Finále nebude pro kardiaky

FC Balticflora Teplice - FK Era-Pack Chrudim 6:6, pen. 4:3 (2:2, 2:2 2:2)

Velmi dramatickou bitvu, při které se o slabší jedince pokoušely mdloby, viděla místní sportovní hala. Šťastnějšími nakonec byli domácí.

Branky: 12. a 23. Kovács, 19. a 45. Novotný, 25. Sidnei, 48. Marcio 16. a 28. Dentinho, 38 a 48. Max, 8. César, 38. Mareš. Penalty proměnili: Kovács, Marcelo, Novotný, Holý Felipe, Rešetár, M. Mareš. Nedali: Alvarito, Taverna.

Jako správné finále odstartovala před nabitými ochozy futsalovou bitvu česká hymna, po níž začali mít na palubovce více ze hry Východočeši. Jejich nápor mohl korunovat na konci 2. minuty Max, levačkou však nastřelil jen tyč. Domácí postupem času vyrovnali hru, přesto se do zaslouženého vedení dostal Era-Pack, když v 8. minutě po trestném kopu z 12 metrů trefil Rešetár opět jen brankovou konstrukci, aby se k němu míč vrátil nazpět, a tentokrát již hostující kapitán nestřílel, ale nahrál na zadní tyči číhajícímu Césaru Paulo. Balticflora se s nečekaným úvodem rozhodně nechtěla smířit, přeřadila na vyšší stupeň a za dvě minuty musel vystřihnout gólman Ton dva výtečné zákroky při šancích Marcia. Ve 12. minutě už ale ani on nezabránil po Slováčkově ztrátě míče k vyrovnání Kovácsovi (1:1). Krátce po rozehrávce přišla další šance domácích, po níž vykopával oblouček Alberta směřující do prázdné klece Alvarito. V 16. minutě měly oba týmy po pěti akumulovaných faulech a bylo jen otázkou času, kdy se některý proviní pošesté a přijde na řadu prodloužená penalta. Jako první dostali tuto příležitost po faulu Marcia hosté a hrající trenér Dentinho přesnou ranou k tyči poslal Chrudimské podruhé do vedení. Z toho se však radovali opět jen chvíli tři minuty, kdy to Tepličtí již poněkolikáté zkoušeli s prázdnou brankou, a přesnou kombinaci zakončil Novotný 2:2. Navíc po pouhých sedmi (!) vteřinách fauloval César Paulo a výhodu prodloužené penalty dostali i domácí. Při ní však stálo při brankáři Žďánském, který po inkasovaném gólu mezi třemi tyčemi nahradil zraněného Tona, štěstí, když Kovács napálil míč pouze do tyče.

Druhý poločas začal dvěma šancemi Maxe, pak však přišly chvíle Balticflory. Nejprve šla ještě ve 23. minutě nebezpečná hlavička Givy mimo, aby chvíli nato hned po rozehraném autu napálil míč Kovács a dělovkou poprvé poslal domácí do vedení. A to nebylo všechno, za dvě minuty zvýšil z opakované střely na 4:2 Sidnei. Teď zase bylo na Era-Packu, aby zvýšil aktivitu, což se i stalo. Šanci Maxe, ale hlavně ránu R. Mareše směřující do šibenice, ještě zneškodnil gólman Jeronimo, ve 28. minutě už ale přinesla kontaktní branku dohraná akce a důraz Dentinha (4:3). A Chrudimští se snažili dál, Maxovi ale nebylo přáno. Ve 31. minutě si dokonce domácí vzali oddechový čas, aby zregenerovali síly a otupili nápor hostů. Za dvě minuty se jim to málem vyplatilo, když Sidneiho nádhernou ránu zneškodnil ještě krásnějším zákrokem Žďánský. Drama základní části vrcholilo a tři minuty před koncem přistoupili hosté po oddechovém čase k power play, kterou po minutě zúročili. Na střílenou nahrávku si naběhl Max, a přestože jej míč možná „jen" trefil, konečně překonal Jeronima 4:4.

Střetnutí tak pokračovalo 2 x 5minutovým prodloužením. To začaly náporem Teplice a hned po minutě hry hlavičkoval před odkrytou brankou Novotný míč pouze do tyče. Domácí hráč se však vše vynahradil za necelé tři minuty, kdy z velkého úhlu procedil míč mezi tyčí a nohou Žďánského. V úvodu druhé části nastavení nádherně vypálil Rešetár, pozorný Jeronimo ale jeho pokus vytěsnil. A vlastně hned z protiútoku zapadl Marciem levačkou vystřelený míč k tyči (6:4). S ambicemi Era-Packu to vypadalo bledě, ale jeho hráči předvedli neuvěřitelné zmrtvýchvstání. Opět začali s hrou bez brankáře a ještě v téže minutě snížil Michal Mareš, aby po pouhých šesti (!) vteřinách úspěšně zakončil rychlou kombinaci Alvarito 6:6. A to mohl být obrat Východočechů ještě výraznější, protože za dalších osm vteřin fauloval Marcelo a z prodloužené penalty mohl úplně zvrátit misky vah Dentinho, bohužel však trefil jen tyč.

Utkání tak dospělo k penaltovému rozstřelu, který hosté nezvládli. Zatímco domácí byli stoprocentně úspěšní, již v první sérii vůbec netrefil branku Alvarito, aby jej v páté napodobil Rodrigo. Z prvního finálového bodu se tak radovaly Teplice.

Teplice: Jeronimo (Kalina) Sláma, Marcio, Holý, Kovács, Novotný, Salák, Alberto, Sidnei, Krišal, Emerson, Giva, Marcelo. Chrudim: Ton (Žďánský) Koudelka, Chmelík, R. Mareš, M. Mareš, Max, Dentinho, César, Alvarito, Taverna, Rešetár, Slováček, Felipe.

Asistent trenéra Bartušek hodnotí první bitvu

Nevídanou futsalovou bitvu Era-Packu v Teplicích, s hořkým penaltovým koncem pro Chrudimské, jsme si v krátkosti zhodnotili s asistentem trenéra Východočeského týmu Jaroslavem Bartuškem:

Z naší strany se jednalo o herně povedené utkání, v němž jsme se bohužel nevyvarovali chybám, kterými jsme Teplicím darovali nějaké branky, a nakonec nezvládli penaltový rozstřel. Opravdu si ale myslím, že jsme předvedli dobrý výkon. Naší aktivní hrou jsme Teplice dostávali pod velký tlak a chvílemi bylo na palubovce vidět, že už toho má soupeř po fyzické stránce plné zuby. Bohužel jsme utkání nedokázali dotáhnout do vítězného konce, kdy nás opět zradily penalty. To je z našeho pohledu již špatné, protože je trénujeme, máme na to zkušené hráče, a pak dvakrát vůbec netrefíme branku. Kdybychom třeba dvakrát nastřelili gólmana Jeronima, tak řekneme, že měl štěstí, ale takhle bohužel… Přitom právě třeba Rodrigo, který jednu nedal, patří na tréninku mezi nejlepší. To samé Alvarito. Nevím, asi přemíra snahy, nervozita, těžko říct…

Zápas jste ale mohli rozhodnout již krátce před koncem prodloužení, kdy hrající trenér Dentinho neproměnil prodlouženou penaltu.

Samozřejmě, že kdybychom tuto penaltu proměnili, bylo by to hodně dobré. Na druhou stranu zbývaly ještě necelé dvě minuty do konce a otázkou by bylo, jestli by se zase Teplicím nepodařilo vyrovnat v power play. To je prostě kdyby. Je ale pravdou, že v té době byli domácí hodně dole a zejména ty naše dvě rychlé vyrovnávací branky s nimi po psychické stránce hodně zamávaly. Tam jsme měli k otočení hodně blízko.

Na druhou stranu jste ale v utkání dvakrát prohrávali o dvě branky, z toho jednou dokonce v prodloužení…

Zde jsme na hřišti prodali velké zkušenosti, nabyté hlavně z těžkých mezinárodních zápasů. My, přestože prohráváme o jeden dva góly, nemůžeme přestat hrát. Věřili jsme, že utkání dokážeme ještě otočit, a na palubovce to bylo znát.

Mužstvo odjelo k utkání do Teplic již v pondělí, tedy o den dříve. Pomohlo to?

Hráčům toto určitě přidá více klidu. Nejsou unaveni po dlouhé cestě a já jsem přesvědčen, že to svůj účel splnilo.

Již ve čtvrtek je na programu druhé utkání, tentokrát v chrudimské sportovní hale. Co udělat ještě jinak nebo lépe, aby toto střetnutí bylo vítězné?

Když jsem viděl statistiky prvního poločasu prvního zápasu, tak mne upoutalo, jak jsme měli oproti Teplicím výrazně míň střel. Takže jednou z věcí je potřeba jít daleko častěji do zakončení, zkrátka zasypat soupeřovu branku střelami. Pak je šance vsítit i víc gólů. Věřím tomu, že tomu dnes také tak bude. (rp)