Slatiňanský vrabčák je menší hudební festival, především v oblasti folkové hudby. Skupinka nadšenců tohoto žánru okolo slatiňanského muzikanta a ředitele místní ZUŠ se asi před jedenácti lety rozhodla, že zkusí uspořádat malý festiválek, především místních a regionálních kapel a písničkářů. První ročník se uskutečnil 23.5.2004 v slatiňanské sokolovně. Zajímavostí prvního ročníku bylo i to, že jeho moderátorem byl (mimochodem velmi dobrým) i poslanec a místostarosta Chrudimi. Jan Čechlovský.

První ročníky dávaly prostor především místním hudebním uskupením namátkou : Bíbři, Nový Koření, Šmehydlo, Chrpa aj. Postupem času festival získával na oblibě jak u veřejnosti, i tak i mezi muzikanty. V průběhu devíti ročníků si na něm zahrály nejen výborné a uznávané amatérské kapely, jako např. Modrá Kref, Marien, Epy de Mye, Žamboši, ale i kapely z absolutní špičky žánru folk a country hudby Žalman a spol., Věra Martinová, Poutníci. Lví podíl na vzrůstající kvalitě festivalu mají i partneři a sponzoři, bez nichž by již nebylo možné ho uskutečnit.

Pro letošní X.ročník se podařilo získat opravdovou hudební lahůdku Spirituál Kvintet. Spirituál Kvintet byl založen v roce 1960 a na naší hudební a kulturní scéně působí (i přes občasné necitlivé zákazy zastavení činnosti v 70. Letech) nepřetržitě. Spirituál kvintet se stal vzorem a inspirací pro několik hudebních generací, především v oblasti folku. Ve Spirituál kvintetu působilo mnoho vynikajících hudebních osobností, jako např. Karel Zich, Oldřich Ortinský, Jan a František Nedvědovi, Irena Budweiserová a mnoho dalších. Diskografie Spirituál Kvintetu je mimořádně pestrá, bohatá a především vysoce kvalitní. Bude jistě velkým zážitkem tuto hudební legendu vidět a slyšet „živě".

Po létech se na Slatiňanském vrabčáku představí i skvělí Kantoři. Kapela je stálicí na české hudební scéně již několik desetiletí. Kantoři jsou proslulí precizním podáním písní z různých koutů Evropy a také tím, že umějí zahrát na ne zcela běžné hudební nástroje (dudy, niněra, irská flétna apod.).

Letošní ročník bude moderovat Pepa Štross, který se se svým synem Matějem představí i v hudebním bloku.

Na festivalu poprvé vystoupí i ryze vokální kvarteto X-tet z Jindřichova Hradce. Čtyři mladé ženy a jeden muž tvoří vokální těleso, jejíž hlavní složkou v repertoáru jsou černošské spirituály.

Můžeme se těšit i na vystoupení oblíbeného písničkáře a skvělého zpěváka Radka Pídi Bartoše z Pardubic.

Až z Děčína přijede do Slatiňan skupina Vomiště. Šíře jejich repertoáru zahrnuje písně laděné od bluegrassu až po folkrock.

Pro domácí kapelu Strunovrat má festival význam nejen organizační, ale v tomto ročníku i slavnostní, neboť zde bude křtít své první CD, které se jmenuje „Chlapec a moře". Uskuteční se i slosování vstupenek a tři vylosovaní diváci mohou toto CD získat.

Na letošním X. ročníku Slatiňanského vrabčáka bude ke zhlédnutí i výstava nevšedních prací z dílny hlineckého fotografa Petra Pavlíka. Formou dokumentace a fotografií zde bude i malé ohlédnutí za předchozími ročníky.

Předprodej levnějších vstupenek : Informační centra : Slatiňany, Chrudim, Nasavrky.Petr Šotta

Chrudimský deník jako mediální partner akce vyhlašuje soutěž o dva páry vstupenek. Stačí jen odpovědět na soutěžní otázku „V kterém roce se Slatiňanský vrabčák neuskutečnil"? Nápověda: prohlédněte si webové stránky kapely Strunovrat.

Odpovědi posílejte na chrudimsky@denik.cz do 12. listopadu, připojte své telefonní číslo.