Nadcházející víkend se ponese ve znamení Dne otevřených památek a návštěvníci se díky této akci mohou dostat i do míst, která jsou pro veřejnost běžně uzavřená. Příkladem toho může být Heřmanův Městec.

„Den otevřených dveří památek patří v našem městě mezi tradiční zářijové akce. V tento den můžete navštívit sakrální a architektonické památky, galerii nebo můžete zhlédnout rozsáhlé sbírkové fondy," uvádí Martin Písař z heřmanoměsteckého informačního centra.

Mezi památky, kam se noha návštěvníkova podívá jen ve speciální příležitosti, patří interiéry kostela svatého Bartoloměje, hřbitovní kostel Zvěstování Panny Marie a hřebčín. V těchto památkách budou připraveny zajímavé výklady o jejich historii.

Umělci a galerie

„Kdo zná Heřmanův Městec, zřejmě se mu při vyslovení názvu vybaví židovské památky, jimiž je typický. Židé zde žili již od 16. století. Naleznete zde zrekonstruovanou synagogu s bývalou židovskou školou, dvojdomkem a židovský hřbitov. V prostorách školy je Galerie Cyrany, ve které najdete sbírku obrazů, kreseb, koláží a plastik čítající bezmála 350 děl od 123 umělců spojených s východními Čechami. V unikátní galerii naleznete díla Kupky, Kubišty, Zrzavého, Kotíka, Horného, Čapka, Špály a dalších. Tyto památky si v rámci tohoto dne budete také moci prohlédnout a navíc na vás čeká v židovském dvojdomku výstava obrazů Zdeňka Sigmunda," dodává Martin Písař.

Návštěvníci v Chrudimi v sobotu nebudou doslova vědět, „kam dřív skočit". Muzea, galerie i kostely otevřou své dveře a nabídnou doprovodné výklady k prohlídkám.

Celodenní program

Bašta Prachárna v Chrudimi.Místní kostely sv. Kateřiny, Povýšení sv. Kříže a sv. Michaela budou v sobotu přístupné od 9 do 18 hodin a případné dotazy návštěvníků zodpoví připravení průvodci. Do kostela Nanebevzetí Panny Marie vyrazí hned dvě komentované prohlídky pod vedením Tomáše Pavlíka.

První se uskuteční v devět ráno a potrvá tři čtvrtě hodiny. Druhá, mnohem podrobnější, začne ve tři odpoledne. „Prohlídka potrvá hodinu a půl. Podrobně projdeme historii kostela i jeho vybavení a zmíníme i Salvátorskou legendu," dodává průvodce Tomáš Pavlík.

U volně přístupného Muzea barokních soch začnou v 10:00 a 14:00 dvě tematické procházky po městě pod vedením historika Pavla Kobetiče nazvané Ressel a Chrudim. Od informačního centra na náměstí vyrazí ve dvě odpoledne procházka věnovaná filmové a televizní Chrudimi.

Dokončený pantheon významných osobností s novými bustami Františka Schmoranze st. a Josefa Vaňka bude možné navštívit ve vestibulu chrudimského Muzea. K nahlédnutí zde budou k dispozici také staré i nové kroniky města a jeho místních částí.

Otevře se také bašta Prachárna na Školním náměstí, Tyršův dům s výstavou o historii a současnosti sokolského hnutí, nebo bývalá věznice na Všehrdově náměstí.

Rovnou do kotelny

Státní zámek Slatiňany.Na Státním zámku Slatiňany se v rámci Dnů evropského dědictví otevře během víkendu prohlídková trasa Pokrok nezastavíš, která návštěvníkům představí šlechtické sídlo ve zcela jiném duchu, než na jaký jsou zvyklí. Prohlídka je totiž zavede do unikátně dochovaného technického zázemí a také do běžně nepřístupných částí zámku.

Například se jedná o knížecí oratoř v přilehlém kostele sv. Martina, který je se zámeckou budovu spojený dřevěnou chodbou.

Prohlídky začínají v 10:30, 12:30 a 14:30. Kastelán slatiňanského zámku Jaroslav Bušta doporučuje si vstupenky rezervovat na telefonním čísle 469 681 112.

LUKÁŠ VANÍČEK