Kdo nemá ještě program na dnešní den, tedy na sobotu je věru z čeho vybírat. Hemží se to v našem regionu masopustními jarmarky, bály, karnevaly, plesy, výstavami králíků a vůbec různorodými akcemi, kde se máte možnost veselit či radovat. Každý si jistě najde svůj důvod, pokud nemáte, přidávám, že je jistě lepší pohled na člověka, který se usmívá, než na zakaboněného pesimistu a ještě, že se blíží nezadržitelně jaro.

Pokud bych vám mohl doporučit, tak dnes můžete stihnout, jak obchůzku maškarád v Chrudimi. Sraz masek je v 9 hodin u Pepíka Ressela a jde se ulicí Širokou na náměstí pojmenovaném právě po Josefovi se zastávkami u obchodů. A pokud vystoupáte až nahoru, tam je pro vás připraven jarmark. A posilněni si můžete udělat výlet do nedalekého kulturního centra hrochovotýneckého regionu, které už nějaký ten pátek buduje neúnavně přítel a dobrý člověk pan kazatel Duchoslav Ehmig na své faře ve Dvakačovicích. Tentokrát se jedná o besedu, která jistě potěší dámy a všechny, kteří mají rádi módu a její historii, neb bude přednášet Jana Máchalová, která je nejen v otázkách módy erudovaná až až, ale je vtipná a chytrá, což je vražedná kombinace.

Ale aby toho nebylo málo, přiveze s sebou i Ivana Chvatíka filozofa a strážce archivu prvního mluvčího Charty 77 Jana Patočky, kterého opakovaně vyslýchala StB. Po jednom náročném výslechu byl hospitalizován a zemřel na mozkovou mrtvici. Jsem rád, že po téměř ročním domlouvání jsme společně našli termín, neb aktéři jsou časově vytíženi, a v sobotu přivátáme mé přátele na faře.

Dalším, kdo navštíví Dvakačovice s besedou, a to 6. 3. bude Petr Vacík - filozof teolog, spolupracovník Tomáše Halíka. A 15. 3. navštíví evangelickou faru spisovatel, ředitel Nakladatelství Academia, držitel ceny Magnesia Litera Jiří Padevět. Na besedu s ním se už nyní těším! Obě besedy jdoucí briskně po sobě jistě budou stát za to, se na ně vypravit. Tak věřím, že se spolu uvidíme.

Ivan Baborák