Staré pranostiky, které platily před globálním oteplováním, nás nabádaly a obávám se, že i nabádají, k opatrnosti. Na březen nám ještě upřesňují, kam si prochladlý člověk má zalézt. Přesto ale pozorný zahrádkář už posun k jaru jistě zaznamenal.

Já jsem zaznamenal, že se zprovozněním obchvatu okolo Chrudimi bez vybudovaného sjezdu na mou rodnou Legumu si řidiči našli cestu zpět z Pardubic do Chrudimi opět po staré a známé cestě skrze Medlešice. K nelibosti místních. Je jasné, že různá řešení mají své plusy i minusy, ale jak a kdy a pro koho. Obávám se, že po vybudování sjezdu za Medlešicemi se hustota automobilů zahustí v již zmiňované části Chrudimi a s rozhořčenými obyvateli sídliště Leguma, kteří si konečně na chvíli oddechli od úmorného provozu, mohou začít besedy nanovo.

Přiznám se, že argumentu Medlešických, že tam řidiči jezdí jak blázni a nedodržují předpisy, nerozumím. Stěžují si hlavně na šílený provoz ráno v sedm hodin, kdy jezdí děti do škol. A pokud to tak je, měla by policie konat. Pokud u každého přechodu u školy v Chrudimi stojí strážník, mohl by jeden jistě stát i v Medlešicích pro výstrahu.

Ivan Baborák

PS: Mám pozvánku pro všechny „odborníky" na islám i pro ty, kteří se chtějí dozvědět víc o tématu více než aktuálním. Zvu vás na besedu o uprchlících českobratrského faráře pro menšiny Mikuláše Vymětala nazvanou Křesťanství a islám, která se uskuteční v pátek 26. února od 17.00 hodin v sále na faře v Dvakačovicích. Já tam budu určitě.