Stará pranostika říká, že 13. července, na svatou Markétu, by měly začít žně. Sklizeň však na Chrudimsku začala jen v některých oblastech.

Například během víkendu už kombajnéři ze Zemědělského družstva Zderaz sklidili 57 metráků ozimého ječmene. „Je to slušný výsledek na to, že úrodu před třemi týdny pobily kroupy," pochvaluje si Milan Třasák, předseda představenstva ZD Zderaz.

Také v okolí Luže je ozimý ječmen už téměř sklizený. Podle ředitele Zemědělské společnosti Luže Miroslava Krátkého bude další na řadě raná pšenice a řepka.

Vydatný déšť, který přišel v noci z neděle na pondělí, však přiměl mnoho kombajnů zůstat ještě několik dní v garáži. Podle oslovených zemědělců však zatím není kam spěchat.

„Včera bychom začali, kdyby nesprchlo. Na zbytek týdne hlásí pěkné počasí, takže už zítra bychom mohli vyjet na ječmen, pak budou následovat řepky a kolem 25. i ostatní obiloviny, to bude hlavní špička," říká rostlinář ZD Rosice Zdeněk Mašín.

Také v Družstvu Agricola Bylany zůstanou kombajny nečinné minimálně do zítřka. „Nemůžeme ale začátek sklizně odkládat příliš dlouho. Když zůstane i nadále nepříznivé počasí, tak budou mokré žně a zrno dosušíme," doplňuje předseda bylanského družstva Jaromil Mádlo.

Přezrálá potravinářská pšenice nebo sladový ječmen totiž ztrácejí kvalitu, proto zemědělci se sklizní vyčkávají na sucho. Když však nepřijde vyjedou kombajny do polí tak jako tak.

Podle prvních odhadů by však letošní úroda neměla být tak bohatá, jako loni.