PÁTEK 6. ZÁŘÍ

Chrudim: Obžinky přicházejí podvacáté, tentokrát budou o jídle a pití

Jubilejní dvacáté Obžinky zaplní v pátek, v sobotu a také v neděli centrum Chrudimi. Už podruhé zahájí Obžinky páteční komorní koncert folklorních souborů v Muzeu barokních soch. V Noci v tanci a zpěvu, jak se pořad jmenuje, představí lidové písně a tance z Chrudimska domácí Kohoutek (na snímcích). Za hranice přesněji na Slovensko vyrazíme společně s výborným folklorním souborem Rozsutec ze Žiliny. Vydechnout tanečníkům pak dá lidová muzika Kvítek z Hradce Králové. „Vůbec poprvé jsme nádherného prostředí Muzea barokních soch využili pro zahájení festivalu vloni," popisuje vedoucí Kohoutku Šárka Kratochvílová. „Sál se zaplnil do posledního místa. Věříme, že letos s to bude stejné," dodává. Tečku za pátečním večerem pak udělá folková skupina Trdlo. 
V sobotu patří Obžinky tradičně jarmarku a také folkloru. Na celodenním trhu řemesel na Resselově náměstí se budou podávat speciality lidové kuchyně, nejen děti si mohou vyzkoušet výrobu takzvaných panenek popek, tkalcovství či využít pekařskou dílnu. Na oběd děti vyprovodí dětské folklorní soubory Písečánek a chrudimská Kuřátka a také Divadlo pro malý s pohádkou O perníkové chaloupce. Dopoledním vrcholem Obžinek bude bezesporu křest knihy specialit z Chrudimska Chrudimský kuchtánek spojený s představením odvážných kuchařek a kuchařů, kteří zaslali svůj recept. Celý rok měli možnost posílat své recepty z rodinného alba. Kamila Skopová je pak doplnila dalšími a sestavila kuchařku plnou regionálních specialit. Ve tři hodiny odpoledne převezmou hlavní roli na Resselově náměstí pod taktovkou pořádajícího Kohoutku dospělé folklorní soubory v pořadu To nejlepší z úrody. Kromě již zmiňovaného Rozsutce ze Žiliny a muziky Kvítku přijaly letos pozvání také Písečan z Písku, Rosénka z Prahy a Dupák z Hradce Králové. „I letos se nám společně s Chrudimskou besedou podařilo přilákat do Chrudimi výrazné zástupce svých regionů," říká vedoucí Kohoutku Šárka Kratochvílová. Soubory si na počest chrudimského roku gastronomie měly za úkol připravit rovněž tance a písně o jídle a pití.

„Návštěvníky Obžinek zveme i do Velkého sálu Muzea v Chrudimi, kde je připravená tradiční souborová 'merenda'. Muziky budou hrát, zpívat. Lidé mohou tančit, zkrátka se dobře pobavit a možná i něco naučit," láká Kratochvílová. Sama se pak těší na festivalovou tečku, kterou je setkání souborů na nedělní bohoslužbě v kostele Nanebevzetí Panny Marie.

Hlinsko: Festival Artsy Fartsy
Mezinárodní festival studentské tvorby Artsy Fartsy začíná v Hlinsku ve čtvrtek a bude pokračovat až do neděle. Kromě České republiky, kterou budou zastupovat studenti z Brna, Hlinska a Lanškrounu, svou účast potvrdily studentské soubory z Bulharska, Egypta, Iránu, Kosova, Maďarska, Portugalska, Slovinska a Gruzie. Organizátoři, kterými jsou Gymnázium K. V. Raise, divadelní soubor GT Hlinsko, Klub přátel Veselého Kopce a Město Hlinsko, si ve spolupráci se zahraničními hosty připravili pro návštěvníky bohatý kulturní program. Mimo divadelních představení, jež jsou nosným prvkem celého festivalu, lze zhlédnout hudební i jiná umělecká vystoupení. Návštěvník se může do děje festivalu aktivně zapojit v podobě účasti na mnoha rozmanitých workshopech.  Artsy Fartsy Festival byl oficiálně zahájený ve čtvrtek v 10 hodin dopoledne v hlineckém Multifunkčním centru. Zahájení by mělo korespondovat s obsahem celého festivalu, jeho součástí budou jednotlivá krátká vystoupení účinkujících i speciálních hostů.
Děj festivalu se v sobotu 7. září bude odehrávat převážně na Veselém Kopci, kde bude probíhat letos poněkud netradiční Posvícení. Akci totiž oživí zahraniční účastníci festivalu, kteří vystoupí ve svých národních krojích a všichni společně utvoří velký průvod, jenž se projde po Veselém Kopci. Následně se usadí na svých stanovištích, kde v průběhu dne předvedou krátké ukázky svého lidového umění. Tato událost nabízí jedinečnou příležitost všem návštěvníkům, aby porovnali kulturní zvyklosti zúčastněných národností. Večerní program bude pokračovat opět v hlineckém Multifunkčním centru. Hosté se mohou těšit na divadelní představení gruzínského a maďarského divadelního souboru i na divadelní představení Pudy z půdy v podání souboru Reverzní dveře Brno. 
Závěrečný festivalový den, tedy neděle 8. září, nabídne více než bohatý program široké veřejnosti. Své si tu najde každá věková i zájmová skupina. Pro návštěvníky je připravena spousta praktických dílen, mimo jiné také paintball, výtvarný workshop, slaňování, divadelní stezka a mnoho dalších. Po celý den budou rovněž vystupovat na venkovním pódiu místní hudební a taneční skupiny. Velkým lákadlem je i představení Ultimate Ramp Show na BMX kolech. Pro aktuální informace a případné změny v programu doporučujeme sledovat stránky artsyfartsy.cz, případně facebookovou skupinu Artsy Fartsy Festival. Komunikace na obou kanálech je vedena v angličtině.

Ležáky: Křeslo pro… Martina Zounara
NKP Ležáky vás zve 6. září na představení v rámci Ležáckých podvečerů Křeslo pro Martina Zounara. Večerem provází Jiří Vaníček a na klavír zahraje Alena Strouhalová. Vstupné 70 Kč. Vstupenky je možno zakoupit v recepci muzea NKP Ležáky nebo objednat na tel. 469 344 179, 739 335 734 nebo na e-mailu lezaky@lezaky-memorial.cz

Chrudim: Den otevřených dveří RC Mama klub
V pátek 6.9.2013 v 9:00 bude v Mama klubu velký den, při kterém od 9 do 10 hodin zhlédnete ukázkovou hodinu cvičení s nejmenšími pod názvem M+M a od 10 do 11 hodin cvičení s batolaty. Prohlídka herny, zázemí a terasy s pískovištěm. Mezi programy tvoření, hraní. Slavnostní zakončení dne vyvrcholí koncertem skupiny Pískomil se vrací na zahradě Mama klubu od 15 hodin.

Piňa colada na Seči
V pátek 6. září se v KD Seč koná akce Piňa colada k poslechu i tanci. Začátek v 18 hodin. Chybět nebudou písničky ze šlágrů.


SOBOTA 7. ZÁŘÍ

Chrast: Pardubická šestka
Na posezení s tanečkem přijďte v sobotu 7. září 2013 od 15.00 do 19.00 do chrastecké Krčmy Jonáš, kde k poslechu a tanci zahraje Pardubická šestka se zpěvačkou Lenkou Čejkovou. Pořadatelem akce je Město Chrast. Vstupné 30 Kč.

Skuteč: Pro milovníky letadel
Sobota bude patřit letcům a milovníkům letectví. Kdo nechce vážit cestu do Hradce Králové, může zavítat do Skutče, kde na tamním letišti pořádá Aeroklub Skuteč již podeváté akci pro zdravotně postižené děti a děti z dětských domovů. Letos se na leteckou akrobacii může podívat i široká veřejnost. Připraven bude bohatý letový program ukázky akrobacie, seskoky parašutistů či skupinové lety. Zájemci mohou i vzlétnout k nebesům. Děti z léčebny a dětských domovů letí zdarma. 

Vysočina: Posvícení na Veselém Kopci
V sobotu 7. září od 10 do 15 hodin se na Veselém Kopci u Hlinska koná program s příjemným názvem i obsahem Posvícení. Ve všech roubených objektech to bude vonět přípravou tradičního posvícenského pečiva, někde budou moci návštěvníci i ochutnávat. Například v hájence se bude péci, ochutnávat i prodávat sváteční pečivo, ve statku z Mokré Lhoty zase zavoní chléb a placky z chlebového těsta upečené ve zdejší chlebové peci.
K dalším zajímavostem letošního Posvícení bude jistě patřit pečení perníků z forem, které před očima návštěvníků bude vyřezávat Oldřich Kvapil řemeslník oceněný titulem Nositel tradice. Ani Posvícení na Veselém Kopci se neobejde bez veselé muziky, tance a zpěvu. O to se postarají folklorní soubory Vysočánek a Vysočan z Hlinska. Příjemným zpestřením jistě bude vystoupení zahraničních studentů, kteří v rámci právě probíhajícího festivalu studentské tvorby v Hlinsku zajedou i na Veselý Kopec. V krátkém pořadu představí lidové písně a tance své vlasti. Program doplní Posvícenský jarmark, kterého se zúčastní pozvaní lidoví výrobci nabízející tradiční dobroty, ale také keramiku, formičky, dřevěné hračky, dřevěné kuchyňské náčiní a další výrobky. Návštěvníci si budou moci některé řemeslné techniky také vyzkoušet.

Chrudim: Obžinky přicházejí podvacáté, tentokrát budou o jídle a pití
Jubilejní dvacáté Obžinky zaplní v pátek, v sobotu a také v neděli centrum Chrudimi. Už podruhé zahájí Obžinky páteční komorní koncert folklorních souborů v Muzeu barokních soch. V Noci v tanci a zpěvu, jak se pořad jmenuje, představí lidové písně a tance z Chrudimska domácí Kohoutek (na snímcích). Za hranice přesněji na Slovensko vyrazíme společně s výborným folklorním souborem Rozsutec ze Žiliny. Vydechnout tanečníkům pak dá lidová muzika Kvítek z Hradce Králové. „Vůbec poprvé jsme nádherného prostředí Muzea barokních soch využili pro zahájení festivalu vloni," popisuje vedoucí Kohoutku Šárka Kratochvílová. „Sál se zaplnil do posledního místa. Věříme, že letos s to bude stejné," dodává. Tečku za pátečním večerem pak udělá folková skupina Trdlo.
V sobotu patří Obžinky tradičně jarmarku a také folkloru. Na celodenním trhu řemesel na Resselově náměstí se budou podávat speciality lidové kuchyně, nejen děti si mohou vyzkoušet výrobu takzvaných panenek popek, tkalcovství či využít pekařskou dílnu. Na oběd děti vyprovodí dětské folklorní soubory Písečánek a chrudimská Kuřátka a také Divadlo pro malý s pohádkou O perníkové chaloupce. Dopoledním vrcholem Obžinek bude bezesporu křest knihy specialit z Chrudimska Chrudimský kuchtánek spojený s představením odvážných kuchařek a kuchařů, kteří zaslali svůj recept. Celý rok měli možnost posílat své recepty z rodinného alba. Kamila Skopová je pak doplnila dalšími a sestavila kuchařku plnou regionálních specialit. Ve tři hodiny odpoledne převezmou hlavní roli na Resselově náměstí pod taktovkou pořádajícího Kohoutku dospělé folklorní soubory v pořadu To nejlepší z úrody. Kromě již zmiňovaného Rozsutce ze Žiliny a muziky Kvítku přijaly letos pozvání také Písečan z Písku, Rosénka z Prahy a Dupák z Hradce Králové. „I letos se nám společně s Chrudimskou besedou podařilo přilákat do Chrudimi výrazné zástupce svých regionů," říká vedoucí Kohoutku Šárka Kratochvílová. Soubory si na počest chrudimského roku gastronomie měly za úkol připravit rovněž tance a písně o jídle a pití.
„Návštěvníky Obžinek zveme i do Velkého sálu Muzea v Chrudimi, kde je připravená tradiční souborová 'merenda'. Muziky budou hrát, zpívat. Lidé mohou tančit, zkrátka se dobře pobavit a možná i něco naučit," láká Kratochvílová. Sama se pak těší na festivalovou tečku, kterou je setkání souborů na nedělní bohoslužbě v kostele Nanebevzetí Panny Marie.

Hlinsko: Festival Artsy Fartsy
Mezinárodní festival studentské tvorby Artsy Fartsy začíná v Hlinsku ve čtvrtek a bude pokračovat až do neděle. Kromě České republiky, kterou budou zastupovat studenti z Brna, Hlinska a Lanškrounu, svou účast potvrdily studentské soubory z Bulharska, Egypta, Iránu, Kosova, Maďarska, Portugalska, Slovinska a Gruzie. Organizátoři, kterými jsou Gymnázium K. V. Raise, divadelní soubor GT Hlinsko, Klub přátel Veselého Kopce a Město Hlinsko, si ve spolupráci se zahraničními hosty připravili pro návštěvníky bohatý kulturní program. Mimo divadelních představení, jež jsou nosným prvkem celého festivalu, lze zhlédnout hudební i jiná umělecká vystoupení. Návštěvník se může do děje festivalu aktivně zapojit v podobě účasti na mnoha rozmanitých workshopech. Artsy Fartsy Festival byl oficiálně zahájený ve čtvrtek v 10 hodin dopoledne v hlineckém Multifunkčním centru. Zahájení by mělo korespondovat s obsahem celého festivalu, jeho součástí budou jednotlivá krátká vystoupení účinkujících i speciálních hostů.
Děj festivalu se v sobotu 7. září bude odehrávat převážně na Veselém Kopci, kde bude probíhat letos poněkud netradiční Posvícení. Akci totiž oživí zahraniční účastníci festivalu, kteří vystoupí ve svých národních krojích a všichni společně utvoří velký průvod, jenž se projde po Veselém Kopci. Následně se usadí na svých stanovištích, kde v průběhu dne předvedou krátké ukázky svého lidového umění. Tato událost nabízí jedinečnou příležitost všem návštěvníkům, aby porovnali kulturní zvyklosti zúčastněných národností. Večerní program bude pokračovat opět v hlineckém Multifunkčním centru. Hosté se mohou těšit na divadelní představení gruzínského a maďarského divadelního souboru i na divadelní představení Pudy z půdy v podání souboru Reverzní dveře Brno.
Závěrečný festivalový den, tedy neděle 8. září, nabídne více než bohatý program široké veřejnosti. Své si tu najde každá věková i zájmová skupina. Pro návštěvníky je připravena spousta praktických dílen, mimo jiné také paintball, výtvarný workshop, slaňování, divadelní stezka a mnoho dalších. Po celý den budou rovněž vystupovat na venkovním pódiu místní hudební a taneční skupiny. Velkým lákadlem je i představení Ultimate Ramp Show na BMX kolech. Pro aktuální informace a případné změny v programu doporučujeme sledovat stránky artsyfartsy.cz, případně facebookovou skupinu Artsy Fartsy Festival. Komunikace na obou kanálech je vedena v angličtině.

Úhřetice: Výroční slavnost
Mateřská škola Úhřetice pořádá u příležitosti 40. výročí svého otevření Výroční slavnost, která se koná dne 7. září v budově MŠ Úhřetice. zahájení v 10.00. Program: slovo zřizovatele a ředitelky školy, vystoupení žáků MŠ Vejvanovice a dětí z MŠ Úhřetice v muzikálu Letem světem. Divadelní vystoupení místní orgnaizace Osvětová beseda, prezentace fotografií a kroniky, prohlídka školy a posezení s hudbou a občerstvením. Od 12 do 14 hodin Pohádkové odpoledne.

Třemošnice: Motokrosové závody
Motokrosové závody - NOVA SHARON Cup 2013 se uskuteční 7.9.2013 od 8:00 do 17:00 v areálu Kubíkovy Duby v Třemošnici. Závody proběhnou v kategoriích: Elév 50-65 ccm, Elév 85 ccm a 150 4T, Junior 13-18 let, Hobby 19-26 let, Hobby 37-34 let, Hobby 35-43 let, Hobby 44-100 let

Běstvina: Závod horských kol
V sobotu 7.9.2013 se jede již 9. ročník závodu horských kol. Čas začátku 13:00 a 14:00. Jede se z běstvinského náměstí trasa 50 km nebo 20 km. vstupné 120,- Kč

Mladotice: Oldies revival se skupinou Teta
Mladotický mlýn zve v sobotu 7.9.2013 od 20:00 na koncert skupiny Teta (Country and Western music Pardubice). Oldies revival, stylové oblečení vítáno. Vstupné 50,- Kč.

Heřmanův Městec: Hudební večery - „Na křídlech písní a árií"
S měsícem září bude zahájena také nová sezóna Hudebních večerů v Synagoze, které připravuje pěvecký sbor Vlastislav. Tu letošní zahájí koncert heřmanoměstecké rodačky, sopranistky Aleny Tiché, která společně s klavíristkou Markétou Výbornou uvede světoznámé árie a písně. Zahajovací Hudební večer se uskuteční již tradičně v sobotu 7. září v 16.30 v heřmanoměstecké Synagoze. Koncert bude součástí a vyvrcholením Dne evropského kulturního dědictví, který bude v památkách našeho města celý tento den probíhat. Všichni jste srdečně zváni.

Hlinsko: Posvícenské country
Večer s kapelou FootRail, bude vám hrát nejen k posezení ale tanci v hlinecké Hospodě U sv. Huberta v sobotu 07.09.2013 od 18:00.

Skuteč: Nohejbalový turnaj pro neregistrované
Nohejbalový turnaj pro neregistrované začíná v sobotu 7. 9. 2013 v 09:00 ve Sportovním areálu Doupnice. Další info na www.sokolradcice.cz/doupnice.htm

Hlinsko: Hlinecká 25 v roce 2013
34. ročník běžeckého závodu startuje v sobotu 7. 9. 2013 v 10:00. Letošní závod se opět běží po trati do Svatojánských Lázní a odtud do Studnic, Košinova, Vortové, Hamrů, Studnic a zpět přes Lázně do cíle u zimního stadionu. První místo z loňského ročníku bude obhajovat domácí běžec Jiří Musil, který se bude ucházet o vítězství i v letošním roce. Pořadatelé z Maraton klubu zvou všechny aktivní běžce a příznivce běhu na start tohoto závodu. Start u zimního stadionu v Olšinkách.

Slatiňany: Den technických památek Musea Rosice nad Labem
V rámci Dnů evropského dědictví vás zve Pardubický spolek historie železniční dopravy na projížďku zvláštními vlaky vedenými historickým motoráčkem v trase Pardubice hl. n. – Slatiňany a zpět.Vzhledem ke konání mnoha akcí v neděli byla úmyslně zvolena sobota 7. září, která tak nabídne doplňkový program v krajském městě a jeho okolí. Letos se jedná už o poslední veřejné historické vlaky do Slatiňan. Motoráček z roku 1949 je kulturní památkou ČR a lidé ze spolku jej pojmenovali Nataša. Odjezdy pro cestu tam z Pardubic hl.n. 9.30, 12.45; z Rosic n.L. 10.11, 12.56 a z Chrudimi v 10.31 a 13.13. Zpět ze Slatiňan odjede motoráček 11.10, 15.05, z Chrudimi 11.17, 15.15 a z Rosic n.L. v 12.29 a 16.40. Jízdenky se prodávají přímo ve vlaku a žádné doklady jiných dopravců zde neplatí. V době pobytu vláčku ve Slatiňanech vás jeho strojvedoucí po nezbytných úkonech na vlaku provede expozicí původního strojního vybavení a dalšího historického nářadí a nástrojů v bývalé vodárně na nádraží Slatiňany. Kromě toho po celý den od 10 do 17 hodin bude otevřeno železniční museum a expozice MHD na nádraží Pardubice-Rosice nad Labem (budova je kulturní památkou ČR). Museum v Rosicích i expozice ve Slatiňanech jsou přístupné zdarma, spolek však potěší i drobný dobrovolný příspěvek věnovaný na provoz a renovaci exponátů.

Hlinsko: Posvícenská zábava s Mat 4
Areál Cihelka v Blatně bude v sobotu 07.09.2013 od 20:00 dějištěm posvícenské zábavy, tentokráte se skupinou Mat 4.

NEDĚLE 8. ZÁŘÍ

Memoriál Michala Denka v Hlinsku
Na tréninkovém fotbalovém hřišti v Olšinkách v Hlinsku se v neděli 8. září od 9 hodin uskuteční hasičská soutěž s názvem Memoriál Michala Denka. Soutěž je zařazena do Ligy okresu Chrudim v požárním útoku.
Soutěž proběhne s komentářem a hudebním doprovodem a po dobu jejího konání bude zajištěno nepřetržité občerstvení. Vítěz obdrží putovní pohár Michala Denka, soutěž je navíc dotována i hodnotnými cenami.cz

Heřmanův Městec: V neděli vzpomenou na děkana
Od neděle budou obyvatelé města vzpomínat na heřmanoměsteckého děkana a kanovníka Václava Jakubce, který tragicky zahynul v roce 2004.
„Na pana děkana vzpomeneme v den jeho nedožitých 90 narozenin v neděli 8. září v 15 hodin slavnostní bohoslužbou. Bude ji sloužit arcibiskup pražský Dominik kardinál Duka, který osobně pana děkana znal a jako královéhradecký biskup s ním byl v posledních letech jeho života v kontaktu. Po skončení bohoslužby bude slavnostně otevřena malá výstava připomínající osobnost Václava Jakubce instalovaná přímo v kostele sv. Bartoloměje," uvedl jeden z organizátorů Marek Výborný.
Děkan Václav Jakubec uskutečnil například dvě generální opravy kostela sv. Bartoloměje. (lv)

Chrudim: Obžinky přicházejí podvacáté, tentokrát budou o jídle a pití
Jubilejní dvacáté Obžinky zaplní v pátek, v sobotu a také v neděli centrum Chrudimi. Už podruhé zahájí Obžinky páteční komorní koncert folklorních souborů v Muzeu barokních soch. V Noci v tanci a zpěvu, jak se pořad jmenuje, představí lidové písně a tance z Chrudimska domácí Kohoutek (na snímcích). Za hranice přesněji na Slovensko vyrazíme společně s výborným folklorním souborem Rozsutec ze Žiliny. Vydechnout tanečníkům pak dá lidová muzika Kvítek z Hradce Králové. „Vůbec poprvé jsme nádherného prostředí Muzea barokních soch využili pro zahájení festivalu vloni," popisuje vedoucí Kohoutku Šárka Kratochvílová. „Sál se zaplnil do posledního místa. Věříme, že letos s to bude stejné," dodává. Tečku za pátečním večerem pak udělá folková skupina Trdlo.
V sobotu patří Obžinky tradičně jarmarku a také folkloru. Na celodenním trhu řemesel na Resselově náměstí se budou podávat speciality lidové kuchyně, nejen děti si mohou vyzkoušet výrobu takzvaných panenek popek, tkalcovství či využít pekařskou dílnu. Na oběd děti vyprovodí dětské folklorní soubory Písečánek a chrudimská Kuřátka a také Divadlo pro malý s pohádkou O perníkové chaloupce. Dopoledním vrcholem Obžinek bude bezesporu křest knihy specialit z Chrudimska Chrudimský kuchtánek spojený s představením odvážných kuchařek a kuchařů, kteří zaslali svůj recept. Celý rok měli možnost posílat své recepty z rodinného alba. Kamila Skopová je pak doplnila dalšími a sestavila kuchařku plnou regionálních specialit. Ve tři hodiny odpoledne převezmou hlavní roli na Resselově náměstí pod taktovkou pořádajícího Kohoutku dospělé folklorní soubory v pořadu To nejlepší z úrody. Kromě již zmiňovaného Rozsutce ze Žiliny a muziky Kvítku přijaly letos pozvání také Písečan z Písku, Rosénka z Prahy a Dupák z Hradce Králové. „I letos se nám společně s Chrudimskou besedou podařilo přilákat do Chrudimi výrazné zástupce svých regionů," říká vedoucí Kohoutku Šárka Kratochvílová. Soubory si na počest chrudimského roku gastronomie měly za úkol připravit rovněž tance a písně o jídle a pití.
„Návštěvníky Obžinek zveme i do Velkého sálu Muzea v Chrudimi, kde je připravená tradiční souborová 'merenda'. Muziky budou hrát, zpívat. Lidé mohou tančit, zkrátka se dobře pobavit a možná i něco naučit," láká Kratochvílová. Sama se pak těší na festivalovou tečku, kterou je setkání souborů na nedělní bohoslužbě v kostele Nanebevzetí Panny Marie.

Hlinsko: Festival Artsy Fartsy
Mezinárodní festival studentské tvorby Artsy Fartsy začíná v Hlinsku ve čtvrtek a bude pokračovat až do neděle. Kromě České republiky, kterou budou zastupovat studenti z Brna, Hlinska a Lanškrounu, svou účast potvrdily studentské soubory z Bulharska, Egypta, Iránu, Kosova, Maďarska, Portugalska, Slovinska a Gruzie. Organizátoři, kterými jsou Gymnázium K. V. Raise, divadelní soubor GT Hlinsko, Klub přátel Veselého Kopce a Město Hlinsko, si ve spolupráci se zahraničními hosty připravili pro návštěvníky bohatý kulturní program. Mimo divadelních představení, jež jsou nosným prvkem celého festivalu, lze zhlédnout hudební i jiná umělecká vystoupení. Návštěvník se může do děje festivalu aktivně zapojit v podobě účasti na mnoha rozmanitých workshopech. Artsy Fartsy Festival byl oficiálně zahájený ve čtvrtek v 10 hodin dopoledne v hlineckém Multifunkčním centru. Zahájení by mělo korespondovat s obsahem celého festivalu, jeho součástí budou jednotlivá krátká vystoupení účinkujících i speciálních hostů.
Děj festivalu se v sobotu 7. září bude odehrávat převážně na Veselém Kopci, kde bude probíhat letos poněkud netradiční Posvícení. Akci totiž oživí zahraniční účastníci festivalu, kteří vystoupí ve svých národních krojích a všichni společně utvoří velký průvod, jenž se projde po Veselém Kopci. Následně se usadí na svých stanovištích, kde v průběhu dne předvedou krátké ukázky svého lidového umění. Tato událost nabízí jedinečnou příležitost všem návštěvníkům, aby porovnali kulturní zvyklosti zúčastněných národností. Večerní program bude pokračovat opět v hlineckém Multifunkčním centru. Hosté se mohou těšit na divadelní představení gruzínského a maďarského divadelního souboru i na divadelní představení Pudy z půdy v podání souboru Reverzní dveře Brno.
Závěrečný festivalový den, tedy neděle 8. září, nabídne více než bohatý program široké veřejnosti. Své si tu najde každá věková i zájmová skupina. Pro návštěvníky je připravena spousta praktických dílen, mimo jiné také paintball, výtvarný workshop, slaňování, divadelní stezka a mnoho dalších. Po celý den budou rovněž vystupovat na venkovním pódiu místní hudební a taneční skupiny. Velkým lákadlem je i představení Ultimate Ramp Show na BMX kolech. Pro aktuální informace a případné změny v programu doporučujeme sledovat stránky artsyfartsy.cz, případně facebookovou skupinu Artsy Fartsy Festival. Komunikace na obou kanálech je vedena v angličtině.

Třemošnice: Pohádkový les
Les pod základní školou v Třemošnici již po čtvrté ožije les pohádkovými bytostmi. V neděli 8.9.2013 se tu od 14 hodin koná Pohádkový les.