Ani ne půl hodiny po zahnání užovky už míří hasičský vůz k Sečské přehradě, kde se na hladině poblíž Ústupků u židovského hřbitova převrátil katamarán. Naštěstí zde nikdo netone, ale majitel lodi ji nemůže obrátit zpět.

Dnem vzhůru

Na pomoc se dostávají jako první vodní záchranáři, kteří loď obrátí ještě před příjezdem hasičů. „Katamarán má dva trupy, proto je mnohem těží jej otočit zpět na hladinu. Plachetnice s jedním kýlem je mnohem jednodušší," poznamenává vodní záchranář Lukáš Jambor.

Případ s překoceným katamaránem však má dohru, neboť podle slov Lukáše Jambora záchranáři vše řádně zadokumentují a kapitán s větrem v plachtách odplouvá. Patnáct minut po návratu na základnu však jednotka musí vyjet znovu. A to k dalšímu katamaránu, který plove dnem vzhůru.

V neděli odpoledne vane nad Sečskou přehradou čerstvý vítr. S jeho silou nepočítá trojice rybářů, která se na kanoi a pramičce vydává přes vodní hladinu na břeh pod Ohebem. Pánové si ale na pár chvil vyzkoušejí roli skutečných trosečníků, protože vlny ženoucí se po přehradě jim odříznou cestu a oni nejsou schopní se dostat zpět. Na pomoc jim musí po sedmé hodině večerní přijet hasiči na motorovém člunu. Za něj zapřáhnou obě plavidla a i s nešťastnými rybáři se vrací zpět.

Perné odpoledne jen ilustruje, kolik práce mají hasiči i záchranáři v okolí Sečské přehrady. „Jelikož oproti jiným létům panovalo velmi dlouho horké počasí, pocítili jsme to docela dost. Výrazně nám přibylo zásahů, ale naštěstí se zatím nikdo netopil," říká vodní záchranář Lukáš Jambor, který se svými kolegy vartuje u vodní nádrže.

Více příležitostí

Zatím asi nejvážnější případ, kteří zdravotníci museli řešit, byl anafylaktický šok, který dostala žena poté, co ji štípla vosa. Ostatně, žihadla byla jedním z nejčastějších úrazů, který museli během pomalu končících prázdnin ošetřit. Ve třech případech vosa bodla přímo do jazyku.

„Časté byly odřeniny, tržné i sečné rány, z těch vážnějších případů jsme ošetřovali vykloubené rameno a zlomené ruce," doplňuje Lukáš Jambor. Podle jeho mínění však za navýšením počtu případů nestojí nešikovnost návštěvníků, ale fakt, že na Seč letos prostě přijelo víc lidí, než v předchozích letech.