No tak si to představte. Tak 1. listopadu Svátek všech svatých, ale i Světový den veganství, 2. listopadu Památka zesnulých a 3. Den bez pesticidů, 5. Mezinárodní den romského jazyka. A tak to pokračuje téměř den po dni a některé významné dny jsou velmi bizarní. Jen tak pro zábavu ještě uvádím, že 19. je Světový den toalet, ano je to tak, i záchod má svůj den, ne všichni a ne všude, je tato pro nás samozřejmost samozřejmostí. A aby toho nebylo málo, tak 21. je Světový den pozdravů a současně také Světový den filozofie, což spolu tak trochu i souvisí. A končíme Mezinárodním dnem nekupování ničeho, což se mi také zamlouvá, neb si myslím, že bychom to snad jeden den v roce přeci jenom mohli vydržet si nezashopovat.

Někdy si svátky najděte ve svém počítači je to docela sranda. Dnes, tedy 31. října je svátek, který rychlostí blesku se usazuje v našich končinách a nic nepomáhá stýskání si našich v menšině křesťanských spoluobčanů na to, že je to svátek temný, původem pohanský z Irska imigranty importovaný do Spokojených států amerických spojený s duchy, kostlivci i čarodějkami a s pochůzkou dětí a jejich pořekadlem - Koledu, nebo vám něco provedu!!- Za to bývají odměněny sladkostí a pokud ne, dostane se vám to, co děti v koledě slibují. Pomalují vám zubní pastou dveře, či auto, nebo tak něco. Rozšířeným zvykem je, si vyzdobit dům na zápraží vydlabanou dýní, ve které je vyřezán odpudivý obličej a uvnitř plápolá svíčka. Ačkoliv to vskutku není tradiční český svátek a i přes svou tajemnost, či právě proto, je většinově přijímán a vesele slaven. Patří to k naší kulturní tradici si zlo přetavit do lépe stravitelné podoby. Vzpomeňte našich tak trochu přitroublých čertů.

Ivan Baborák, výtvarník

P.S. Pokud by se stalo, a já o tom pochybuji, že by se u nás ve větším množství usadili nějací současní imigranti, můžeme se jistě nadát i jiných a jistě exotických zvyků.