Ahoj. Je červen a pátrám v paměti, co bylo tento týden a co mě zaujalo. Stávkující úspěšně stávkovali. Premiér mé země a jeho ministr financí si z nich tropili srandu. Zesměšňovat druhého je taková naše česká červená nit, co se táhne dějinami do dnešních dnů. Většinou to ovšem je obráceně, prostý dělný lid si dělá srandu z těch, co mu vládnou. Nynější mocní obracejí kartu a já trnu, jak jim to dlouho vydrží.

Z dějin českých také vím, že dvacetiletá perioda tolerance tunelářů, demagogů, manipulátorů a různých jiných šmejdů končí a naštvanost většiny se povážlivě zvětšuje. Tak si všichni držme palce. Proč? Aby se nenaplnily předpovědi mayských šamanů o konci světa, který má přijít příští rok.

Kamarádka vědma Lenka Vodvárková z Holetína předpovídá, že není třeba si to datum představovat jako zánik civilizací. Jen se, zjednodušeně řečeno, svět začne očisťovat od zla a negativních energií. Ale bude to bolet. A jak říká Lenka, končí éra odstředivá a nastává doba dostředivá a lidi prý půjdou duchovně do sebe. Tak jsem myslel, že dožiju v klídku, mimochodem pohoda a klídek to je to, co je v Čechách to hlavní. Ale jak vidno možná nás čekají různé dobrodružné události.

P.S. Město Chrudim za peníze svých občanů zakoupilo nafukovací promítací plátno a mobilní promítačku a vyčlenilo tým lidí, kteří mobilní letní kino zuřivě přemísťují a instalují stoličky a servis. To něco stojí. Tiskárny nestačí tisknout plakáty, což nás také něco stojí. A diváci pobíhají zmateně po městě a okolí a dožadují se produkce, kterou město dopřává svým obyvatelům zdarma. Proč zdarma?

O co mi jde? O maličkost. Chrudim má skvostné kamenné letní kino. Poslední argument těch, kteří „Leťák“ ignorují. Že do letního kina nikdo nechodí, není pravda. Chodí. Tak co teď!?

Ivan Baborák, výtvarník
www.baborak.cz