Pokud ale vaše kalhoty svatební z různých důvodů přišly k újmě, např. je ožrali moli či jste si v nich sedl na právě natřenou lavičku, nevadí, můžete v nich ještě zazářit při maškarních obchůzkách a pokud si ještě doplníte svou masku např. fezem či něčím, co připomíná turka, či rasa s kobylou, můžete být hvězdou masopustní obchůzky, která právě tuto sobotu začíná ve skanzenu Veselý kopec u Hlinska.

Prastarý obyčej, který je od roku 2010 součástí světového kulturního dědictví UNESCO. Pokud by vás obchůzka vyčerpala, což tak obyčejně bývá, neb je spojena s tancem a různým pomazáním, tu mazadlam vnějším, ale i vnitřním, neb obyčej je to rozverný a nevázaný, můžete zaskočit do Hamerské krčmy si za zpěvu a při harmonice pochutnat na tradičních pochoutkách masopustních. Bývají to různé gurmánské radosti např. koblihy, ale ty, jak víme, se staly součástí obchůzky ministra financí, kterému se povedlo dostat se jak na seznam, nikolivěk však na UNESCO, tak i do vlády.

Také jsem zaznamenal druhý pokus o odvolání neuvolněného pana starosty Málka, neb opoziční zastupitelé nezapomínají na jeho morální postoje před volbami a také si myslí, že čtyři místostarostové na jednu Chrudim je poněkud mnoho. Tak i oni si znovu zahráli předem prohranou maškarádu, neb celý proces odvolávání sledoval neodvolatelný pan místostarosta s úsměvem, protože stejně jako i já, ví on, že to, co slepí mamonem, to drží jak helvetská víra, že nejlepším lepidlem jsou v politice i jinde bankovky. Jakým je to signálem pro nás voliče, to je ovšem otázka, na kterou já odpověď neznám, neb zapomínání je v politice veličina rozhodující.

Ivan Baborák, výtvarník