VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hospodští: Neprodaná menu bezdomovcům? Proč ne

Hradec Králové – Neprodaná polední menu by hradečtí restauratéři po vzoru svých brněnských kolegů ochotně darovali bezdomovcům. Prioritou charity je však lidi v nouzi naučit, jak se o sebe mohou postarat sami. Do karet lidské solidaritě nenahrávají ani striktní hygienické předpisy.

11.3.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK / Matej Slávik

„Není to vůbec špatný nápad. Pokud by v Hradci něco takového začalo fungovat, rádi se připojíme a pomůžeme. Vždyť každý se někdy může ocitnout v tíživé životní situaci,“ reagoval na nápad darování nevydaných jídel Václav Voříšek, majitel restaurace Rychtářka.

K jeho názoru se připojuje také Pavel Jirava z hradecké Restaurace Černý kůň, který by mnohem raději obědy dovezl bezdomovcům, než je vyhazoval. „Většinou nám téměř nic nezbývá. Pokud by ale zbylo, dali bychom je lidem v nouzi samozřejmě zdarma. Muselo by se jen domluvit, zda bychom obědy vozili ve vratných nádobách, nebo v jednorázových obalech,“ říká Jirava.

V zimě, kdy je bezdomovců v azylových domech krajské metropole nejvíce, by pomoc restauratérů přišla vhod. „Nebráníme se tomu. Uvítáme, když nám někdo daruje potraviny. Hlavní důraz ale klademe při našem resocializačním programu na to, aby si naši klienti sami uměli uvařit a postarat se o sebe,“ vysvětluje ředitelka Oblastní charity Hradec Králové Aneta Maclová.

Obává se však, stejně jako námi oslovení majitelé restaurací, že by takový projekt mohl narazit u hygieniků.

Hygienická služba nemá k dovážení nevydaných obědů bezdomovcům připomínky, musí však být splněny dané hygienické podmínky. „Lhůta, ve které by měly být pokrmy po jejich uvaření vydány do oběhu, není legislativně stanovena. Každý provozovatel si lhůtu stanoví v rámci postupů založených na zásadách kritických bodů a správné výrobní praxe. Podle kodexu hygienických pravidel pro předvařené a vařené potraviny ve veřejném stravování by tato doba neměla přesáhnout čtyři hodiny,“ sdělila Veronika Krejčí z Krajské hygienické stanice v Hradci Králové.

S nápadem svážení zbylých „hotovek“ z vývařoven přišel v únoru brněnský restauratér. Na jihu Moravy se do projektu zapojilo šest ze čtyřiceti oslovených stravovacích zařízení.

LENKA KAŠPAROVÁ

11.3.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Chrudim dostala díky losu výhodu domácího prostředí podruhé. A využila ji parádně. Nebezpečné Zápy nepustila do souvislého tlaku a vytvářela si dost šancí ke skórování. Brankář  Záp Straka byl výborný a týmu hodně pomohl.

I podruhé Chrudim doma bodovala naplno

Ilustrační foto.

Na mistrovství republiky budou také hasiči z Chrudimska

V Havlíčkově ulici raději neparkujte

Chrudim – V sobotu kolem poledního projede Chrudimí velký cyklistický závod Manitou Železné hory České spořitelny. 

Poprvé se strážníci setkali s oznámením na dým v baru

Chrudim – Nekuřácký zákon vyhání milovníky tabáku doulic. Městská policie v Chrudimi eviduje zvýšený počet výjezdů kvůli stížnostem na hluk.

AUTOMIX.CZ

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Sportovně užitková vozidla vládnou světu a to nejen mezi novými auty, ale jejich obliba výrazně roste i mezi ojetinami. Pojďme se tedy podívat na to, jaké možnosti máte, když si chcete pořídit ojeté SUV s relativně omezeným rozpočtem. Probereme si SUV do 300 tisíc a koukneme na pět kusů, které za to stojí. A také na pět, jimž byste se měli vyhnout.

Nejvíc se půjčují knihy pro děti

Třemošnice – V kterém ročním období si lidé nejvíce půjčují knihy? Jaké žánry jsou oblíbené, a naopak co se stane, když nějaký opozdilec knížky vrací pozdě? Na tyto otázky nám odpovídala pracovnice knihovny a informačního centra v Třemošnici Pavla Alvarezová.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení