PÁTEK 15. KVĚTNA

Slatiňany: Festival kozícho smíchu
Srdečně vás zveme na 0. ročník festivalu kozího smíchu, který se uskuteční 15. - 16.5.2015 na statku mezi Trpišovem a Práčovem. Těšit se můžete na spoustu hudebních kapel a v sobotu i na workshopy a dílny. Po dobu festivalu budou vystaveny obrazy Jarina Horeckého a Martina Kotleby. K prodeji budou produkty lokálních farmářů. Místo na stanování i parkování zajištěno. Výtěžek z akce bude použit na vybudování kozí farmy v místě festivalu.

Luže: Beseda se sociální pracovnicí Linky důvěry
Rodinné centrum DaR Luže pořádá v rámci celorepublikové akce Sítě Mateřských center u příležitosti Mezinárodního dne rodiny. Dopoledne je od 8:30 připraven pravidelný program. Od 17:00 hodin beseda s Mgr. et Bc Lucií Motlovou - beseda bude doplněna příklady z praxe.

Hlinsko: Na koncertu Hlinečanky budou hosty Ivana Brožová a Josef Oplt
15.05.2015 18:00, Multifunkční centrum
I letošní květen přinese, jak je dobrým zvykem, Jarní koncert kapely Hlinečanka. V tradičním repertoáru se objeví i několik modernějších skladeb. Pravidelní návštěvníci této kapely jsou zvyklí na zajímavé a příjemné koncertní hosty. Nejinak tomu bude i v letošním roce, neboť naši nabídku přijala Ivana Brožová a Josef Oplt. Ivanu Brožovou bude většina příznivců dechové hudby znát jako sólistku Hudby Hradní stráže a Policie ČR. S tímto tělesem spolupracuje již téměř 30 let. Současně ale spolupracuje i s jinými soubory, orchestry a kapelami, ať jsou to dechovky nebo bigbandy. Repertoár této zpěvačky je vskutku široký, můžete ji spatřit v kroji při dechovce, ale i například ve večerní róbě, kdy „válí" swing. Josefa Oplta budou kromě milovníků dechovky znát v poslední době především fandové muzikálu a operety, neboť již od roku 1984 mu je domácí scénou HD Karlín, kde ztvárňuje především tenorové role. Do světa hudby mu brány otevřelo vítězství v celostátní soutěži pop-music Talent 70. V tuto dobu se stal sólistou Ústřední hudby Čs. armády a postupně se dostal do řady dechových orchestrů a začal spolupracovat s rozhlasem.

Heřmanův Městec: Jiné Maledivy
Náboženská obec Církve československé husitské v Heřmanově Městci vás zve v pátek 15.5.2015 v 19.00 do modlitebny Husova sboru na besedu Leoše Tučka Jiné Maledivy.

SOBOTA 16. KVĚTNA

Ve Slatiňanech už chystají pozastavení
Město Slatiňany, Národopisný soubor Formani a dětský folklorní soubor Sejkorky srdečně zvou veřejnost do zámeckého parku, ve kterém se v sobotu od rána až do podvečera uskuteční tradiční Slatiňanské pozastavení. Těšit se můžete na spoustu muziky, tance a písniček, ale i na doprovodný program. V něm nechybí loutkové divadélko, projížďky kočárem, prohlídky slatiňanského zámku nebo malování na obličej a spousta her pro děti. Přijďte tedy v sobotu 16. května od 9 hodin do zámeckého parku ve Slatiňanech, kdy program začíná.

Honbice: Základní kolo v požárním sportu
V sobotu 16. května v 7:30 začíná na hřišti u bývalé školy Základní kolo v požárním sportu. Na programu je štafeta jednotlivců 4x100 m, ukázka požárního útoku dětí, požární útok žen a mužů, vyhodnocení soutěže a volná zábava. Občerstvení včetně prasátka na grilu zajištěno.

Skuteč: XXXIII. rallye Veteran klubu Pardubice
V sobotu 16. května od 13:30 15:00 hodin se u hasičské zbrojnice uskuteční jubilejní rallye jízda k 55. výročí Veteran klubu Pardubice. U hasičské zbrojnice, kde bude kontrolní stanoviště, bude průběžně k vidění 90 účastníků a vystavený veterán SDH Skuteč.

Pohled: Odpolední slavnost k 70. výročí osvobození naší vlasti
V sobotu 16. května zde připravují odpolední slavnost k 70. výročí osvobození naší vlasti.
Program:
výstava v sálu KD v Pohledu
položení kytice u křížku v Pohledu s modlitbou za oběti válek
uvedení další obecní publikace II. Světová válka ve vzpomínkách pamětníků
společný originální program Souboru Kvítko, souboru Klíčenky a pražských herců
Doprava v rámci obce bude zajištěna.

Slatiňany: Festival kozícho smíchu
Srdečně vás zveme na 0. ročník festivalu kozího smíchu, který se uskuteční 15. - 16.5.2015 na statku mezi Trpišovem a Práčovem. Těšit se můžete na spoustu hudebních kapel a v sobotu i na workshopy a dílny. Po dobu festivalu budou vystaveny obrazy Jarina Horeckého a Martina Kotleby. K prodeji budou produkty lokálních farmářů. Místo na stanování i parkování zajištěno. Výtěžek z akce bude použit na vybudování kozí farmy v místě festivalu.

Trhová Kamenice: Cykloexkurze Železné hory
V sobotu 16. května se můžete zúčastnit cykloexkurze „Železné hory-geologicky významná oblast". Sraz je v 10 hodin před kostelem v Trhové Kamenici. Účastníci výletu pořádaného v rámci Evropského dne chráněných území se seznámí s některými objekty z nově realizovaného projektu: Železné hory-geologicky významná oblast. Přibližně 30 km dlouhá trasa s výkladem povede z Trhové Kamenice do Ctětína, Nasavrk, Žumberka, Bítovan, přes Škrovád do Slatiňan. Vhodné i pro rodiny s dětmi. Trasa vede převážně z kopce, vhodné i pro malé cyklisty k dopravě na akci i zpět z Pardubic a Chrudimi je možno použít CYKLOBUS 650555 (odjezd z Pardubic 8.45 h., přes Chrudim 9.05 h. a Slatiňany 9.20 h.)

Chrudim: Květinová čelenka
16.05.2015 09:00 - 11:30, Bio baroko v Muzeu barokních soch v Chrudimi
Výtvarná dílna s Veronikou Tišerovou, na které si vyrobíte originální vlasovou ozdobu.

Heřmanův Městec: Poupata 2015
Dům dětí a Mládeže Heřmanův městec ve spolupráci s městem heřmanův Městec vás zve na taneční nepostupovou soutěž Popupata 2015, která se koná v sobotu 16. 5. 2015 od 08:00 do 18:00 ve Sportovní hale v heřmanově Městci. Soutěž zúestří ve 12 hodin vystoupení zpěváka Marka Ztraceného. 

Veselý Kopec: Sobota patří hrnčířům
V sobotu se uskuteční v muzeu v přírodě na Veselém Kopci u Hlinska další program letošní návštěvnické sezóny. Připravena je Hrnčířská sobota. Od 9 do 16 hodin budou mít návštěvníci možnost sledovat při práci několik desítek hrnčířů a keramiků, kteří přijali pozvání a přijedou na Veselý Kopec z celé České republiky. Zastoupeny budou nejrůznější typy výrobků z hrnčířské hlíny: hrnčina, kamenina, bělnina, majolika aj., zhotovené modelováním, točením na kruhu, či pomocí forem. „Tento program přiblíží jedno z tradičních řemesel, které si lidstvo osvojilo. Zájemci se mohou přímo z úst hrnčířů a keramiků dozvědět vše, co je zajímá na výrobě užitných i dekoračních předmětů. Také je mohou sledovat při práci a samozřejmě nakoupit jejich výrobky", uvedla vedoucí správy Souboru lidových staveb Vysočina Ilona Vojancová. Především pro dětské návštěvníky bude připraveno několik dílniček, v nichž si budou moci vyzkoušet práci na hrnčířském kruhu, modelování z hlíny nebo malování keramiky a porcelánu. Hrnčířskou sobotu na Veselém Kopci zpříjemní moravské lidové písničky v podání mužského pěveckého sboru Bratříčci. Srdečně zveme k návštěvě Hrnčířské soboty v muzeu v přírodě na Veselém Kopci, který je jedním ze zajímavých míst Geoparku Železné hory.

NEDĚLE 17. KVĚTNA

Vejvanovice: Staročeský věneček
V neděli 17. května od 13 hodin začíná průvodem od obecního úřadu Staročeský věneček. V 19 hodin následuje taneční zábava.

Skuteč: Smetanova Libuše
V neděli 17. května v 16:00 hodin bude v KKS provedena Provedení české slavnostní opery Bedřicha Smetany, která zakončí XII. ročník festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč.Představí se Divadlo J. K. Tyla z Plzně.