PÁTEK

Květy pro Ležáky

Ležáky – Do minigalerie v NKP Ležáky jste zváni na 3. ročník výstavy kosatců, která nese název „Květy pro Ležáky". Výstava potrvá od 26.5. do 28.5.2017. V letošním roce bude představena nová odrůda kosatce, pojmenovaná po vypálené osadě Ležáky. Součástí této výstavy je celostátní soutěž v aranžování květin z libovolného materiálu pro děti z MŠ a ZŠ, která je v letošním roce doplněná o téma „Věnec pro Jana Amose Komenského". Nejlepší aranžmá bude umístěno v říjnu v Komenského kapli v Naardenu. Vernisáž výstavy se uskuteční dne 26.5.2017 od 10:00 hodin.

Slavnostní otevření nového prostoru Mydlářovského domu

Chrudim – V pátek 26. května zve Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi na slavnostní otevření nového prostoru určeného návštěvníkům. Po rozsáhlé rekonstrukci vzniklo na terasách za Mydlářovským domem výjimečné místo k odpočinku i setkávání s atmosférou italského Toskánska, odkud kdysi Matěj Mydlář čerpal inspiraci pro renesanční přestavbu svého domu.

Slavnostní otevření muzejních teras pro veřejnost proběhne v pátek 26. května v 17 hodin a doprovodí ho dětský sbor Bonifantes pod vedením Jana Míška. Následovat pak bude program XIII. chrudimské muzejní noci, v rámci kterého návštěvníci uvidí a uslyší skupinu Adambe nebo loutkové představení Robinson brněnského Divadla Líšeň. Ve 22 hodin pak bude z prostoru teras nasvícen Mydlářovský dům s „hvězdárnou" a vytvoří tak nové panorama noční Chrudimi.

Akce je první z cyklu pravidelných letních pátečních koncertů a divadelních představení nazvaných Bez nití – Odvázané pátky na terasách. V rámci nich vystoupí mimo jiné Lenka Dusilová, skupina Krásné Nové Stroje nebo oblíbené loutkové divadlo Toy Machine.

Selský trh

Hlinsko – V areálu Betléma se v pátek 26. května od 8 do 17 hodin uskuteční tradiční selský trh – prodej sadby, rostlin, ovocných stromků, ovoce, zeleniny, regionálních potravin atd.

Otevřená herna deskových her

Chrudim – V pátek od tří hodin odpoledne se v audioučebně chrudimské Základní školy Dr. J. Malíka otevře pravidelná herna deskových a karetních her Hrajeme si s Chrudimkou, kterou pořádá spolek Altus. Ta je určená nejen pro žáky této školy, ale pro širokou veřejnost.

„Vezměte s sebou i kamarády a rodiče – určitě si u nás zahraje každý," zve všechny zájemce pořadatel Jaromír Zajíček s tím, že moderní deskové hry nabídnou zábavu i poučení nejen dětem, ale pobaví se u nich i dospělí.

SOBOTA

Kácení máje v Kameničkách

Kameničky – Sbor dobrovolných hasičů Kameničky a několik místních nadšenců chystá na tuto sobotu v Kameničkách staročeskou slavnost Kácení máje. Pokoušejí se tak připomenout historický obyčej, kdy ověnčený strom představoval strážného ducha obce, symbol jara i lásky. Kácení máje se v Kameničkách konalo dosud pětkrát, poprvé přesně před třiceti lety.

Již dopoledne projede okolními obcemi cikánský povoz tažený koňmi, jehož osazenstvo bude na slavnost zvát. Celá akce bude zahájena ve 13 hodin u hasičské zbrojnice, odkud vyrazí obcí průvod v čele s mládenci, kteří postupně vyvedou z domů děvčata a společně pak projdou obcí až na místní parket. Tady přímo u májky přivítají diváky a zatančí společně s dětmi Českou besedu.

Pak se odehraje veselá scénka, v níž se babka s dědkem pokusí obelstít hajného – strážce májky, a májku pokácet na topení. Zda se jim to podaří, na to se přijďte podívat tuto sobotu do Kameniček. Kromě lidové taškařice tam pro vás budou připraveny i grilované kýty a klobásy. Po celou dobu bude k poslechu i tanci hrát dechová hudba Mrákotínka.

Živá hudba opět ve Škrovádě Pod Kopcem

Škrovád – Na další večer plný hudby, tance a dobrého jídla do Hospůdky Pod Kopcem můžete přijít v sobotu 27. května. Celý večer od 19 hodin bude hrát velmi oblíbená kapela Kořenova Hoblovka. Vstupné je jako vždy dobrovolné, místa ubývají, tak si je nezapomeňte rezervovat na tel: 776 200 250.

Férový piknik

Slatiňany – V sobotu 27. května můžete navštívit od 13:30 zahrady MŠ MOMO Slatiňany, kde na vás bude čekat Férový piknik s tradičními i netradičními pokrmy, koncert i dílničky pro děti.

Divná hloupost

Heřmanův Městec – Divadelní soubor Heřman uvádí pro diváky od 12 do 100 let v sobotu 27.5. od 19:00 v sokolovně v Heřmanově Městci komedii „Divná hloupost" na motivy pohádky Jana Wericha „Tři sestry a jeden prsten".

Dětský den

Hlinsko – Dětský den se letos opět uskuteční v areálu u Domu dětí a mládeže a u Multifunkčního centra, a to v sobotu 27. května od 14 hodin. V případě špatného počasí v Multifunkčním centru.

Výstava králíků

Slatiňany – V sobotu 27. května se na výstavišti ze železničním přejezdem směr Orel koná výstava králíků, drůbeže, holubů a exotů, která bude doplněna o prodej keramiky. Pro děti jsou připraveny poznávací soutěže. Otevřeno je od 7 do 17 hodin. Občerstvení je zajištěno.

Fichtl jízda

Ronov nad Doubravou – Ronovští skauti váz zvou v sobotu 27. května od 10 hodin ke klubovně skautů na fichtl jízdu. Trasa bude upřesněna.

Austrálie a imigrace v Evropě

Košumberk – V sobotu 27. května 2017 v 15:30 hodin proběhne v konferenčním sále Hamzovy odborné léčebny cestopisná přednáška Davida Birketta – Austrálie a imigrace v Evropě. Jako obvykle jste zváni na vyprávění a promítání fotografií i krátkých videí – tentokrát bude řeč o Austrálii.

Přednášet bude Dave Birkett, MA (původem Australan), který bydlí ve Vysokém Mýtě a pracuje ve společnosti Truscott – Crisis Leaders, kde působí jako regionální manažer pro východní Evropu. Ve své práci se věnuje krizím a nehodám obzvláště v průmyslovém sektoru. Avšak jeho pracovní oblast je široká a má přehled i o politických problémech, o komerční oblasti, i o otázkách terorismu a imigrace.

Přednáška bude mít dvě části. První bude o krásách Austrálie pohledem rodilého Australana a druhá se bude týkat aktuální otázky imigrace – příčin, pozadí, vlivů a dopadu na evropskou společnost. Imigrační otázka je v Evropě velmi citlivý a diskutovaný problém se silnou dávkou emocí, proto se přednáška zaměří na fakta a konkrétní poznatky a bude se vyhýbat „vášnivým emocím", které jsou často vyzdvihovány v médiích.

NEDĚLE

Dětský den

Pohled – Opět na téma „Bouráme bariéry" se v neděli 28. května od 14 hodin u Kulturního domu v Pohledu koná Dětský den (v případě horšího počasí v sálu). Program: 14:00: slavnostní zahájení ve spolupráci se Základní a praktickou školou Svítání, o.p.s. Pardubice – vystoupení souboru Klíčenky a bubenického souboru Mlima Jua, 15:00: Centrum pro dětský sluch Tamtam, o.p.s., Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi a Raná péče Čechy.

Jednotlivá stanoviště – znakový jazyk, schopnost odezírání, prstová abeceda, gesta a gestikulace, hlavolamy, hádanky, znakující medvědi, informační stánek… 16:00: „Pojďte si hrát" interaktivní program s Janem Honzou Lušovským, 17:00: „ Jak se léčí zvířátka" – divadelní pohádka pro děti i dospělé – soubor J.N. Štěpánka … a další doprovodný program: skákací hrad, projížďky na koních, chůdy, kroket, petanque, malý jarmárek, házedla, opékání buřtů a hudební provázení.