Tak jsem si řekla, že vám dnes řeknu, co děláme. Na sbírkovém oddělení pracují tři nejhezčí a nejchytřejší kurátorky, které se mi podařilo na podzim roku 2011 získat. Z původně vzorných studentek dějin se za tu dobu, co jsou u nás, staly praktické muzejnice, schopné zastat práci nejrůznějšího druhu: od odborné evidence sbírky a starost o její dobré uložení (čítá 45 000 sbírkových předmětů a zdaleka ne o všechny bylo v minulosti dobře postaráno), přes publikační činnost (byly hozeny do hluboké vody a schopné pracovat úspěšně na vydání naší krásné nové knihy Obrazy z dějin českého loutkářství, mimochodem už jste si ji u nás v muzeu prohlédli či dokonce koupili?), přípravu nových výstav (aktuálně najdete v přízemí muzea Kašpárky celého světa), přednáškovou činnost pro veřejnost (ve středu máme otevřeno do 20 hodin a právě v tento den pořádáme zajímavé přednášky), vyhledávání nových akvizic do sbírky, po aktuálně nejdůležitější činnost, kterou je závěrečný finiš při instalaci nové stálé expozice Magický svět loutek (pro veřejnost otevíráme novou stálou expozici 2. 3. 2013, napište si do diáře).

Nad nimi bdí vedoucí sbírkového oddělení, která se stará i o zápůjčky mimo muzeum, o smlouvy s externími restaurátory a nekonečné přivážení a odvážení sbírkových předmětů, protože je pověřena i správou depozitáře a vlastně za celou sbírku odpovídá.

Protože sbírka musí být zdigitalizována, máme v posledním patře administrativní budovy malý fotoateliér a jednu klidnou a vytrvalou pracovnici, která sbírkové předměty fotí zepředu, zezadu, v detailu, s evidenčním číslem, zvlášť vahadla a různé zvláštnosti, takže každá loutka má šest fotografií (loutek je 8 500, zkuste si to vynásobit, a to nemluvím o scénografii), které se musí upravit a uložit.

O uspořádání archivních fotografií, starých i nových dokumentů o loutkovém divadle, o jejich převedení na nová média se pečlivě snaží knihovnice muzea, nyní pověřená touto bohulibou činností (jde o 22 000 sbírkových předmětů, naštěstí je mladá a do důchodu to snad stihne).

Perný rok zažívá restaurátorka muzea, která musela připravit do nové expozice všechny artefakty, které chceme vystavit (mnohé holčičky by jí možná záviděly, mimo jiné svléká loutky, pere jejich šatičky, spravuje je nejtenčími hedvábnými nitěmi, nažehluje a znovu obléká, opravuje poškozené polychromie a kupodivu se zdá, že ji to i při tom neskutečném množství, stále těší).

Muzeum prošlo v minulém roce rekonstrukcí, což je krásné a mám z toho, že se to podařilo, velkou radost. Tu se mnou jistě sdílí paní ekonomka, která musela všechny ty investiční akce podrobně vyúčtovat (zatím před ní tajím, že změny budou pokračovat a s nimi i jejich účtování, ale pro jistotu jsem přijala další posilu).

Propagaci muzea, jeho programy (už jste si všimli, že každou sobotu od 15 hodin, pro vás něco připravujeme?) zajišťuje mediálně zdatná, pohotová a improvizace schopná další dáma z našeho kolektivu.

A také musí někdo uklízet v depozitáři i v muzeu, starat se o budovy (teď i o to, abyste si nezlomili před muzeem na ledu nohu), to jsou další tři ukrytí pracovníci muzea.

Pak jsem tam také já, sháním peníze, když je seženu, dohlížím na jejich užití, kontroluji realizaci investičních záměrů (zdravím všechny firmy, které u nás v roce 2012 pracovaly, neměly to se mnou jednoduché) a vymýšlím, co s tím naším muzeum, které se z popelky stává královnou plesu, dál a to i po odborné a prezentační stránce. A hlavně mám starost, aby až přijdete, se na vás usmály ty dvě paní na recepci, které jsou ve skutečnosti čtyři, a aby se vám u nás líbilo.

S přáním všeho dobrého v roce 2013 vám i našemu muzeu

Mgr. Simona Chalupová, ředitelka MLK

Nejbližší akce

Pohádka O Palečkovi a Hrnečku vař, v sobotu 19. ledna 2013 v 15.00 hodin. Známé pohádky pro děti přijede do MLK zahrát se svými loutkami Jarka Holasová z Jaroměře. Vstupné 50 Kč.

workshop Maňásek, v sobotu 26. ledna 2013 v 15.00 hodin. Na tomto workshopu si vyrobíte maňáska. Podle věku dětí lze přizpůsobit také složitost výroby. Nakonec si společně můžeme vyzkoušet se svými maňásky zahrát krátké divadlo.