PÁTEK

Pozvánka do Škrovádu

Škrovád – Na ukončení letní sezóny připravili v Hospůdce Pod Kopcem akci, s kterou sezonu začínali. Domácí hamburgry na grilu tu budou pro vás na více způsobů v pátek i sobotu od 17 hod. Navíc k tomu nesmí chybět v sobotu od 20 hodin párty, tentokrát ve stylu retro. Vstupné je dobrovolné, rezervace na tel: 776 200 250. Moc se zde na vás těší za každého počasí.

Výstava hub ve Slatiňanech

Slatiňany – Město Slatiňany ve spolupráci se Správou CHKO Železné hory srdečně zve na tradiční výstavu hub, která se uskuteční ve Společenském domě Slatiňany v pátek 30. 9. a v sobotu 1. 10. 2016 vždy od 9:00 do 18:00 hodin. Po oba dny bude na místě přítomen mykolog, který zodpoví případné dotazy.

Chrudimáci zažijí konkurz na rodiče

Chrudim – Pokud ještě nevíte, jak vypadá konkurz na rodiče, můžete se to dozvědět v Chrudimi 30. 9. 2016 od 17:00 hodin v sále Gymnázia Josefa Ressela. Zájemci o nevšední filmový zážitek mají totiž možnost vidět dokumentární film režisérky Alice Nellis Adopce – konkurz na rodiče.

Po filmu od 18:30 je pro vás připravena zajímavá beseda na téma náhradní rodinné péče. Zeptat se můžete na vše, co vás o tomto tématu zajímá. Diskutovat s vámi budou odborníci i zástupci z řad pěstounských rodin. Přijďte se dozvědět více o pěstounství a adopci.

Film je výjimečný svým obsahem, který má charakteristiku časosběrného dokumentu. Diváci jsou ponořeni do procesu osvojení dítěte od rozhodnutí rodičů pro osvojení až do okamžiku přijetí dítěte novou rodinou. Dokument Alice Nellis má v otázce, zda rodinu tvoří propletené geny či láska, jasno. Ukazuje, že adoptivní proces se všemi byrokratickými komplikacemi, nároky na pár v očekávání a návaly prudkých emocí, si v ničem nezadá se skutečným těhotenstvím.

Osvojení dítěte sleduje režisérka, která si ho sama prožila, na příbězích několika manželských dvojic, a to ve fázi úřednické přípravky, prvního shledání s dítětem i postupného sžívání rodiny v nové sestavě. Citlivě nahlíží do podstaty rodičovství se všemi odměnami a riziky, které pro pár v nových rolích představuje.

Bohaté občerstvení zajišťuje jídelna Kruh zdraví a obchod nejen s kávou Mlsný Pecivál.

SOBOTA

Staročeské posvícení v Bořicích

Bořice – V Bořicích u Hrochova Týnce obnovují tradici lidové zábavy staročeské posvícení, na které jste zváni v sobotu 1. října od 19:30 do místního hostince. K veselé náladě zahraje Česká muzika s harmonikou. Vstupenky jsou v následujících předprodejích: Potraviny Bořice, Potraviny Herger Hrochův Týnec, Rybářské potřeby Chrudim (bývalé ZNZ) a Jednota Moravany, případně můžete volat Marii Žemličkovou na tel.: 603 870 595.

Výstava hub ve Slatiňanech

Slatiňany – Město Slatiňany ve spolupráci se Správou CHKO Železné hory srdečně zve na tradiční výstavu hub, která se uskuteční ve Společenském domě Slatiňany v pátek 30. 9. a v sobotu 1. 10. 2016 vždy od 9:00 do 18:00 hodin. Po oba dny bude na místě přítomen mykolog, který zodpoví případné dotazy.

Svátek seniorů

Dvakačovice – V sobotu 1. října se na Sokolském hřišti od 15.00 uskuteční oslava Mezinárodního dne seniorů.

Hostem bude Lumír Olšovský, režisér, herec a dabér. K poslechu i tanci bude hrát dechová kapela Sebranka. Vstupné dobrovolné, občerstvení zajištěno.

Bramborová sobota

Veselý Kopec – V sobotu 1. října se na Veselém Kopci bude konat program Bramborová sobota.

Program je připomínkou tradice pěstování brambor na Českomoravské vrchovině. Muzeum ho připravuje ve spolupráci s Výzkumným ústavem bramborářským v Havlíčkově Brodě, díky tomu se mohou všichni zájemci na Veselém Kopci dozvědět spoustu zajímavého o pěstování, šlechtění, uskladnění i použití brambor. Od 10 do 15 hodin mohou návštěvníci ochutnávat bramborová jídla připravená podle tradičních lidových receptů. „ Recepty jsme získali od vesnických hospodyněk. Uvaříme například krupičník, placky, šišky, lepenici, patro a další. Navíc však bude možné okusit různé odrůdy brambor od předního českého pěstitele a přesvědčit se o tom, jaký je mezi bramborami rozdíl," dodává etnografka SLS Vysočina Ilona Vojancová.

Přímo na místě si také můžete od českého pěstitele brambory koupit či objednat. Pro šikovné děti a jejich rodiče bude připravena malá dílna, v níž si budou moci zhotovit hračku z brambor tak, jak to dělaly děti v minulosti. Nebude chybět ani ohníček z bramborové nati a v něm pečené brambory. K dobré náladě přispějí svými písničkami Zpívající heligonky z Pardubic a vystoupení folklorních souborů Vysočan a Vysočánek z Hlinska. V prodejně s upomínkovými předměty bude možné zakoupit brožurku s recepty na tradiční bramborové dobroty. Ty bude také pro hosty vařit i Hospoda Na vejměnku přímo v areálu muzea.

Liga okresu Chrudim v požárním útoku

Morašice – V sobotu se na místním hřišti odehraje poslední ze soutěží Ligy okresu Chrudim v požárním útoku.

Předposlední ligová soutěž se konala v Horce, kde předvedlo své výkony 25 mužských a 13 ženských družstev. Mezi muži se vítězem stalo družstvo ze Zbožnova, jejichž proudař byl zároveň oceněn za nejrychlejší naplnění terče v čase 20:60. Druhé místo vybojovali muži z Chrudimi, třetí byl tým ze Svídnice.

V kategorii žen předvedlo nejlepší útok družstvo ze Štěpánova, kam putovala také cena za nejrychlejší nástřik a to v čase 23:55. Druhé byly ženy z Lukavice, bronzové skončily Slatiňany.

Druhé kolo probíhalo formou rozstřelů, do nichž postoupilo 8 mužských týmů a 4 ženská družstva. Vítězem rozstřelů se stalo družstvo Seč II., které si odvezlo putovní pohár obce Horka. Druzí byli muži ze Zbožnova a třetí Chrudimští.

Mezi ženami potvrdil svou formu, dalším vítězstvím, tým ze Štěpánova. Pohár za druhé místo si odvezly Slatiňany, třetí pozici obsadila Lukavice.

V ligové tabulce zatím vedou muži Zbožnov A a ženy z Lukavice.

NEDĚLE

Oslava Dne seniorů

Chrast – Harmonikářovy nejkrásnější písničky k tanci i poslechu zazní v neděli 2. října 2016 od 15.00 hodin v Krčmě u Jonáše při oslavě Dne seniorů.

Díkůčinění

Dvakačovice – V neděli 2. října se v místním evangelickém kostele od 9.00 uskuteční Bohoslužby díkůčinění za úrodu.

Během pořadu bohoslužeb a po nich bude hrát a zpívat Folklórní soubor Lipka z Pardubic. Všichni jste srdečně zváni.

Slavnostní otevření obecní kapličky

Deblov – Slavnostní otevření obecní kapličky se zvonicí v Mladoňovicích – Deblově se koná v neděli 2. října. Program: 14:00 slavnostní žehnání kapličky v Deblově. Pokračování programu v sálu kulturního domu v Pohledu – v 15:00 výstava fotografií a dokumentů z průběhu výstavby, občerstvení (raut), 16:00 zahájení kulturního programu, průvodní slovo

Jana Trojanová, 16:15 „Bývali Čechové…" společné vystoupení souborů Kvítko a Klíčenky, 17:00 „Vivat Caroli" – smíšený pěvecký sbor Salvátor Chrudim, 18:00 Promluvy Karla IV. – přednes Alfréd Strejček, hudba Štěpán Buchar, 19:00 ukončení slavnostního dne.