S otcem Lukášem Hejným se v loňském roce odhodlali objet i několik závodů, a to velmi úspěšně. Z 20 podniků, kterých se Jakub účastnil, jich hned 10 dokázal vyhrát, třikrát skončil druhý a dvakrát projel cílem na třetím místě.

Za rok 2016 strávil v sedle svého stroje kolem 40 motohodin a účastnil se závodů Crosscountry AČR, Burianka Cupu, Crossracing Cupu.

Jakému sportu se věnujete, můžete ho v krátkosti představit?
Otec: Syn se věnuje závodům na motokrosových tratích. V podstatě je to stejné, jako závody motorek, s tím rozdílem, že on jezdí na čtyřkolkách. Buď jsou závody krosové, to jsou vyloženě krátké závody, které trvají třeba deset nebo patnáct minut. Pak existují ještě offroadové, vytrvalostní závody. V nich děti jezdí například půl hodiny, u dospělých ten čas pak dosahuje tří až pět hodin.

Jakub své vrstevníky značně převyšuje, zajel si už nějaké závody vyšší kategorie?
Otec: Jednou jsme spolu jeli dvouhodinový vytrvalostní závod. Pořadatel věděl, jak jezdí, tak mu start povolil. Takže Kuba si zajezdil už i mezi dospělými. (úsměv)
Jinak jezdí Burianka Cup, což je seriál závodů. V těchto závodech jezdí normálně se čtrnáctiletými i staršími, kteří mají stejné stroje a i ty dokázal porážet.

Jaké úspěchy jsi za svou krátkou kariéru již stihl posbírat, Kubo?
Kuba stydlivě mlčí.
Otec: Z dvaceti závodů má deset prvních míst, tři druhá a dvě třetí místa. Jednou byl čtvrtý nebo pátý a někdy třeba vůbec nedojel. V celkovém umístění Offroad maratonu byl první a v motokrosovém seriálu byl druhý.

Co takový Dakar. Kubo, chtěl by ses dopracovat na takovou úroveň, že bys ho jednou mohl jet?
Kuba: Jo! Rád bych se na něj podíval. Ale to je ještě daleko.

Máš nějaký jiný sportovní sen?
Kuba: Až budu velký, tak bych chtěl jet mistrovství Evropy.

Čeho chcete dosáhnout v příští sezóně?
Kuba: Zlepšovat se a vyhrát všechno (úsměv).
Otec: Zatím čekáme jestli dostane kvůli věku výjimku na MČR. Pokud by jel, tak bychom byli rádi, kdyby se nějak umístil (Jakub Hejný výjimku na MČR nedostal pozn. red.). Jinak jak říká Kuba, rádi bychom se zlepšovali. Kuba má zatím odjetou jen jednu sezónu, takže je potřeba se nějak vypracovat.

Obsáhlý rozhovor čtěte již zítra v Týdeníku Chrudimsko.