Dnešní moje vyprávění bude výjimečně z trochu jiného soudku. Minulý týden totiž zasedal Senát, tudíž jsem musel svoji cestu po našem senátním obvodu přerušit s tím, že budu pokračovat tento týden. Už ne koňmo, ale vrátím se k autu. Využiji příležitosti a dnes vám přiblížím práci v Senátu na epizodě příkladu svého návrhu novely zákona o České televizi, kterou jsme projednávali ve středu.

Můj návrh spočíval v posílení vysílání regionálních studií ČT, což jsou Brno a Ostrava. Současně platný zákon jim předepisuje podíl na celkovém vysílacím čase 20% a ústřednímu studiu v Praze na Kavčích horách 80%. Je to velký nepoměr a chtěl jsem ho změnit na 30:70, tedy regionálním studiím v Brně a Ostravě přidat dohromady o 10% a stejné procento ubrat Praze.

Se zlou jsem se ovšem potázal a můj návrh kolegové zamítli. Prohrál jsem jenom o šest hlasů, ale prohrál. Vyjma senátního klubu STAN, celkem je v Senátu pět klubů, se ve všech ostatních ale našlo vždy několik kolegyň či kolegů, kteří můj návrh podpořili.

Zdá se mi proto, že je třeba se k návrhu vrátit, že to zkrátka vidím správně. Současný model 80:20 je modelem tuhé centralizace a jeho mírná oprava by znamenal velký přínos pro tamější regionální televize, a to velké oživení poptávky po regionální kultuře a nakonec i zdravou konkurenci uvnitř České televize. Proto se k návrhu vrátím a připravím ho znovu.

Vody České televize jsou příliš stojaté a je třeba jimi pohnout. Pokračování příště.

Jan Veleba, senátor