Tak si například představte, že sotva v Chrudimi dokončí a slavnostně otevřou zrekonstruované schody vedoucí ke zdejší libůstce zvané Myší díra, tak se ozve hlas jedné napružené maminky, co jako ona má dělat, že se zase na maminky nemyslelo a že s kočárkem touto cestou nelze vyjet nahoru. A po nedalekých Širokých schodech to také s kočárkem nejde, takže se musí trmácet do centra až ulicí Širokou, nebo až po Kopanici. Tak nešikovně si naši předkové vybrali z pohledu mladé maminky.

Mladá paní neví, že stejně jako ona trpěly všechny mladé maminky od nepaměti, které ale asi věděly, že problém je dočasný. A to do doby, než se ratolesti vyklubou a kopec radostně vyběhnou po schodech a po svých. Chtěla řešení, tak jsem jí trochu jízlivě nabídl, ať se odstěhuje do blízkých placatých Pardubic, kde podobné problémy nemají.

Nebo si vezměte tu učitelku z Poděbrad, která týrala své žáky tak mocně, že to prý vedlo ke změně jejich chování. Prý se nemůže brát ohled na její argument, že se jednalo o slabší třídu. Nutila je opakovat, když něco neuměli, slova jako: „Jsem hlupák, blbec, hajzlík." Tím je podle Nejvyššího soudu ponižovala a psychicky týrala a schytala za své jednání podmínku.

Vzpomněl jsem na své pedagogy na základce, kteří by podle tohoto vyjádření soudu asi za své metody bručeli na doživotí, neb někteří se neštítili fyzických i když většinou oprávněných trestů. Od tahání za kosiny až po švihnutí smyčcem a neustále nám zdůrazňovali, že rosteme pro šibenici.

Nebo si vezměte naše rodiče, ti by jistě dnes seděli jak mourovatí, když shovívavě sledovali naše nebezpečné hry a co teprve sportovní náčiní. Vzpomeňte na všechny ty plečky – myslím tím velocipédy, na kterých jsme tehdy brázdili město.

Těším se na všechny ty Piccasy, Lendly, keramiky a hokejisty atd. Ti jistě vyrostou z těch ratolestí, které mají tolik kroužků, že nestíhají normální život.

A na konec ta teta, hlavní účetní z Brna, která se virtuálně zamilovala do sňatkového podvodníka tak, že okradla svůj podnik o 110 milionů, které mu naposílala, aniž by ho kdy viděla! Tak ta nepatří do basy, ale do blázince!

Ivan Baborák

PS. Kam se podívám, všude nějaký Forejt! Pěkný advent nám připravili komici z Hradu.