Ve čtvrtek od pěti hodin začíná v Regionálním muzeu v Chrudimi slavnostní vernisáž výstavy s názvem 150 let spolku včelařů v Chrudimi, nejstaršího včelařského spolku v Čechách.

„V jednotlivých částech nám výstava přiblíží vnik a práci Včelařského spolku v Chrudimi a celkově představí včelařství jako jedno z nejstarších odvětví živočišné výroby. Po celou dobu trvání výstavy bude k vidění živé včelstvo, připraveny jsou též výukové programy pro školy," říká ředitelka muzea Martina Vítková. Součástí vernisáže bude i přednáška na téma včelařství v České republice vedená Václavem Jeřábkem a o včelích produktech a apiterapii pohovoří Jiří Brožek.

Chrudimský spolek včelařů v současnosti spojuje víc jak 80 chovatelů včel a 1150 včelstev. Aby se úplný laik mohl stát včelařem, nestačí mu k tomu pouze si pořídil úl a včely. Podle předsedy chrudimského spolku včelařů Marcela Gregora musí začátečník učinit tři kroky.

1. krok - legislativa: „Včelař musí získat včely, které nejsou nemocné, aby se dál nepřenášely. Pokud nemá stanoviště na svém pozemku, tak je třeba si obstarat povolení od vlastníka lesa či pole, kam chce úly umístit a je dobré se poptat na veterině, zda v dané oblasti nejsou nemoci. Je třeba se také registrovat do Českomoravské společnosti chovatelů," říká předseda chrudimského spolku včelařů.

2. krok - přihlášení do Českého svazu včelařů: vstup do svazu není nutný, ale podle Marcela Gregora mu svaz poskytne servis a pomoci při zajištění dotovaných léčiv, státní podporu na zazimování a podobně.

3. krok - znalosti: začátečník se musí naučit včelařit. Ideální cesta je požádat zkušeného včelaře. Existuje také celá řada publikací a odborných materiálů pro samostudium. V Nasavrkách je také Střední odborné učiliště včelařské, které nabízí i dálkové studium a kurzy. Včelař v podstatě nemusí mít žádné zkoušky, ale jen jeho schopnosti rozhodnout, zda mu včelstvo přežije, či nikoliv. „Je-li členem Českého svazu včelařů, musí dodržovat jeho chovatelský řád a obecně musí sledovat a dodržovat nařízení a vyhlášky Krajské veterinární správy," dodává Marcel Gregor.

Včelstvo je možné koupit od včelaře, na speciální chovatelské stanici anebo lze po předchozí domluvě s vlastníkem odchytit roj. Cena za včelstvo se liší podle období. Nejnižší jsou ceny po sezóně a před krmením, kdy lze pořídit včelstvo za 500 1000 korun, nejdražší jsou včely na jaře před snůškou, kdy se ceny pohybují od 1500 do 2500 korun. Úly se kupují zvlášť a podle typu a použitých materiálů se jejich ceny pohybují mezi 1000 3500 korunami. „Je téměř zakázané používat staré úly, protože hrozí přenos nemocí," dodává předseda chrudimských včelařů. (lv)