Slavný hlavolam
Rubikova kostka je mechanický hlavolam. Ve své původní podobě tvořený krychlí složenou z dílčích barevných krychliček. Jeho úkolem je rotacemi přeuspořádat jednotlivé dílčí části tak, aby každá strana celého tělesa byla v jedné ze šesti barev. Vynalezl ji 19. května 1974 maďarský sochař a architekt Ernő Rubik.

Nejprodávanější. V osmdesátých letech minulého století ji chtělo mít snad každé dítě. Však také, když ji dostalo pod stromeček nebo při jiné příležitosti, štěstím ani nedutalo. No a pak si s ní dokázalo vyhrát hodiny, možná dny i týdny. Něco jako současná generace
s počítačem. Řeč je o Rubikově kostce. A není divu, že byla vyráběna v milionových sériích a ve své době se stala nejprodávanějším produktem na Zemi.

ODOLALA POČÍTAČŮM

Rubikovka jako jeden z má-la hlavolamů přežila počítačovou revoluci. A to byl zřetelný signál pro pořadatele Czech Open, aby ji zařadili do už tak bohatého programu festivalu. S nápadem přišli přesně před deseti lety. Rozjezd měla těžkopádnější, ovšem v posledních letech patří k ozdobám této gigantické akce.

„Osobně mě to překvapuje, protože jsem Rubikovku považoval sice za fajn věc, ovšem za něco, co už bylo. To však vůbec není pravda. Znovu do Pardubic přijedou machři ze zámoří. Rovněž pro diváky je to velice atraktivní odvětví. Už jen proto, že se skládá nohama nebo poslepu," vysvětluje ředitel festivalu Jan Mazuch.

BOOM V NAŠÍ REPUBLICE

Při pardubické premiéře 
v roce 2006 byla vypsána jediná soutěž, kterou naplnilo sotva dvacet řešitelů. Po deseti letech letech je disciplín téměř dvacet a celkový počet startů se blíží ke čtyřem stovkám. Také proto počkali pořadatelé, až skončí v Praze mistrovství Evropy a nenasadili Rubikovu kostku tradičně 
do prvního víkendu Czech Open. Zkrátka se nechtěli okrást o ty nejlepší.

„V Praze startovalo něco mezi pěti a sedmi stovkami vyznavačů tohoto hlavolamu. Řada lidí k nám chce přijet, tak jsme to přesunuli. Rubikova kostka je zajímavá tím, že v minulosti se soutěží zúčastňoval jediný člověk z Česka. Díky tomu, že dostala prostor na Czech Open, se začaly dělat další turnaje v republice a našich zástupců jsou desítky," říká potěšeně ředitel festivalu Jan Mazuch.