Smetana ovládl sám češtinu až ve zralém věku, od dětství byl obklopen dominující němčinou, v níž si psal i své podrobné deníky. Jeho Libuše je o to víc obrovským výrazem národní víry, hrdosti. Spolu s výtečným cyklem symfonických básní Má vlast je zdrojem takové národní síly, jakou nedisponuje žádné jiné dílo našich velmi bohatých hudebních dějin.

Inscenaci, kterou uvede plzeňské divadlo v neděli 17. května 2015 v Kulturním klubu Skuteč, vede režijně šéf opery Tomáš Pilař současně s ředitelem divadla Martinem Otavou.

„Libuše je dílo naprosto zásadní, a teprve když jsem se do práce na něm plně ponořil, pocítil jsem na vlastní kůži, že mám tu čest s něčím, co nás všechny dalece přesahuje. Nemluvím jenom o silné a působivé hudbě, která má tu moc posluchače zcela odzbrojit, ale zejména o klíčovém tématu hledání a nacházení našich lidských kořenů, které tato opera na diváky přenáší s neskutečnou naléhavostí," říká Tomáš Pilař.

Zatímco v Plzni se v hlavní roli Libuše představila Eva Urbanová, ve Skutči ji bude představovat alternující Ivana Veberová, která je čerstvou držitelkou Thálie 2014 v kategorii operních zpěvaček. „Ivanka Veberová, Libuše nové generace, je na scéně dokonalým otiskem laskavosti a ženské moudrosti," komentoval obsazení hlavní role šéf opery Pilař. „Ostatně, hybatelem celého příběhu je ženská energie," dodal.

Dvanáctý ročník festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč byl zahájen 8. března a operou Libuše tuto neděli skončí.

Návštěvnost této kulturní události s celkem třinácti koncerty a představeními dosáhla téměř pěti tisíc lidí. (mz)