Již v únoru 2017 se zúčastnil mezinárodního turnaje ve Slatiňanech mistr Ruské federace Viktor Sudnik, který je i držitelem bronzové medaile z mistrovství Evropy pro rok 2016 družstev v Monaku v uznávané věkové kategorii 55+. 

Poté přišlo pozvání na mezinárodní turnaj do Petrohradu. AURA HB/Chrudim se posílila hráčem z Kulové osmy Praha a 18. července vyrazila letecky do jednoho z nejkrásnějších měst světa. Malé výpravě se od příletu na letiště Polkovo věnovaly členky zdejšího pétanque klubu Darja Rylova a Anna Tkachenko. 

AURA U AURORY 

Po téměř povinné návštěvě Ermitáže se AURA zúčastnila v blízkosti křižníku Aurora tréninku místního klubu St. Peterburg Pétanque Club. Následující volné dny hráči využili k návštěvě tzv. Putinova paláce, chrámů v centru Petrohradu a k projížďce na lodi po kanálech Petrohradu a řece Něvě. 

Po nezbytném zhlédnutí nočního zavírání mostů na Něvě se hráči přesunuli do Starého Petěrgofu v Petrodvorecké oblasti, kde se konaly dva turnaje. V sobotu turnaj trojic a v neděli turnaj dvojic. Ve velmi kvalitní účasti se chrudimští neztratili. 

Zadržení prodejců drog v Chrudimi.
Distributoři pervitinu skončili za mřížemi

Iva Medunová se spoluhráči z Ruska obsadila dělené 5. – 8. místo a trojice Kristýna Krajánková, Vilém Meduna a Petr Pilát 9. – 16. místo. Navíc druhá trojice vybojovala v turnaji B nečekanou třetí příčku, když o postupu do finále rozhodla až poslední hra, která však našim hráčům nevyšla. 

Ani v neděli hráči AURY nezklamali a po dobrých výkonech postoupili do závěrečných bojů. Na kolbišti se sešli hráči z Litvy, Estonska, Lotyšska, Ruska a Česka. 

ŽILINA SYMBOLEM

Po náročných zápasech si pétanquisté „odpočinuli“ v pondělí, když se nechali unášet krásami letního sídla ruských panovníků Petrodvorcem a úspěšnou misi zakončili expresní plavbou do Petrohradu po Finském zálivu. Po vítězství ruského hráče Dmitrije Žilina na turnaji trojic v Hrochově Týnci je to další krok k vytvoření spolupráce s hráči ze zemí východu Evropy. 

Již nyní potvrdili účast na tradičním zimním turnaji ve Slatiňanech Lotyši, Rusové a Litevci. Celkové lze návštěvu Petrohradu hodnotit kladně jak ze sportovního, tak i kulturního hlediska. 

POŘADATELSTVÍ MISTROVSTVÍ ZA ODMĚNU

Nyní čeká členy AURY mravenčí práce na přípravě turnaje nazvaného Medlešická Pecka, který je součástí hudebního festivalu Zlatá Pecka. S Chrudimskou besedou bude AURA pořádat i další tradiční turnaj Kapucínovou kouli, který se stává dostaveníčkem nejlepších hráčů pétanque z České republiky. 

Dobrá organizační činnost oddílu AURA byla oceněna pétanque svazem a bylo jí přiděleno pořadatelství mistrovství České republiky trojic žen pro rok 2018. 

Lesní porosty, letecký snímek. Ilustrační foto
V lesích přibývá usychajících stromů

Mimo to se hráči AURY zúčastní v měsíci srpnu 2017 turnaje v Polsku a v září 2017 pojedou reprezentovat Chrudim na turnaje v Rakousku a Bulharsku. 

Kristýna Krajánková odjede koncem září s reprezentací České republiky dívek do 23 let na mistrovství Evropy do Francie, a tak AURU čeká nabitý program. 

PODPORA Z REGIONU 

Rozvoj pétanque na Chrudimsku je podmíněn podporou Města Chrudim, Slatiňany a Hrochův Týnec. Podporu má tento malý sport i z Pardubického kraje a od vrcholných politických představitelů, kteří se těchto pravidelně sportovních akcí zúčastňují.   Vilém Meduna