PÁTEK 10. ŘÍJNA

Chrudim: Výstava drobného zvířectva
V areálu zdejší zemědělské školy se ve dnech 10. a 11. října uskuteční výstava drobného zvířectva králíků, drůbeže a holubů. V pátek je pro veřejnost otevřeno od 13 do 17 hodin, v sobotu od osmi do 15 hodin.

Doga v Chrudimi
V pátek 10. října 2014 se v chrudimském R Klubu svým fanouškům představí hardrocková legenda Doga z Karviné v čele s nepřehlédnutelným zpěvákem Izzim. Kromě toho během večera vystoupí také ostří hoši Johnny Stalk z Heřmanova Městce a pardubická banda Věc Makropulos.

SOBOTA 11. ŘÍJNA

Lukavice: Nad Jahodnici vzlétnou draci
TJ Sokol Lukavice chystá v neděli od 14 hodin na Jahodnici (za Lukavicí směr Žumberk) drakiádu. Hodnotit se bude nejhezčí ručně dělaný drak (klasický), nejoriginálnější a nejvýše létající drak, nejdelší ocas draka, který vzlétl, nejvíc zapojený rodič při létání draků. Zajištěno je občerstvení čaj pro děti i dospělé, i drako-opravna lepicí páska a provázky budou v pohotovosti. V případě deště se drakiáda ruší. 

Slatiňany: Den pro Afriku
Středisko Junáka Slatiňany vás srdečně zve na 1. ročník benefiční akce s názvem Den pro Afriku, pořádané v rámci celostátní sbírky Postavme školu v Africe. Na co jsou peníze potřeba? Etiopie je jednou z nejchudších zemí světa a polovina jejích obyvatel je negramotná. Budováním škol a vzděláváním místních učitelů se snaží lidem pomoci dostat se ze začarovaného kruhu chudoby. Akce je každoročně vyhlašovaná nadací Člověk v tísni a bude se konat v sobotu 11. října od 14:00 hodin v areálu Základní umělecké školy ve Slatiňanech. V první části akce jsou pro děti připraveny africké dílničky, tajemný kouzelník, divadelní představení, skákací hrad a mnoho dalšího. Druhá část je věnována větším návštěvníkům. Pro ně jsou připraveny benefiční koncerty kapel Goji, Krabice Revival Band, Headbangers a All Regrets. Přijďte se pobavit a podpořit dobrou věc! Vstup zdarma, občerstvení zajištěno.

Slatiňany: Prohlídka zámku s Lenkou Gotthardovou
Fascinuje vás svět koní a považujete se za příznivce těchto ušlechtilých tvorů? Pak si nenechte ujít prohlídku jedinečné hipologické sbírky slatiňanského zámku v doprovodu fundované lektorky Lenky Gotthardové v sobotu 11. října od 11 hodin. Lenka Gotthardová koním zasvětila prakticky celý život. Dozvíte se řadu zajímavostí nejen o dnešním využití koní, ale také o jejich nezastupitelné roli v dobách dávno minulých. Při prohlídce nebude opomenuta ani slavná Velká pardubická, jejíž 124. ročník se poběží následujícího dne.

Tomáš Klus v sobotu v Chrudimi
 Po loňském úspěšném koncertu skupin Tři sestry & Wohnout se chrudimská sportovní hala 11. října opět promění na halu koncertní. Na pódiu se tentokrát představí držitel několika hudebních cen, včetně Českého slavíka a titulu zpěvák roku udíleného hudební akademií, Tomáš Klus. V rámci turné Proměnamě se návštěvníci mohou těšit nejen na písně z novinkového alba, po němž je tour pojmenovaná, ale i na výběr písní z alb starších včetně největších hitů jako je Nina nebo Pánubohudooken. Tomáš Klus je pokračovatelem české písničkářské tradice a mnohými je označován za novodobého Karla Kryla. Jeho hudbu nelze zaškatulkovat do jednoho žánru, v jeho písních lze nalézt jak duchovní a inspirativní sílu, ale i jeho osobní pohled na současné dění ve společnosti. Kromě skládání písní a textů se Tomáš věnuje také herectví a v současné době ho lze spatřit v nové pohádce Tři Bratři. Soutěž o vstupenky pro čtenáře Chrudimského deníku sice už skončila, ale lístky na koncert jsou stále ještě k dostání v předprodejní síti www.ticketpro.cz nebo v kamenných předprodejních místech v restauraci Kateřina Chrudim, hostinci U Sladovny Chrudim a v pardubické hospodě Na Rychtě. Hala bude otevřena od 18:30 hodin, začátek vystoupení je plánován na 20 hodin.

Octoberfest v sobotu v Podhradí
Spolek Recesistů pořádá v sobotu 11. října v hostinci U Vydrů October fest.

Mladotice: Anivečery v Mladotickém mlýně
V rámci cyklu o své práci při animaci filmů Jana Švankmajera uvádí Bedřich Glaser v sobotu 11. října 2014 od 18 hodin v Mladotickém mlýně projekci filmu Lekce Faust.

Běstvina: Lesnický den v Železných horách
Lesy ČR pro veřejnost pravidelně pořádají celou řadu zajímavých osvětových a populárně naučných akcí. Mezi nejtypičtější a nejpopulárnější patří již od roku 2000 akce typu Den s Lesy ČR. Tento víkend je na programu Lesnický den v Železných horách v sobotu 11. října od 10.00 do cca 13.00 hodin, v areálu letního tábora. Na malé i velké návštěvníky čeká v průběhu události zajímavý program: stezka pro děti, ukázka výcviku dravců a lesních prací, lukostřelba, výstava mysliveckých trofejí, jízda s koňským spřežením, ukázka stromolezectví.

Chrudim: Výstava drobného zvířectva
V areálu zdejší zemědělské školy se ve dnech 10. a 11. října uskuteční výstava drobného zvířectva králíků, drůbeže a holubů. V pátek je pro veřejnost otevřeno od 13 do 17 hodin, v sobotu od osmi do 15 hodin.

NEDĚLE 12. ŘÍJNA

Nasavrky: Sokolský výlet
T.J. Sokol Nasavrky pořádá 12.10. Sokolský výlet aneb Kolem lomu na Sunenberg. Sraz ve 13:00 u sokolovny. Hlavní trasa (cca 14 km): Nasavrky - Drahotice - Libáň - Vížky - Žumberk - Částkov - Podlíšťany - Obořice - Ochoz - Nasavrky. Zkrácená trasa (cca 10 km): Nasavrky - Drahotice - Libáň - Vížky - Podlíšťany - Obořice - Ochoz - Nasavrky.

Třemošnice: Šipkovaná
Sdružení Čtyřlístek pořádá v neděli 12. října již po šesté Šipkovanou. Začátek od 14:00