Ahoj. Vezli jsme společně se Standou Novotným krásnou červenou městskou škodovkou osm mých obrazů do královského věnného města Jaroměř. Budou Chrudim reprezentovat na výstavě výtvarníků ze spolku Královská věnná města.

V Husově třídě Standa zastavil před domem, který zná každý ctitel architektury, neb ho v roce 1910 nakreslil tehdy třicetiletý nezkušený architekt Josef Gočár. Velkorysou nabídku a bezmeznou důvěru mu svěřil obchodník Josef Wenke. Proč to píšu?

Mladý a nezkušený Gočár dokázal jedinečně vyplnit proluku jednopatrových maloměstských domů v řadě tak, že respektoval výšku, hmotu i okolí a geniálně mezi ně zasadil svůj moderní, tehdy obchodní dům, aniž by narušil charakter řady domů i okolí. S úžasem dnes sleduji některé architekty, kteří v touze se předvést páchají svou architekturu na úkor okolí, snad proto, aby vyčnívala jejich genialita. Ale dům byl postaven jako velkoobchod a také mu skvěle sloužil. Interiér byl přizpůsoben účelu. Dnes je v domě muzeum a galerie.

Domy se obvykle staví pro nějaký účel. Obchod, sport, víru, bydlení a tak, a tak marně přemýšlím zda ze svého okolí znám budovu postavenou za účelem galerie. Výstavní prostor galerie má také své specifika.

Až půjdete za obrazy do historických, mnohdy vlhkých sklepů, či různě upravených činžovních domů na historických náměstích se špatným osvětlením a rušivou výmalbou, zamyslete se a položte si otázku, proč pro galerii nepostavit dům. Jeden takový, ovšemže luxusní, což by vůbec nemuselo být, chodím obdivovat v Holandsku do Kröller Müller Muzea, které je co by kamenem dohodil od našeho partnerského města Ede. Pokud můžete, omrkněte oba domy, ten v Jaroměři i ten v Holandsku.

Ivan Baborák, výtvarník

www.baborak.cz

P.S. Dnes křtíme v 19.00 s Jirkou Rybišárem jeho knihu s mými ilustracemi „Báseň je hadí kov" v Penzionu Čtyřlístek v Hořelči u Seče. Všechny vás srdečně zvu. Muziku jistí LSD, D. Vlček a J. Brannyová. Máte se věru nač těšit.