Pro malé i velké návštěvníky je připraven celodenní pestrý program, při kterém jsou stálé expozice tzv. Muzea obuvi a kamene oživeny ukázkami práce nejrůznějších profesí. V ševcovské světničce se budou šít boty a to nejen za pomoci jehel a dratví, ale také na historickém šlapacím šicím stroji zn. Adler z počátku 20. století. Venkovní prostor se zaplní kouřícími stabilními motory, jež v lomech kdysi poháněly dynama, nebo vrátky lanovek. Kovář roztopí výheň a bude vyrábět kamenické nástroje, znovu bude spuštěna beranová štípačka na výrobu dlažby. Je vždy velkým zážitkem sledovat, jak snadno nože štípačky z tvrdého a neforemného žulového plátku formují elegantní dlažební kostky. Muzejní kamenolom byl nově doplněn o další dvě stanoviště. Pod novou boudou funguje brusné a leštící rameno, kde se návštěvník dozví informace o způsobech leštění žulových desek a na druhém pracovišti si bude moci vyzkoušet práci s válcovou třídičkou štěrku vyrobenou asi v roce 1930. Zajímavostí bude předvádění kamenických dovedností zástupců Kamenosochařského střediska z Lipnice n. S.

Za jedno vstupné bude přístupné celé muzeum, návštěvník si tak může prohlédnout i výstavu připomínající 100 let od vypuknutí první světové války. Za pomoci desítek fotografií, dokumentů a autentických předmětů si každý může připomenout dobu, v níž žili lidé zavlečení do jednoho z nejhorších konfliktů minulého století. Pohlednice, dopisy, vyznamenání, součásti výstroje a výzbroje doplňuje několik automatických pistolí a opakovacích pušek připravených k volné a detailní prohlídce v rukou návštěvníků.

Po celý den budou ve stálých expozicích probíhat v určených časech komentované prohlídky, připraveny budou hry pro děti, jako např. omalovánky, sestavování botasek, netradiční způsoby šněrování obuvi či výroba sádrových odlitků zkamenělin. Navíc se pro děti i dospělé ve 14:30 objeví na pódiu Luciášek, je to čertovská pohádka s písničkami.

Nebude chybět ani stánkový prodej drátovaných výrobků, keramiky, cínovaných šperků, přírodní kosmetiky, bylinek a koření. V nabídce také budou. pečící žulové kameny, které slouží ke zdravému grilování.

Všechny vstupenky budou slosovány, hlavní cenou je sportovní obuv od skutečské společnosti Botas, a.s. Botasky Classic. (lb)