„Přijeli jsme i s mamkou z Pardubic a jsme tu poprvé. Moc se nám líbila třeba lekce keltských tanců a pěkná byla i loď vydlabaná z jednoho kusu dřeva. Super bylo ale i všechno ostatní," svěřila se nadšeně Chrudimskému deníku jedna z návštěvnic předškolního věku.

Lughnasadu přálo i počasí. Během nedělního odpoledního programu sice krátce sprchlo, ale i tak byly Nasavrky po většinu víkendu zcela v obležení aut parkujících v ulicích.

Prohlídky keltského ležení v zámecké zahradě, divadelní představení, bojová klání, večerní koncerty nebo cyklus přednášek o archeologii – to vše patřilo k festivalu.

Rozrostl se i počet stanů keltského ležení v nasavrcké zámecké zahradě. „Protože přijelo mnohem víc keltských kupců, rozložili jsme ležení v podstatě přes celou zahradu," uvedla Anna Frantalová z pořádajícího sdružení Boii.
„Moc pěkné věci měli například naši italští přátelé z kmene Teuta Laevi, kteří nám přivezli ukázku pokrmů ze Středomoří. Šlo o pokrmy, o nichž je na základě archeologických nálezů známo, že je skutečně mohli konzumovat i Keltové. Zajímavá byla třeba ochutnávka speciálního medového vína, ale také olivového oleje a dalších pokrmů. Hodně se líbila také koňská show," připomíná Anna Frantalová.

Nasavrcký Lughnasad byl i letos vrcholným podnikem a jakousi výkladní skříní činnosti sdružení Boii, avšak přívrženci keltské kultury ani po jeho skončení nesloží ruce v klín. Už v září dojde na programy pro školy nebo na oslavu svátku rovnodennosti Mabon a Boii chystají i seriál dalších akcí pro rodiče s dětmi.