Nůž na krku. Tuto situaci zavinila prohra na úvod domácího šampionátu s Ukrajinou. Aby nepronikl na tepnu, musely české basketbalistky zdolat Maďarsko. Nestalo se, a tak se český basketbal utopil v slzavém moři.

Lvice poprvé na šampionátu vedly a krev v žilách se rozproudila. Přestože v první čtvrtině byly častěji v minusu, tak si dvě minuty před jejím koncem vytvořily náskok 19:16. Jenže v závěru dovolily soupeřkám šňůru 8:1. Z manka se rychle vyhrabaly a naopak ve druhé desetiminutovce tahaly za delší konec provazu.

V prvních pěti minutách po výměně stran to vypadalo, jako by naše děvčata propašovala na hřiště jehlu a nit. Ke své škodě famózní obranu nepodpořily útokem, a tak vedly pouze o šest bodů. V basketbale to nic neznamená, což jim Maďarky názorně předvedly. Stejně jako v první části naše reprezentantky nezvládly poslední dvě minuty (0:8).

„Ve třetí čtvrtině jsme vedly, ale místo toho, abychom je dorazily, tak se vrátily do hry," hodnotila uslzená Tereza Vyoralová."

A tak se závěrečná čtvrtina změnila ve stíhací jízdu. Češky se dostaly do sedmibodové jámy a ještě měly míč soupeřky. Vyškrábaly se téměř na okraj. Maďarky si ale vedení více vážily a svého protivníka bez skrupulí skoply zpátky na dno. Šampionát tak dostal ještě hořčejší příchuť.

„Nejvíc nás to mrzí vůči divákům. Byli skvělí a už nebudou mít komu fandit," hlesla Alena Hanušová, nejlepší střelkyně českého týmu v zápase.

Kateřina Siniaková otevirala novou budovu pro tenis v Hradci Králové.
Siniaková rozdávala podpisy a pilně trénuje

Moment zápasu
NERVY JAKO ZE ŽELEZA: Osmnáct vteřin před koncem za stavu 70:72 se na čáru trestných hodů postavila Zsofia Fegyverneky. Nabitá hradecká hala pískala, ale ona tlak ustála a šestky prohnala košem…

Česko - Maďarsko 70:74 (38:38)

Fakta – body: Hanušová 17, Vaughnová a Kat. Elhotová po 14, Burgrová a Vyoralová po 9, Záplatová 4, Kar. Elhotová 2, Kulichová 1 – Nagyová-Bujdosová 21, Fegyvernekyová 20, Vanderslootová 10, Simonová 7, Hatarová a Zeleová po 6, Raksanyiová 3, Krivacevicová 1. Rozhodčí: Rutesic (Chor.), Beliakov (Rus.), Racys (Švé.). Fauly: 21:21. Pět chyb: 40. Hatar (Maď.). Trojky: 4:8. Trestné hody: 17/10 – 14/12. Doskoky: 38:35. Čtvrtiny: 20:24, 18:14, 12:17, 20:19.

Hlas po utkání

Pavla Švrdlíková: „Zatímco proti Ukrajině nás svazovala nervozita, až moc jsme chtěly, tak dnes jsme ji nechaly v kabině. Škoda, že jsme dovolily Maďarkám na konci první i třetí čtvrtiny šňůru, která je posadila na koně. Navíc ve druhém případě se začaly trefovat z dálky. Nechávaly jsme jim otevřené střely a ony se nemýlily. Každé vybudování náskoku nás stálo hodně sil a pak jsme o něj poměrně lehce přišly. To by se na takovéto úrovni stávat nemělo. Klíčový okamžik nastal v první pětiminutovce druhého poločasu. To jsme byly pozorné v obraně. Škoda, že jsme si nevytvořily vyšší vedení. Protože jsme o něj přišly a soupeřky se dostaly do psychické výhody. Nabraly jsme sedmibodové manko a přes veškéré úsilí, kdy jsme se dotáhly na jediný bod, jsme už na zvrat neměly síly. Dnes jsme nechaly na palubovce určitě všechno. Věděly jsme, o co nám jde, a proto nás mrzí, jak to dopadlo. Už kvůli divákům, kteří byli znovu fantastičtí."

Kateřina Siniaková otevirala novou budovu pro tenis v Hradci Králové.
Sláva na kurtech. V areálu Tenis-centra DTJ se otevírala prosklená ,,archa“