Zájemci tak budou moci spatřit řadu trofejí i dermoplastických preparátů, hudební nástroje, vzácné obrazy s mysliveckou tematikou, staré fotografie, myslivecké uniformy a další zajímavé doplňky a předměty spojené s myslivostí. Nesmí chybět ani unikátní sbírka pytláckých chladných i palných zbraní.

„Myslivost představuje velice bohaté téma, s dlouhou historií a její tradice mají dalekosáhlý přesah do současnosti. Nezapomene ani na svatého Huberta, patrona všech myslivců. Ve výstavě budou zbudována i dioramata, která návštěvníka vtáhnou nejen do lesa mezi zvěř či do prostředí parforsního honu, ale i do prosté myslivecké fořtovny. Celek navíc tematicky doplní výstava Nástrahy, pasti a železa na škodnou, připravená stanicí ORNIS Muzea Komenského v Přerově," uvádí jedna z kurátorek Simona Vylíčilová. Výstava bude k vidění až do ledna příštího roku.

„Právo lovu bylo v Čechách spjato s vlastnictvím území už od 10. století a vlády Boleslava II. Lovit v lese směli jen šlechtici a lov jelena byl vyhrazen pouze panovníkům. Až v průběhu 20. století pro lov postačuje složení zkoušek a členství v mysliveckých organizacích. Přesto mnohé starobylé rituály v myslivosti a honitbě přetrvávají. Člověk se vydával na lov mnoha způsoby. Parforsní hon je předem připravená štvanice pomocí loveckých psů, par force de chiens znamená silou psů. Se psy ohaři se chodilo na lov kačen. Proslulý anglický lov na lišku získával postupně spíše charakter sportu a i tak je od roku 2004 zakázán. Kvůli lovu byly postaveny krásné lovecké zámky, dnes plné trofejí," doplňuje ředitelka muzea Martina Vítková.

LUKÁŠ VANÍČEK