V maskách Tří králů se nacházeli žáci stolanské malotřídky z 1. až 3. třídy. Podle ředitelky Marty Lederové se každý rok zvyšuje částka, kterou Tři králové do kasiček vyberou. Letos to bylo přes devět tisíc korun. „Nejde ale o to, kolik se vybere, ale o zakotvení krásné tradice, kdy se důstojně rozloučíme s vánočními svátky a přitom se pamatuje na potřebné," uvádí ředitelka.

Nejde o peníze, ale o návštěvu

Do chrudimské nemocnice vyrazili stolanští koledníci již pošesté. „V nemocnici nejde o výši vybraných peněz, ale o samotnou návštěvu. Pacienti jsou především příjemně překvapeni, že k nim přijdou malé děti zazpívat a poklonit se. Každý král se také představí a řekne, co znamená.  Při tomto malém divadelním představení ukápne nejedna slza dojetí, a to nejen ze strany pacientu, ale i ošetřujícího personálu," říká s úsměvem Marta Lederová.

Velikost kuchyně je ohromila

„Původním povoláním jsem dětská zdravotní sestra, už sice mnoho let učím, ale v srdci jsem pořád zdravotní sestřičkou," vysvětluje ředitelka, proč se tak ráda vrací do chrudimské nemocnice.

Když Tři králové obešli všechny pacienty, byli pozváni na návštěvu nemocniční kuchyně, která svou velikostí žáčky úplně ohromila.

LUKÁŠ VANÍČEK