Na základě toho pak na počátku září přijeli do regionu zástupci ministerstva místního rozvoje, agentury CzechTourism a Asociace kuchařů a cukrářů.

Návštěva měla prověřit, jak Gurmánská stezka funguje, jak MAS přispívá k rozvoji cestovního ruchu v regionu a jaké další projekty zde fungují, především s ohledem na gastronomii. „Kromě Gurmánské stezky byla představena i Formanská stezka, certifikace regionálních výrobků Železné hory, regionální produkt a mnoho dalšího, co náš region nabízí návštěvníkům," uvedl mluvčí MAS Martin Písař.

Start byl v kanceláři

Inspekce byla zahájena prezentací v kanceláři MAS. „Návštěva ochutnala certifikované regionální produkty, kterými byly Skupický salám od Ladislava Francouze, Lipinské mléčné výrobky, Čerstvé mléko ze Stolan, Ovoce z podhůří Železných hor od Jaroslava Nevoleho z Choltic, Žitný kváskový chléb od Dany Šťastné z Chrudimi a na přípitek posloužila Železnohorská medovina," pokračuje Martin Písař.

Cesta kolem hradu

Pak se návštěva vypravila na Gurmánskou stezku a zastavila se na třech jejích místech. „Po regionu jsme cestovali společně. Tak, abychom mohli návštěvě představit co nejvíce z našeho regionu a říci jim o zajímavostech, které cestou potkáme. Například o zřícenině hradu Lichnice nebo o stezce okolo Prachovického lomu. Prvním zastavením byl Kraskov, kde Gurmánská stezka začíná nebo končí. Navštívili jsme bratry Navrátily, kteří nám představili, čím se zabývají v zemědělské činnosti, v chovu skotu a v kovářské výrobě a také jsme měli jedinečnou možnost ochutnat sýry, které chtějí od příštího roku vyrábět," říká Martin Písař.

Pivo, žebra, koláče

Z Kraskova pak opět všichni společně odjeli k Jaroslavu Kutílkovi do Žlebských Chvalovic, kde si prohlédli jeho rodinný pivovar a pěstitelskou palírnu. „Jaroslav Kutílek s Josefem Rabou z Choltic jsou zakladateli myšlenky Gurmánské stezky. Pan Kutílek nám dal ochutnat jeho Železnohorská piva a představil také akce, které se konají u něj v pivovaru v letních měsících," pokračuje Martin Písař.

„Ze Žlebských Chvalovic jsme pak přejeli na zámek v Cholticích, kde nás již čekal Josef Raba, jenž nám představil myšlenku jeho restaurace, která spočívá v přípravě pokrmů s využitím regionálních surovin. Tedy takových surovin, které si může on i návštěvník jeho restaurace prohlédnout ještě před tím, než se dostanou do kuchyně a na hostův stůl," doplnil Martin Písař. Návštěva pak v restauraci poobědvala Zámecká medová žebra, po nichž následovaly Choltické koláče jako moučník. Po obědě si ještě všichni společně prohlédli zámecký areál s jedinečnou barokní kaplí svatého Romedia.

Zbývá jen počkat

Inspektorům v regionu líbilo a všichni se shodli, že se sem určitě vrátí ještě na kolech, aby mohli si projet nejen celou Gurmánskou stezku, ale poznat také zajímavosti, na které protentokrát už nezbyl čas.

„Teď už nezbývá než počkat, jak to vlastně celé dopadne a kdo z pětice finalistů bude vybrán jako ten nejlepší. Ten se pak následně zúčastní evropského kola," uzavřel Martin Písař.