PÁTEK 19. ZÁŘÍ

Konopáč: Babí léto
V Autokempinku Konopáč u Heřmanova Městce v pátek ve dvě hodiny odpoledne začíná 19. ročník Babího léta. Návštěvníci se mohou těšit na bohatý program, ve kterém nebude chybět vystoupení mažoretek ze skupiny Rondo z Ronova nad Doubravou a v 16:00 zahraje country skupina „Úlet". Na všechny tu čeká celá řada stánků, které nabízejí brambory, ovoce, mošt, víno a pravý burčák, med, medovinu, keramiku, sýry, textil, potřeby do domácnosti a mnoho dalšího. Svést se bude možné v nových modelech osobních automobilů a prohlédnout zemědělskou techniku. V autokempinku Konopáč bude živo i během soboty, kdy od 9:00 vystoupí mažoretky, poté opět country skupiny „Úlet", kapela Perštejnka a odpoledne bude účinkovat soubor žáků ZUŠ Heřmanův Městec. Svoji činnost předvedou hasiči z Heřmanova Městce. Zájemci se budou moci svést na koni a na závěr budou všechny vstupenky slosovány o pěkné ceny. 
V rámci Babího léta představí Místní akční skupina (MAS) Železnohorský region svoji činnost, a to  v pátek od 17 hodin v restauraci v kempu. Zde bude možné ochutnat výrobky certifikovaných regionálních producentů. Od půl sedmé začne přednáška s názvem Obrázky z Lotyšska, ve které budou prezentovány zkušenosti a poznatky se zahraničního semináře v rámci projektu ABC pro regionální výrobce.

Luže: Koncert AC/CZ
Koncert skupiny AC/CZ začíná 19. září od 20 hodin v sokolovně.

Rosice: Den otevřených dveří
ZD Rosice pořádá ve svém podniku Den otevřených dveří dne 19.9.2014.
Program:

9.00 - 18.00 hodin Areál ZD Rosice
• Prohlídka stájí
• Prezentace zemědělské techniky
• Zprovoznění nového skladového hospodářství
• Prohlídka pekárny a jatek
• Prezentace spolupracujících firem
• Drobná hospodářská zvířata
• Poznávací soutěže
• Naučná stezka

Obec
• Prohlídka rekonstruované ZŠ
• Otevření cyklostezky Rosice - Chrast
• Prohlídka protipovodňového opatření v obci
• Prohlídka muzea Vesnice žije v bývalé cihelně

Dopolední vystoupení dětí MŠ Rosice
15.00 Koncert dechové hudby Mrákotinka.

Hlinsko: Koncert pro duševní zdraví
Fokus Vysočina zve v pátek 19. září od 19:00 hodin do salonku restaurace Rychtář na koncert v rámci celorepublikové akce Týdny pro duševní zdraví. Zahraje kapela Nezband pod vedením Roberta Freie se umístila na 2. místě v celostátním kole jazzových souborů ZUŠ, dále Daydreams perspektivní kapela mladých hudebníků s vlastní tvorbou melodického rocku, a Jazzibaba New kapela, která zde nevystupuje poprvé, tentokrát s novým hudebním programem.

Chrudim: Kašpárkův konkurz ve Spolkovém domě
Podzimní loutkářská sezóna ve Spolkovém Domě letos začíná konkurzem nových zájemců loutkářů členů spolku Kacafírek v pátek 19. září mezi 17. a 19. hodinou. Je určen pro nové zájemce cca od 10 do 110 let o hraní loutkového divadla nebojte se, vše se naučíte.

Chrast: Obnova přírodního divadla v Chrasti
První akce na obnovu přírodního divadla začíná 19. září a vystoupí na ni pardubické divadlo Exil, dětský folklorní soubor Sejkorky a hudební skupina Lokálka.

SOBOTA 20. ZÁŘÍ

Křižánky: Houby Žďárských vrchů
Obec Křižánky ve spolupráci se správou CHKO Žďárské vrchy a krajským střediskem Havlíčkův Brod a Českou mykologickou společností vás zve na tradiční výstavu Houby Žďárských vrchů, která se koná ve dnech 20. a 21. září 2014 od 10.00 do 16.00 hodin ve vzdělávacím centru Křižánky. Výstavu v sobotu 20. září 2014 zahájí Ing. Jiří Burel, místopředseda ČMS.

Konopáč: Babí léto
V Autokempinku Konopáč u Heřmanova Městce v pátek ve dvě hodiny odpoledne začíná 19. ročník Babího léta. V autokempinku Konopáč bude živo i během soboty, kdy od 9:00 vystoupí mažoretky, poté opět country skupiny „Úlet", kapela Perštejnka a odpoledne bude účinkovat soubor žáků ZUŠ Heřmanův Městec. Svoji činnost předvedou hasiči z Heřmanova Městce. Zájemci se budou moci svést na koni a na závěr budou všechny vstupenky slosovány o pěkné ceny.

Nasavrky: Drakiáda
Teplý vánek z letních polí se v těchto dnech proměňuje v opravdový vítr z podzimních strnišť a s ním přichází i období oblíbených dětských drakiáda. V sobotu se uskuteční drakiáda v Nasavrkách. Konat se bude na kopci za tamějším hřbitovem a podle informace z pořádajícího FC Nasavrky bude ještě hodina konání upřesněna na webových stránkách klubu.

Svinčany: Zahrádkářská a chovatelská výstava
Zahrádkářská a chovatelská výstava (prostory Zahradnictví Kubelka a v chovatelském areálu) se koná 20. - 21. září. Akce probíhá v sobotu od 8 do 17 hodin, v neděli od 8 do 16 hodin. '
Program:
Chovatelská výstava:
· okresní soutěžní výstava drůbeže a králíků
· okresní soutěžní expozice zvířat mladých chovatelů
· místní soutěžní výstava holubů
· samostatná expozice okrasného ptactva, akvarijních ryb, morčat a nutrií
· prodej chovných zvířat, snáškových kuřic, chovatelských potřeb a krmiv· ukázka výroby chovatelských zařízení
· prodej regionálních produktů
· ukázka a prodej dekoračních prvků do zahrady.
Zahrádkářská výstava:
· výpěstky ovoce a zeleniny zahrádkářů a pěstitelů ze Svinčan
· výstavka orchidejí a pokojových rostlin
· výstavka nových a perspektivních odrůd jablek
· výstavka květin a okrasných rostlin
· výstavka vodních a cukrových melounů
· výstava jiřin a ukázka květů růží
· výstava ovoce z ovocnářských firem (Sady Svinčany Ing. Nevole a Zdeněk Dostál, Sady Bílé Podolí)
· poradenskou službu pro zahrádkáře a pěstitele bude poskytovat zahradní rádce Josef Hrstka.
Doprovodný program:
Sobota 20. září
po celý den soutěže pro děti
11:00 vystoupení mažoretek
13:00 hudební vystoupení
14:00 vystoupení mažoretek
pro děti projížďka na koni a tvoření obrázků z písku'
Neděle 21. září
14:30 vystoupení mysliveckých trubačů slavnostní předání pohárů a čestných cen vítězným chovatelům
15:00 slavnostní ukončení výstavy
po celý den soutěže pro děti
Facepaiting (malování na obličej)
třpytivé tetování
pro děti projížďka na koni a tvoření obrázků z písku.

Chrudim: Chrudimský pejsek
VII. ročník Chrudimského pejska proběhne v parku Střelnice 20. září. Od 13:00 do 13:45 registrace pejsků. Podmínkou je pejsek na vodítku, přihlásit se může každý, a to přímo na místě, nebo závazně na e- mail jenickova.ilona@centrum.cz (jméno, příjmení, město, jméno pejska a jeho datum narození). Soutěžit s pejskem mohou i děti. Za celý tým se na vás těší koordinátorka akce: Ilona Jeníčková, kontakt: 723 056 981. Připraveny jsou dárky pro soutěžící a ceny pro vítěze.

Slatiňany: O putovní pohár města Slatiňany
SDH Slatiňany pořádá pod záštitou města Slatiňany 38. ročník soutěže v požárním útoku O putovní pohár města Slatiňany. Soutěž se koná v sobotu 20. září na travnatém povrchu místního stadionu. Nástup soutěžních družstev je v 8.45 hodin. Občerstvení je zajištěno.

Kunčí: Rybářské závody
Místní organizace Českého rybářského svazu Slatiňany chystá 20. září na Návesním rybníku v Kunčí rybářské závody. Začátek závodů je v 7:00, předpokládané ukončení ve 14 hodin. Prezence závodníků od 5 do 6.30 hod.

Chrudim: Loutky a my
Letošní sezónní výstava v Muzeu loutkářských kultur je věnována Františku Vítkovi, který v neděli 14. září oslavil 85. narozeniny. Tento úctyhodný věk mu však nebrání nadále rozdávat radost a předávat zkušenosti dále. Spolu s jeho životní partnerkou Věrou Říčařovou si pro vás připravili v několika termínech program nazvaný „Loutky a my". Poznejte osobně tyto legendy loutkového divadla a nechte se jimi fascinovat. Čeká vás komentovaná prohlídka výstavy, Věřina improvizace s loutkami a následné povídání. Program je určen nejen dětem, ale i mládeži, dospělým nebo seniorům. Poprvé pro veřejnost již tuto sobotu 20. září v 10 nebo v 15 hodin v MLK. Na akci je nutné se přihlásit.

Slatiňany: Techtle mechtle ve Slatiňanech
V sobotu 20. září 2014 se v sokolovně koná vystoupení travesti skupiny Techtle mechtle, která se představí s novým zábavným programem 2 106. V programu se můžete těšit na náhled do budoucnosti našich generací, účinkující s oblibou parodují nejrůznější celebrity kulturního i veřejného života. Předprodej vstupenek v informačním centru ve Slatiňanech. Vstupné 230 Kč v předprodeji, 250 Kč na místě.

Košumberk: Setkání Klubu cestou necestou
V sobotu 20. září v 15:30 hodin proběhne v kongresovém sále Hamzovy odborné léčebny cestopisná přednáška: Strasti a slasti Jihovýchodní Asie, 2.část Kambodža. Na programu bude cestopisná přednáška a ohlédnutí za putováním po Vietnamu a Kambodži Ondřeje Voláka.

NEDĚLE 21. ZÁŘÍ

Svratouch: Drakiáda
Oblíbenou drakiádu pořádá tuto neděli 21. září TJ Svratouch společně s SDH Svratouch pod záštitou tamějšího obecního úřadu. Děti a dospělí jsou srdečně zváni na dračí létání v horním Svratouchu u vodárny na kopec zvaný Na Panenkách. „Každému, kdo se tam s drakem vyškrábe, tomu tam některou z pěkných cen, věnovanou obecním úřadem, předáme," slibují pořadatelé a ještě upozorňují, že za nepříznivého počasí se celá akce uskuteční o týden později, tedy příští neděli.

Křižánky: Houby Žďárských vrchů
Obec Křižánky ve spolupráci se správou CHKO Žďárské vrchy a krajským střediskem Havlíčkův Brod a Českou mykologickou společností vás zve na tradiční výstavu Houby Žďárských vrchů, která se koná ve dnech 20. a 21. září 2014 od 10.00 do 16.00 hodin ve vzdělávacím centru Křižánky. Výstavu v sobotu 20. září 2014 zahájí Ing. Jiří Burel, místopředseda ČMS.

Svinčany: Zahrádkářská a chovatelská výstava
Zahrádkářská a chovatelská výstava (prostory Zahradnictví Kubelka a v chovatelském areálu) se koná 20. - 21. září. Akce probíhá v sobotu od 8 do 17 hodin, v neděli od 8 do 16 hodin. '
Program:
Chovatelská výstava:
· okresní soutěžní výstava drůbeže a králíků
· okresní soutěžní expozice zvířat mladých chovatelů
· místní soutěžní výstava holubů
· samostatná expozice okrasného ptactva, akvarijních ryb, morčat a nutrií
· prodej chovných zvířat, snáškových kuřic, chovatelských potřeb a krmiv· ukázka výroby chovatelských zařízení
· prodej regionálních produktů
· ukázka a prodej dekoračních prvků do zahrady.
Zahrádkářská výstava:
· výpěstky ovoce a zeleniny zahrádkářů a pěstitelů ze Svinčan
· výstavka orchidejí a pokojových rostlin
· výstavka nových a perspektivních odrůd jablek
· výstavka květin a okrasných rostlin
· výstavka vodních a cukrových melounů
· výstava jiřin a ukázka květů růží
· výstava ovoce z ovocnářských firem (Sady Svinčany Ing. Nevole a Zdeněk Dostál, Sady Bílé Podolí)
· poradenskou službu pro zahrádkáře a pěstitele bude poskytovat zahradní rádce Josef Hrstka.
Doprovodný program:
Sobota 20. září
po celý den soutěže pro děti
11:00 vystoupení mažoretek
13:00 hudební vystoupení
14:00 vystoupení mažoretek
pro děti projížďka na koni a tvoření obrázků z písku
Neděle 21. září
14:30 vystoupení mysliveckých trubačů slavnostní předání pohárů a čestných cen vítězným chovatelům
15:00 slavnostní ukončení výstavy
po celý den soutěže pro děti
Facepaiting (malování na obličej)
třpytivé tetování
pro děti projížďka na koni a tvoření obrázků z písku.