímavé, že pozvání na jedenáctý ročník Folku na Lichnici přijal i známý a uznávaný astrolog Milan Gelnar, který bude za drobný poplatek ochotně odpovídat na dotazy ohledně Vašeho života.
Kompletní program a další informace naleznete na stránkách festivalu www.folknalichnici.cz nebo na Facebooku.

Barokní léto v Chrudimi
Komorní festival barokní hudby a divadla v Muzeu barokních soch pokračuje v sobotu 13. července v 19 hodin. Na programu jsou Canto Dolce Perly baroka. Árie slavných italských autorů (Pergolessi, Caccini, Scarlatti, Marcello, Caldara, Monteverdi) přednesou Anna Hlavenková a Edita Adlerová. Barokní poezii recituje Alfred Strejček.

NEDĚLE 14. ČERVENCE

Veselý Kopec patří dětem a rodičům
Rodiče s dětmi si mohou zahrát zajímavou hru v areálu muzea v přírodě. O víkendech jsou ukázky řemesel a výtvarné dílny ve dnech 13. a 14. července: setkání s uměleckým kovářem Romanem Svobodou a paličkování s textilní výtvarnicí Terezou Kalinayovou.