A matička příroda nám na ukázku konečně předvedla, jak se rychle změní krajina pod duchnou sněhu a jak rychle sníh přišel, tak také zmizel. Taková krátká reklama na poetickou změnu zimní krajiny. Vždyť se to fotografiemi po vzoru pana Lady na sociálních sítích jen hemžilo.

Na silnicích se tato rychlá změna tradičně projevila hemžením nehod všeho druhu. Dnes je sobota dvanáctého a na tento den je pranostika: „Na svatého Řehoře svačina se vyoře." A to je myšleno tak, že když je delší den, je potřeba svačit.

Zaznamenal jsem diskuzi o Muzeu barokních soch v Chrudimi, kterou vedou Svobodní v čele s Petrem Lichtenbergem. V diskuzi, která upozorňuje na koncepci, která odčerpává ze společného rozpočtu města nemalé prostředky a která se v čase ukazuje jako zbožné přání otců myšlenky. Zvláště v nedostatečné návštěvnosti, tedy zájmu o barokní sochařské umění. Je pravda, že se některé aktivity z koncepce nepodařilo prosadit, např.: restauraci nebo dílnu, kde by se zapůjčené barokní sochy restaurovaly, což je argument těch, kteří jsou pod projektem podepsáni. Vždyť i prosazování myšlenek a koncepcí je také o schopnosti duchovních otců Mubasa. A je také otázkou, zda při prosazení by muzeum nebylo ještě nákladnější. To vše je k věcné diskuzi připraveno a měla by se vést.

Základní otázkou ale je, zda je o Muzeum barokních soch v Chrudimi zájem a myslím tím ten návštěvnický. Zda ta úzká skupina milovníků barokního umění, které je např. ve vrcholné podobě možno spatřit v nedalekém Žďáru n. Sázavou, nebo v Kuksu, či v téměř každém kostele ve východních Čechách, si u nás v Chrudimi nelakujeme narůžovo. Jde o zájem, který lze připodobnit například k zájmu o poezii. Ale, aby bylo jasno: Muzeum je skvostně opraveno. Muzeum je skvost našeho města, to bez diskuze. Vždyť ho dělala esa z ranku architektury. A celý projekt stál téměř 100 miliónů, za to už se dá už něco udělat. Ale neúměrně zatěžuje rozpočet. Něco je špatně,tak proč se o tom nepobavit. A proč by to nemohlo být bez emocí?

Ivan Baborák, výtvarník

PS. V sobotu 12.3. v 15.00 mám vernisáž s bohatým kulturním programem v Barokním areálu ve sv. Mikuláši ve Vraclavi. Součástí areálu je zázračná studánka. Tak si vezměte s sebou kanystry a PETky, neb zázraky se dějí!